Citron ...metaloví matadoři z Ostravy

Legendární kapela ze severu Moravy a její cesta od středního proudu k heavy metalu.

 

 

Dnes se tu společně podíváme trošičku do historie naší heavy metalové scény. Znovu se ponoříme do dávných časů, zhruba poloviny osmdesátých let. Jak už jsem tu před časem psal u moravské kapely Titanic, tenkrát se i v komunistickém Československu, začal mezi mládeží začal stále více prosazovat, progresivní a výrazně tvrdý rockový směr - heavy metal. On ani jeho příznivci to tehdy neměli snadné. Politické moci se nelíbil, a tak se snažila jeho vliv co možná nejvíce potlačit. Heavy metal byl tehdy nefalšovaným undergroundem. Přesto, nebo spíše právě proto, se heavy metalu podařilo mezi mládeží značně rozšířit. Z magnetofonové kazety, či pásku na kotoučku se šířil jako lavina. Mnohé nahrávky byly na dnešní poměry velice nekvalitními kopiemi, ale fandům to rozhodně nevadilo. Na rostoucí popularitu zahraničních heavy metalových kapel, zareagovala i česká rocková scéna.

 

   


Jednou takovou kapelou, která si za oněch nelehkých časů našla cestu do mnoha srdcí českých a slovenských fanoušků, byl i ostravský Citron. Na této kapele jsou zajímavé, už samotné okolnosti jejího vzniku a začátků na české hudební scéně. Nevznikla totiž jako heavy metalová kapela, ale jako doprovodná kapela zpěváka Aleše Ulma, kterou v roce 1976 založilo několik hudebníků, kteří odešli od Františka Ringo Čecha.  V kapele se tak objevil kytarista Oldřich Říha a post bicích obsadil bubeník Tolja Kohout. Oba dva později založili rockovou skupinu Katapult. Sestavu doplňoval klávesista Miloš Nop a baskytarista Petr Michalík, kterému kapela vděčí za své jméno Citron. Kapele se pak podařilo natočit první dva singly u vydavatelství Panton a Supraphon.

 



Písničky „Pecky z blum", „Mlčenlivá žena" a „Kočka" nijak nevybočovaly z tehdy zajetého repertoáru a díru do světa zrovna moc neudělaly. Sestava kapely se toho času měnila jak na běžícím pásu. Zpěváka Aleše Ulma vystřídal Petr Peuker. Po šesti měsících se post znovu změnil a k Citrónu nastupuje Vladimír Kubala. Několikrát se změnily i ostatní. Místo kytaristy zaujímá nejdříve Jiří Hradský, ale po měsíci byl vystřídán Jiřím Schmutzem. Klávesy nejdříve obsluhuje Antonín Bajgar a poté je bere do rukou muzikant Josef Zavalský. Po jeho odchodu zůstane kapela Citron zcela bez kláves. V této době se za bubny posadil Milan Tutsch a skupina začíná tíhnout více směrem na tvrdou rockovou muziku. Citron výrazně hudebně přitvrzuje a čerpá z odkazu kapel Led Zeppelin a Bad Company.

 

     


Citron se začíná na hudební scéně stále více prosazovat a jeho další singly „Tvých sedmnáct" , „Pantomima reklam", které vyšly opět v roce 1978 u Supraphonu, se hrají v rozhlase a dokonce i v televizi. Kde song „Tvých sedmnáct" boduje v pořadu Hitšaráda. Dalším singlem „Až se vrátí rokenrol"

a „Diskžokej" se Citron zařazuje ke špičce tehdejší československé rockové scény. Trio kapel Citron, Katapult a skupina zpěváka Jiřího Schelingera obsazuje pomyslné stupně vítězů. V roce 1979 v kapele uskuteční zásadní změna. To když za bubeníka Milana Tutsche, který odešel do Katapultu, přišel budoucí leader skupiny Radim Pařízek. Citronu se začíná dařit a koncertuje doslova po celém Československu.

