Swords & Soldiers ...vzhůru do boje!

Nenápadná nezávislá strategie s bezvadnou hratelností.

 

Ronimo Games je malé vývojářské studio pocházející z kraje tulipánů a dobrého kakaa, z Holandska.

Svou skromnou základnu má ve městečku Utrecht, což je čtvrté největší město této malé přímořské země. Specializuje se výhradně na vývoj casual her. Tenle tým nadaných vývojářů dříve působil pod názvem Banana Games, někdy jsou též uváděni pod názvem Utrecht School of the Arts. Jejich první herní počin byla free hříčka de Blob (The Blob). Tahle barevná a veselá arkáda vznikla společnou prací tehdy ještě devíti mladých, ale o to více nadaných studentů oboru Game Design & Development na umělecké univerzitě v nizozemském Utrechtu.

 

   

 

Hra šířená na PC jako freeware zaujala spoustu hráčů nejen svýma pestrýma barvičkama, ale hlavně svou nevšední hratelností. Však si vzpomeňme jak jsme obarvovali celé město! Kdo de Blob nehrál tak ať to hned napraví. Jako ochutnávka vám dnes poněkud netradičně poslouží dnešní úvodní video. Celá hra de Blob je ke stažení zde. Jen pozor, pokud ji budete stahovat tak z prvního mirroru, tam je tahle hříčka v AJ.

 

                     

     
Známý vydavatel THQ nenechal bez povšimnutí povedenou hru a koupil na ni práva. Ta pak později byla vydaná už v přepracované a samozřejmě již placené verzi na Nintendo DS a Wii. Dále i na iPhone, iPod a dokonce na platformě nejrozšířenější, tedy mobilech. Studio své poctivě vydělané peníze z prodeje práv vložilo do vývoje další nové hry a tou byla právě zajímavá a nevšední 2D real-time strategie Swords & Soldiers. Její premiéra se odehrála už v květnu 2009, kdy se objevila na Wii.

 

 

   


Dnes se tu společně podíváme jak právě tahle jejich zbrusu nová strategie dopadla na PC. Swords & Soldiers už na první pohled zaujme nevšedním zpracováním. Nápadně se podobá klasické, staré známé plošinovce. Je totiž celá viděná zboku a provedena tedy v dnes už trošičku zastaralém, leč klasickém 2D. Určitě upoutá hráče svou velice pestrou, komiksovou, leč nutno dodat ne kýčovitou grafikou. Navíc nabídne hraní hned za tři strany a to Vikingy, Aztéky a Číňany.

Swords & Soldiers vyšla už před delším časem na PlayStation Network, tam se dokonce dočkala patche na podporu pohybového ovladače PlayStation Move, a WiiWare. Všude zaslouženě sklízela pochvalná hodnocení, jak od recenzentů. Dokonce ji označili za jednu z nejlepších konzolových strategií všech dob. Posbírala po zásluze i několik ocenění. Samozřejmě se jí dostalo i uznání od samotných nadšených hráčů. Před pár dny 1. prosince se dostalo i pro platformu PC a hra je konečně ke stažení na Steamu za necelých osm eur.

 


 


Napsal jsem spokojených hráčů? Ano, tahle poměrně nenápadná nezávislá hříčka v sobě ukrývá neskutečně parádní hratelnost. Nevěříte? No tak to ji tedy určitě musíte vyzkoušet. Nyní se tedy podíváme jaký poklad v sobě tahle na první pohled skromná hra ukrývá. Na první pohled zaujme její velice stylová, komiksová grafika. Jenže, aby jste objevili skutečnou krásu této hry, musíte jít mnohem hlouběji. Přičemž čímž do hry se ponoříte hlouběji, tím více se vám dostane pod kůži. Když konečně objevíte svatý grál, zjistíte, že jím je nesmírně parádní hratelnost.

 

Co vás v ní čeká?
Za každou ze tří hracích stran si zahrajete vlastní singleplayerovou kampaň o deseti misích. Zkusit si můžete též i rychlou bitku tzv. skirmish, v němž si lze vybrat ze tří velikostí bitevních map. Není to ale zdaleka vše. To by bylo opravdu málo. Do sytosti se můžete vyřádit i zajímavých módech Survival, Berserker Run a Boulder. Ty se vám otevřou až po dohrání hlavní kampaně a výrazně se tím prodlouží celková hrací doba hry.

 

   

 

 

Ve Swords & Soldiers nechybí ani tolik žádané vyřádění v online hře po internetu.

A to ve známém split screenu, vše se odehrává v horizontálně rozděleném obrazu, což má své pro i proti. Výhodou je, že každý hráč má dobrý přehled nad bojištěm. Vraťme se zpět k singleplayeru. Jeho levely hráče zavedou do různých prostředích jako jsou až na kost zmrzlé pláně, udolí plná sněhu, či do nefalšovaného horkého tropického ráje. Do sytosti si užijete i rozmary počasí. Občas tak bude sněžit, foukat pořádný vítr, pršet a nebo naopak nemilosrdně pražit žhavé slunce.

Hraní jednotlivých levelů nabízí velice rozmanitou porci zábavy. Vojáčci v nich pod vaším velením budou bojovat na život a na smrt o každou píď svého těžce získaného území. Na obranu budou stavět obranné věže. Budou samozřejmě i tvrdě útočit na nepřítele. Pomáhat jim v tom budou různé zbraně jako meče, sekyry, oštěpy, foukačky, palice, obranné věže a další zajímavé kousky. Nepřátel je zde skutečně požehnaně, a to jak různých typů tak i co do velikostí. Zatím co vy budete válčit, vaši dělníci budou těžit životně důležité suroviny. Pomáhat vám bude i několik zajímavých vychytávek a kouzel. Vše je navíc vyvedeno ve velice pestrých barvách, jaké by záviděl i jihoamerický papoušek Ara Ararauna. Jak by také ne, podobně pestře vybarvená je i jejich povedená prvotina, arkáda de Blob.

 



Do Swords & Soldiers se autorům na výbornou podařilo zabudovat jednoduchou, ale osvědčenou a maximálně chytlavou hratelnost typu her tower defense. Na víc přidali vrchovatou porci humoru, doplněnou nezbytnou dávku strategie, jak se na pořádnou RTSku sluší a patří. Hříčku pak oblékli do slušivého, pestobarevného komiksového hávu. Celkové zdařilosti této malé hry a její vysoké hratelnosti přispělo i neméně povedené, velice jednoduché ovládání. To jednoduše přístupné pomocí několika ikon umístěných v horní části nad bojištěm. Hra je v AJ, ale ta je tak jednoduchá, že ji zvládne i malé dítě.


Požadavky na HW:
Minimální:
Processor 1GHz , RAM 256 MB, nějaká starší grafická karta s 64 MB.

Běží bez problémů ve Windows XP, Win 7 a Vista.


Povedená strategie Swords & Soldiers nabízí geniálně jednoduchý herní princip

s vysoce návykovou hratelností. Tak jen bacha ať u ní neskejsnete příliš dlouho.

Nudit se totiž opravdu nebudete.

 


Zdroj: hraní hry, videa z youtube, různé internetové stránky zde, zde, zde, zde a pár dalších.


 

Komentáře(8)