Brána k vítězství ...aneb tajné zbraně nacistů

Byly tajné a smrtící, ale naštěstí jich většina zůstala jen na papíře, nebo jen v podobě prototypu.

 

 

Každá strana ve válečném konfliktu, vždycky hledá recept na snadné a rychlé vítězství pokud je to možné následované totální likvidací armády nepřítele, aby se předešlo případné odvetě. Všeobecně známá a s úspěchem použitá v konfliktech, je například taktika tzv. „bleskové války" (Blitzkrieg). Všichni víme, že ji použily armády nacistického Německa v WWII. A také nedávno jsme byli svědky jejího znovuobjevení v devadesátých letech při spojeneckém tažení do Iráku. Dnes se tu budu stručně věnovat tzv. tajným zbraním vyvinutých a vyvíjených Němci v letech 1939-1945, těm známým, ale i těm poměrně neznámým.

 



V-1

Známá bezpilotní střela s geniálně jednoduchým reaktivním motorem.
Ke startu potřebuje pevnou, tedy nemobilní rampu. Vyráběly se na tajných základnách např. v Peenemunde s využitím otrocké práce věznů z nedalekých koncentračních táborů. Nasazeny byly za druhé světové války proti Londýnu a Atverpám. Základny, odkud startovaly spojenci úspěšně ničily. Spojeneckým letcům se je dařilo poměrně úspěšně sestřelovat. Tím byl dopad této zbraně značně snížen.

 

   


V-2

Raketa vystřelovaná z mobilní rampy, která létala stratosférou po balistické křivce. Měla nostnost 1000 kg TNT, při jejíchž explozi spadl celý blok baráků. Jejich cílem byl stejně jako v případě létajících bomb V-1 Londýn. Nebyla proti ní do konce války žádná obrana. Britská vláda se její existenci dlouho pokoušela utajit, aby předešla jisté panice obyvatel. Tvrdila například, že se jedná o obyčejnou nehodu - výbuch plynu a pod. Útoků ale přibývalo a znepokojená britská veřejnost už báchorkám moc nevěřila...

 


 

Otcem těchto německých raket byl vědec a průkopník raketové techniky Wernher von Braun (23. 3. 1912 - 16. 6. 1977 Alexandria, stát Virginie, USA). Po válce ho američani využili, coby hlavní mozek vesmírného programu. Byl šéfkonstruktérem kosmické rakety Saturn V, což je ta která vynesla první lidskou posádku na Měsíc.

 

   


Hochdruckpumpe - Stonožka

Dělo se super dostřelem asi 200 km, bylo umístěno v Mimoyeque ve Francii, kde jsou jeho zbytky dodnes. Vybudováno bylo hluboko ve skále a pevně zamířeno na Londýn. Naštěstí pro obyvatele Londýna nikdy nevystřelilo! Spojencům, díky spolupráci s francouzským odbojem, se jeho polohu podařilo včas lokalizovat. Po zaměření bylo zničeno úspěšným náletem.
Technické údaje: ráže 152mm a délka hlavně byla neuvěřitelná 127 m! Mělo střílet střely o délce 3 metry na vzdálenost až 200 km.

 

    


Bachem Ba 349

Byl to vlastně „tryskáč" vyzbrojený neřízenými raketami. Velká hrozba pro spojenecká letadla, naštěstí se dostal pozdě do výroby, a tak bylo vyrobeno jen několik kusů.

Měl na svoji dobu velice revoluční konstrukci, která mu umožňovala vertikální vzlet. To zcela odstranilo potřebu dlouhé ranveje letiště. Bachem BA 349 se do ostré akce nikdy nedostal. První, a zároveň poslední testovací let uskutečnil pilot Lothar Sieber. Bylo to až na samém konci války dne 1. března 1945. Akce skončila tragickou havárií a pilot se při ní zabil.

