Počítačový Virus [2]

Něco o našich nepřátelých virech..

Káždý kdo používá počítač at' už pro práci nebo zábavu už jse určitě dostal do styku s virem.Který bez vědomí uživatele škodí systému.

 

První dělení rozděluje počítačové viry na:

 

1.Rezidentní

Tyto viry se nácházejí v paměti trvale se spustí po zapnutí počítače jejich činost končí po vypnití počítače nebo do té dobý smazáním antivirovym programem.Tyto viry se šíří velmi rychle(maskují se)co zabranuje že je máte v počítači.

2.Nerezidentní

Tyto viry se nachází na disku přijde jejich čas až uživatel spustí napadený soubor(napadený virem).Potom virus provede svou činost a čeká na spuštění,tyto viry se říří pomalu,nejčastěji napdají soubory s koncovkou exe. a .com

 

Další dělení je projevy a proniknutí do systému:

 

1. Pravé viry

Tento vir je schpopný sám se šířit a napdat další a další soubory.Jeho cílem jsou spustitelné soubory které se spuští přes programy

2.Trojské koně

Tento vir vypadá jako  užítečný program,ale opak je pravdou tyto viry kladou opravdovou neplechu.Největší riziko této skupiny že pomocí těchto virů lze skrývat např:hesla nebo jíné důležité informace aníž bychom o tom věděli.

3 .Backdoor

Už jenom název znamená že vir pracuje tím že pronikne do systému a otevře vrátka pro přístup jiného počítač.Tato skupina se těžko odhaluje.

4.Worms(červi)

Tento virus se šíří  pomocí počítačové sítě skrývá se v emailu.Často je maskován pomocí dvojté přípony(pcx,exe).Virus nám zobrazý pouze tu první koncovku a mi si vir samy spustíme.Tyto viry často využívají lidskou zvědavost,duvěřivost,hloupost.

V e-mailu je totiž výzva pro otevření souboru v příloze slibující zajímavé obrázky, milostné psaníčko, nebo důležité informace.

5.Spyware

Nejedná se o vir v pravém slova smyslu, tyto programy odesílají z počítače informace bez vědomí uživatele, ale odesílají se jenom statistická data. Nejčastěji seznam nainstalovaných programů, nebo seznam navštěvovaných web stránek. Velmi často se šíří pomocí sharewarových programů.

6.Adware

Zatim co spyware odesílá informace autorovi tak adwarefunguje naopak.Vir příjmá neznámé informace aniž bychom o ně stály např: reklamy.Boužel některé programy využívají tyto viry jako zpusob platby za používání.Mnoho programů využívá adware aníž byl při instalaci uživatel informován.

7.Hoax

Tato skupina škodí nejvíce když uživatelé nejsou informovány.Jedná se o poplašnou zprávu(ale existujícího).Nebo před přijmem emailu.Nebo výzvu o dalšim rozesíláním.U méně znalých uživatelů vyvolávají zbytečné obavy.

8.Phishing

Do této skupiny patří emaily a programy které informují např:o nutnosti vyplnění připraveného formuláře(nejčastěji se jédná o o přístupové kody k účtů.Tyto informace jsou odeslány a zneužity.

9.Dialer

Tato skupina je naštěstí aktuální pouze pro skupinu uživatelů ,používají pro připojení k internetu vytáčení pomocí obyčejného modemu a telefoní linky.Místo běžného připojení je uzivatel přesměrován na linky zvláštní tarifem,nejčastěji 60kč/min.

 

Jak vidíme viry jsou velice zákeřný programy stačí velmi málo a máte napadený systém.

 

A ted'  jak se bránit

Rezidentní ochrana

V sytému má antivirový program spuštěný svůj proces, který neustále sleduje vše, co se děje v počítači. Kontroluje každý otevřený soubor a každý nově spuštěný proces.

 

 

Když máme kvalitní a aktualizovaný antivirový program, tak nejdůležitějším pravidlem při ochraně počítače je nikomu a ničemu nevěřit. Ať už se jedná o internet, nebo o přenosné nosiče dat. Internet je přímo skladištěm všemožných a velmi nebezpečných virů. Zvláště stránky s velmi pochybným nebo nesrozumitelným obsahem. Ale ani oficiální stránky nemusí být vždy bezpečné. Také je velmi důležité provádět zálohu vašich dat!

 

ilustrační obrázekPokud ale přes veškerou opatrnost dojde k napadení počítače, tak v mnoha případech nám vir o sobě nedá přímo vědět, ale v klidu pokračuje ve své záškodnické činnosti. Proto je dobré věnovat pozornost chování systému. Nejčastější projevy napadení může být
- zpomalení počítače
- poškození operačního systému
- zpomalení přístupu na internet
- náhodné ztráty dat
- spouštění nevyžádaných operací

 

Počítačový Virus [1] zde

                                 To je vše váš #Cr[y]sis.:]

 

Komentáře(9)