Intel uvedl serverové procesory se spotřebou 12,5 wattu na jádro (4 jádrový procesor)

Americký Intel uvedl do obchodů serverové čipy se spotřebou pouhých 12,5 wattů na jádro. Celková spotřeba jednoho procesoru je však daleko vyšší, je nutno ji vynásobit čtyřmi (jde o čtyřjádrové čipy).

Intel Xeon pro počítačové servery s vylepšenou spotřebou.

 

 

 

Procesory i tak nabízejí velmi přijatelé hodnoty týkající se spotřeby elektrické energie. Oproti předchozí generaci nízkonapěťových procesorů jsou navíc podle papírových informací až o 25 procent rychlejší.

Pomáhá jim v tom například o polovinu větší vyrovnávací paměť s kapacitou 12 MB.

Na trh se v současnosti dostaly dva nízkonapěťové 45nm procesory pro servery a pracovní stanice. Jde o čipy Intel Xeon série L5400 s frekvencí 2,33 a 2,50 GHz.

Cena L5420 s kmitočtem 2,50 GHz byla stanovena na 6500 korun, L5410 s taktem 2,33 GHz stojí 5300 Kč. Cena za jeden čip platí pouze při odběru 1000 kusů.

Úspora energie zajímá každého

Nové procesory naleznou domov v serverech, jejichž majitelé chtějí snížit spotřebu elektrické energie. Úspora energie je novou modlou výrobců mikročipů.

Podle agentury IDC se dnes za každý dolar (16,5 Kč) hodnoty počítačového železa vydá zhruba polovina na energii. A očekává se, že během příštích čtyř let tato částka vzroste minimálně ještě o 50 procent.

"Mnohá datová centra už dosáhla své plné kapacity, takže teď omezují růst firem a brání jim v dalších investicích. Proto teď uvádíme akční plán, který zajistí snížení spotřeby energií," uvedli zástupci IBM, která se s energetickou nenažraností svých datacenter potýká také.

 

 

omlouvám se že článek není příliš obsáhlí 

Komentáře(2)