 

    

 

V roce 1980 kapela vydává další singly a současně začne připravovat svoji první LP desku. Hned následující rok 1981, tak konečně vychází vytoužené album „Obratník Raka". Vznikly hned dvě verze, bežná česká a exportní „Tropic Of Cancer" nazpívaná v angličtině, ale bohužel českou verzi kvůli textům Pavla Vrby z edičního plánu Suprapfon nevydal. Pro kapelu je to rána pod pás a ocitá se v první hluboké krizi. Několik hudebníků boj vzdává a od kapely raději odchází. Zůstal jen druhý kytarista Jiří Schmutz a bubeník Radim Pařízek, který také ve snaze uskupení zachránit přebírá vedení a podaří se mu doplnit prořídlou sestavu Citronu.

 

  

 

Na postu zpěváka se objevuje Stanislav Hranický, který právě odešel od skupiny Majestic. Ke kytarám přichází mladá krev v podobě Jindřicha Kvita a baskytaristy Jiřího Krejčího. V této sestavě Citron vydává v roce 1983 u Supraphonu znovu několik singlů. První, se songy „Zítra, zkrátka příště" a „Kamaráde, na pomoc tě volám". Druhý obsahuje skladby „V tu ránu" a „Jenom já sním", které vycházejí v roce 1983. Opět se změní sestava. Přichází kytarista Jaroslav Bartoň a baskytarista Václav Vlasák. Citron ještě více přitvrzuje a vydává dnes už legendární pecky „Revizor" a „Vezmi si mně jako dárek". Obě skladby se stávají prvními velkými hity kapely, která mění svůj styl stále více k hardrocku a heavy metalu. Kapela Citron v letech 1984-85 natáčí v pražském studiu Mozarteum svou první heavy metalovou desku „Plni Energie". Na téhle desce je spousta dnes už legendárních hitů např. „Ocelové město", „Rock, rock, rock", pložák „Vzpomínky",„Zahradní slavnost" a další.   Natočeny jsou opět dvě verze, česká vyšla konečně v roce 1986 u Supraphonu. Tu anglickou „Full of energy" vydalo západoněmecké vydavatelství Intercord.

 

     


Deska se prodává jako o závod a okamžitě se stává nositelem ocenění Zlaté desky, za půl miliónů prodaných kusů. Bohužel tu musím poznamenat, že česká verze je záměrně hudebně poškozena a její zvuk je tlumený. To jeho fanoušci hořce nesou jako hlubokou křivdu. Přesto Citron boduje kde se dá, a to i v anketě Zlatý Slavík, kde kapela obsazuje druhé místo, hned za slovenským Elánem. Teď už na nic grupa nečeká a vyráží na takřka nekonečné koncertní turné. Senzaci způsobí její koncerty i za železnou oponou. Tam se jim dostává uznání od tehdejší jedničky německé metalové scény kapely Accept.

 


 

V únoru roku 1987 si Stanislav Hranický, po koncertě v Bratislavě zlomí nohu a nemůže vystupovat. Do rozjeté sestavy, naskočí velice nadaný zpěvák se siným hlasem a velkým rozsahem. Je jím Ladislav Křížek, pocházející z pražské heavy metalové skupiny Vitacit. S ním kapela nahrává v roce 1987 své třetí album „Radegast"a několik dalších singlů. Citron nenechává metalisty na pochybách a hraje nefalšovaný čistý heavy metal. Alba vyšly opět dvě verze v češtině a AJ. Dobře se prodává a v roce 1988 je s toho pro Citron další zlatá deska. Opět se objevují v televizi, zaslouženě vítězí v hitparádách, v rozhlasové hitparádě Větrník se stává, již popáté kapelou roku. Song  "Zase dál" získá titul skladba roku.

 

   

 

K pořadu Větrník se pro mně váže jedna úsměvná vzpomínka. Stalo se tak v soutěži, když uvedli skladku „Rock,rock,rock" zazpívanou v angličtině, mnozí posluchači ani nevěděli, že jde o českou kapelu. V roce 1988 kapela vše završuje vítězstvím v anketě Zlatý Slavík. Citron stává nejlepší československou skupinou. V této době nejvyšší slávy s kapelou nějaký čas spolupracuje i ostravská zpěvačka Tanja. Ta s nimi natáčí i hit „Kam jen jdou lásky mé", jehož autorem je samozřejmě Ladislav Křížek. V roce 1989 právě když skupina pracuje na dalším LP „Vypusťte psy!" dolehne na kapelu nebývale velká krize. S vypětím všech sil jim vyšel singl se songy „Uragán" a „Svět patří nám". Skladba „Uragán" se stává okamžitě hitem. Přesto po hlubokých neshodách, v srpnu 1989, Citron opouštějí Ladislav Křížek a kytarista Jaroslav Bartoň. Oba zakládají vlastní kapelu Kreyson.