 

     


Projekt Enigma

Přístroj vycházel z konstrukce psacího stroje. Používán byl na psaní šifrovaných zpráv. Byla ve vývoji tajně od konce první světové války. Zavedeny do výstroje byly dva typy se třemi a poději čtyřmi rotory. Německé straně přinesla možnost dlouho neprolomitelného zašifrování zpráv nespornou taktickou výhodu. Nebýt toho, že se spojencům čirou náhodou podařilo přístroj získat i s knížkou kódů z německé ponorky dřív, než byla potopena vlastní posádkou, kdo ví jak by se válka vyvíjela.
Spojenci mohli číst německé šifry až do konce války, aniž by o tom v Berlíně cokoliv tušili.

 

       

 

Mk-4

Letecké pumy dálkově řízené pomocí rádia. Pravdou je, že se nacistům skutečně podařilo v roce 1943 zkonstruovat dálkově řízenou leteckou pumu Mk-4, naváděnou na cíl pomocí rádiových vln. Výroba však byla neskutečně drahá a jako bomba do praxe to bylo v poměru cena/zničení cíle, příliš drahá záležitost. Do výzbroje německé Luftwafe byly přesto od konce roku 1943 zavedeny. Na celkový průběh války však již neměly prakticky žádný vliv.


Projekt Übersoldier

Byl to velice tajný projekt tzv. Univerzálních nesmrtelných vojáků. V rámci experimentů, byly zkoušeny různé druhy a dávky anabolických steroidů. Cílem bylo zvýšit výkon a výdrž, získat nepřirozenou odvahu, ale také zrychlit hojení v boji utržených zranění. Pokusy byly prováděny hlavně na příslušnících německých speciálních sil, na výsadkových a přepadových elitních komandech.

 



Jokosuka MXY-7 alias Ohka

Jokosuka MXY-7 byl japonský raketový sebevražedný letoun, použitý až na samém závěru druhé světové války v Tichomoří. V podstatě to byla upravená německá raketa V-1 a proto ji sem zařazuji. Měla ale lepší aerodynamické vlastnosti a navíc byla pilotovaná! Němci měli akutní nedostatek letců, a tak myšlenka ztráty pilota v každé jednotlivé raketě byla zavržena. Což Japoncům vůbec nevadilo, a tudíž vývoj pilotované bomby u nich dostal zelenou. Letci kamikaze, ji říkali „Okha", což v překladu znamená Létající rakev.

Tento sebevražedný letoun podle německých plánů vyrobila v roce 1944 japonská firma Jokosuka, a nesl speciální označení s MXY-7 Óka. Firma celkem dodala armádě 755 kusů těchto raket.

 

 


Pilotovaná bomba měla jako hlavní náplň 1200 kg trhaviny. Pohon zajišťovaly tři raketové motory na tuhé palivo. Okha byla nesena na místo určení těžkým dvoumotorovým bombardérem G4M „Betty" zachycená v pumovnici bez dveří.

Když bylo letadlo zhruba ve vzdálenosti 80 km od cíle, měla totiž dolet jen asi 90 km, byla uvolněna ze závěsu a vystartovala ze vzduchu k cíli.
Okha pomocí raketových motorů brzy dosáhla rychlosti přesahující 900 km/h. Poté již tiše klouzala na cíl rychlým bezmotorovým letem. K prvnímu použití tohoto sebevražedného letounu došlo až 21. března 1945.

 

    


Supertank

Nezničitelný tank, vyrobený měl být z jednoho kusu kovu. Obrněnec měl mít oblé tvary a tak silný pancíř, který by nedokázala prorazit žádná protitanková zbraň té doby. Naštěstí projekt zůstal převážně na papíře a byla vyrobena pouze jeho maketa. Do praxe tedy nerealizováno! Stalo se tak z důvodů čistě technických, neboť odlít tak obrovský kus kovu, není ani dnes nic jednoduchého. Při postupném ochlazení kovu by došlo k tvorbě prasklin a vad.

 



Dálkově odpalované nálože

Bomby na bezdrátový odpal, zůstalo jen u návrhu, chyběla jim vyspělejší elektronika. Později myšlenku realizovali do praxe teroristé viz. bomby odpalované pomocí mobilního telefonu.


Superpřesná dělostřelecká palba

Střela = zásah tzv.100% palba, bohudík zůstala jen ve vojenských tajných plánech, ze kterých vychází dnešní moderní řízení přesné dělostřelecké palby. Měly to být inteligentní dělostřelecké a raketové projektily.

 

   


Zvukové dělo

Obrovský reproduktor, na principu infrazvuku. Vycházel z toho, že při zvukové frekvenci
8 Hz člověk umírá za pár sekund. Při frekvenci ještě nižší, zvuk zboří celé domy,
problém je, že takový zvuk zabije i útočníka, celé je to tedy k ničemu.
Patří sem i projekt paralyzujících paprsků. Patrně šlo hlavně o využití infrazvuku o frekvenci nižší než 10 Hz. Šlo by tedy o skutečně šílenou zbraň. Nerealizováno!

 



Vznášedla

Pro technické problémy zůstali jen u prototypů, jeden takový létající talíř byl podle očitých svědků údajně testován ke konci války v jedné pražské zbrojovce.


Okultní vědy

To už nacisté ztráceli asi zdravý rozum, jde o zcela iracionální myšlenky jejichž cílem bylo vyvolávání posil z pekla a podobné absolutní šílenosti. Nacisté, na popud samotného vůdce, usilovně sbírali jakékoliv poznatky o magii, alchymii a astrologii.

 

Smrtící paprsky

Měly to být bojové lasery, a nebo něco jako laserová radiační zbraň. Němci je nazývali Paprsky smrti. Problém byl, že efekt kvantového zesílení světla nebyl tehdy ještě znám. Zůstalo tak jen u snů nacistických bossů. Bleskové zničení spojenecké armády smrtícím světlem se tak samozřejmě v praxi nemohlo uskutečnit.

 


 

Lékařské pokusy

Zde musím připomenout zrůdné nacistické pokusy prováděné na lidech v koncentračních táborech. Jejich odhalení po druhé světové válce, ukázalo skutečnou šílenou zrůdnost nacistického režimu. Tyto nevinné oběti nesmí být nikdy zapomenuty!


Chemické a biologické zbraně

Do bojů se prakticky nedostaly, kdyby ano měly by nedozírný dopad na civilní obyvatelstvo.


Atomová bomba

Jeden z tajných a šílených snů Adolfa Hitlera. Byla už pro nacisty téměř na dosah, ale díky odvážné akci britských Commandos ve spolupráci s norským odbojem, byla zničena továrna na těžkou vodu v Norsku. Tím projekt atomové bomby nabral značné zpoždění, které se nacistům nepodařilo do konce války dohnat.


Létající disky

Zůstalo prý jen u prototypů, to už prostě zavání konspirací okolo tzv. UFO. Většina zaručených zpráv jsou jen čisté spekulace různých autorů, a tak nemá cenu se jim blíže věnovat.

 

      


Pokusy navázat kontakt s mimozemšťany

Zní to neuvěřitelně, ale i takové iracionální nápady tehdy nacisté měli a takovým myšlenkám i věřili. Ostatně USA i jiné státy na tom tajně pokračují dodnes.


Dále se pak pokoušeli ovládnout lidskou mysl, výzkum mrazu v arktických oblastech, hledání Svatého grálu a Archy úmluvy (známé z Indiana Jonese) a další.

Chápu zní to neuvěřitelně, ale jak postupovala fronta a ztenčovala se naděje na vítězství, stoupalo úsilí o zvrácení vítězství na svou stranu. Armádní velení fašistického Německa bylo čím dál víc zoufalejší a chytalo se doslova každého stébla. Tomuto úsilí věnovali nemalé prostředky a lidské zdroje, což je v důsledku ještě rychleji a hlavně zbytečně vyčerpávalo.

Co z toho?? Lidstvo ve 20.století mělo z válečné techniky i užitek. Každá válka přinese nespočet nových vynálezů a časem i jejich civilní využití.

 



Brána k vítězství zůstala naštěstí pro nacisty zavřená.


 


Tajné zbraně se objevily i v mnoha hrách např. Return to Castle Wolfenstein, Battlefield 1942: Secret Weapons of World War II, Übersoldier, Company of Heroes- raketa V-2, Blazing Angels Squadrons of WWII a ještě např. v Blazing Angels 2: Secret Missions of WWII.

 

Zdroj: různé internetové stránky, knížky a pod.

Komentáře(55)