 


Citron nabírá slovenského zpěváka Tibora Šándora a kytaristu Pavola Chodelka. V této sestavě konečně natáčejí LP „Vypusťte psy!". Bohužel Tibor Šándor roli zpěváka nezvládá a na albumu je to slyšet. Proto hned začátkem roku 1990, se v Citronu na jeho postě objeví Fany Michalík. Do kapely přichází další slovenský kytarista, kterým je zkušený Henry Tóth. Ani ten se v kapele dlouho nezdrží a jde zase dál. V květnu 1990 u Supraphonu skupina vydává další desku „Vypusťte psy!". Citroni odehrají na její podporu dlouhou šnůru konzertů po celé republice. Zavítají i do zahraničí, např. do Francie. Na začátku roku 1991 odcházejí Pavel Chodelka a jeho kytary se ujímá Libor Kozelský. O rok později, zrovna když kapela chystá další řadovou desku, se opět sestava Citronu rozpadá, to když Jindřich Kvita, Václav Vlasák a Fany Michalík odejdou a založí si vlastní kapelu Funny.

 


 

Ze staré sestavy zůstává Radim Pařízek a Libor Kozelský. Koncem roku konečně přicházejí noví členové, a to zpěvák Aleš Hubáček, baskytarista Pavel Silbera a kytarista Pavel Novotný. Kterého záhy nahrazuje Ladislav Krečmer. Citron poté vystoupí jako předkapela Iana Gillana a začátkem roku 1992 vydává další LP desku „Sexbomby", tentokrát už u soukromého vydavatelství Direkt. Dlouho trvající krizi kapely, má zažehnat koncem roku 1993 comeback staré sestavy z období vynikající desky „Plni Energie". Do Citronu se má vrátit i zpěvák Stannislav Hranický. Tento Návrat přijímají fanoušci s obrovským nadšením. Zlatá éra kapely se téměř vrací zpět, a to hlavně proto, že hrají své staré hity z období let 1982 - 1987.

 

       

 

Citron na to reaguje vydáním alba svých největších hitů a na svět přichází deska „The Best of". Jenže ani nahrání této desky není zcela bezproblémové. Kytarista Jindřich Kvita těžce onemocní a bohužel v roce 1997 své zákeřné nemoci podléhá. Pro spoluhráče je to další tvrdá rána a deska „The Best of" je dokončena až v roce 1999. Je pochopitelné, že je věnována památce Jindřicha Kvity. Návrat Citronů má u jeho fanoušků veliký úspěch a deska se stává zlatou. Po nějaké době do party přichází kytarista Stanislav Balko, ale nezdrží se dlouho a střídá další starý hráč, Libor Kozelský.

 



V roce 2001 se Citron znovu na čas spojuje se zpěvákem Ladislavem Křížkem. Skupina natočí kvalitní album „Síla návratů", kde se objeví písně ze zlatého období kapely a desky „Radegast". Titulní, zbrusu nový song „Síla návratů" se zaslouženě stává hitem. V roce 2004 je kapela Citron pozvána do USA, kde absolvuje řadu úspěšných vystoupení. Natáčí zde i klip k svému starému hitu „Rock, rock, rock". Dne 17. 6. 2008 Citron vystoupil jako předkapela slavných Judas Priest. Koncert se odehrál v ostravské aréně. Na začátku roku 2009 opouští kapelu kytarista Libor Kozelský a je nahrazen Jiřím Šperlem. Jejich zatím poslední album „Bigbítový pánbůh" vyšlo v květnu 2010. Skalní fanoušci se mohou už těšit na společné vystoupení kapely Citron s německou metalovou legendou U.D.O.,které se koná dne 13.11.2011 v Hluku. Ostravská kapela Citron je česká heavy metalová legenda. Její hity mám dodnes moc rád.

 

 

Zdroje: oficiální stránky kapely, fan stránky, dlouholetý poslech kapely

Komentáře(7)