GOTHIC 3 , má starší recenze

Starší recenze , co jsem napsal na hru , která mě fakt dostala :)

GOTHIC 3
Velmi známá společnost JoWood vydává pokračování pecky mezi RPG.
Třetí díl této famózní hry ! Nemůže to být pokračování ničeho jiného , než Gothicu , aneb bezejmenný hrdina vrací úder. O co se bude snažit v tomto očekávaném díle se dočtete v této recenzi.

Celkový příběh GOTHICU
Pro ty z Vás , co jste tuto skvělou sérii nehráli , zkusím v hrstce napsat , o čem , že tato hra tedy je.

Vítej , aneb díl 1.
Našeho bezejmenného hrdinu král Rhobar pošle za ostatními vězni do magické bariéry , která vás pustí dovnitř , ale zpátky už ne , s sebou mu dá dopis pro nejvyššího mága ohně , za který dostanete tučnou odměnu. Hrdina projde v kolonii třemi tábory - Starý , Nový a tábor v bažinách. Úkolem našeho hrdiny je zničit bariéru pomocí zabití nechutné potvory spáče a osvobození všech vězňů.

Řádění na ostrově pokračuje , aneb díl 2.
V 2. pokračování se hrdina podívá do přístavního města Khorinis , kde najde spoustu lidí a získá spoustu zkušeností.Časem se taky dostane na Onarovu farmu , kterou střeží žoldáci v čele s vašim přítelem a bývalým generálem armády LEEem.Vůdce paladinů vás tedy pošle do bývalé kolonie , kde Vás zděsí hrůzná informace - draci.Vrátíte se tedy zpět a vše mu vyklopíte.No a jako na potvoru , co se nestane ? Ano , zabijte draky , vcelku lehký úkol , nemyslíte ? Staňte se tedy drakobijcem a jděte pobít čtyři draky.Na toho pátého si musíte ukradnout loď , sestavit posádku a dojet na nevzdálený ostrov naplněný zlatem , orky a posledním drakem , zabijte draka , naložte loď a hurá do třetího dílu.

Hrdina vrací úder ( Naposled ? ) , aneb díl 3.
.....

NOVINKY A VYLEPŠENÍ
Novinkou je určitě střílení z dalekonosných zbraní ( Ne tupé automatické označení cíle , jako v předchozích dílech ) , ale naopak docela chytře udělané zaměřování s nutností zadáním úhlu a napnutím tětivy.

Druhou , docela vychytanou novinkou je určitě boj se dvěma meči , nebo se štítem.Co si vezmete ? Štít ? Nebo dva meče ? To je na vás , čím chcete mlátit orky.Každopádně je můžete mlátit i pořádnou sekerou , nebo obouručákem. S tím souvisí i vylepšení boje „ face-to-face" , kdy je ovládání pohybů docela propracované , ale stále mi chybí usekávání hlav a končetin.

Třetí , poměrně důležitou novinku tvoří reputace.Hra obsahuje několik měst , ve kterých si plněním questů zvyšujete reputaci , která je v některých fázích hry velmi důležitá.Bez reputace například 75+ se nedostanete do žádného z hlavních sídel v jednotlivých městech.Ovšem i mezi touhle reputací jsou rozdíly , že nechápete ?

Reputace u národů : Hra obsahuje tři národy : Hassasins ( Dali by se přirovnat k Arabům) , Orks ( Orkové , hnusní zelení bojovníci ) a Rebelové ( Něco , jako rytíři světla ). Tato reputace je důležitá v hlavním příběhu , například pokud se chcete dostat ke králi , nebo k vládci Hassasinů , kteří Vám zadají finálové questy..

Reputace u měst : Ve hře je několik měst , každé z nich má jedno hlavní sídlo , do kterého Vás nepustí bez dostatečné důvěry ( reputace ) do sídla náčelníků měst.Tato reputace je spíše potřebná k vedlejším questům , ale i někdy se stane , že bez této reputace se zkrátka zaseknete a to nebývá vždy příjemné.

 

NEDOSTATKY

Určitě nepříjemnou záležitostí této hry jsou bugy , které nás provázely všemi díly , ale nikdy se tak výrazně neprojevovaly.Jistě , existují patche , které tyhle bugy eliminují , ale nám , kterým sme hru dohráli 14 dní po vydání , ani tyhle patche nepomohly.
K nejvýraznějšímu bugu zajisté patří vyskakování na skály , který jsem já hodně využíval a tím sem si hru rapidně zkrátila zajisté jsem nebyl sám.
Druhý , nepříjemný bug , nejnepříjemnější v boji „face-to-face" je procházení zdmi a jinými terény , když bojujete s orkem a najednou zmizí a vyjde z nějaké zdi vedle vás , není to příjemné.K tomu patří i šípy , které někdy projdou například stromem.

 

KOVÁŘ , ALCHYMISTA , NEBO MÁG ?
Nebo něco jiného ? Nebo vše naráz ? To je na Vás !
Chcete si ukovat vlastní meč ? Chcete si namíchat vlastní lektvary ? Nebo chcete kolem sebe metat spoustu čárů a márů ?
To vše podle zkušenostních bodů , které si libovolně rozložíte do schopností.Například , když si chcete cestami namíchat nějaký ten lektvar zdraví , naučte se míchat lektvary !
Hra těchto možností rozhodně nenabízí málo , můžete se naučit v podstatě , co chcete.


VÝZBROJ , VYBAVENÍ A SCHOPNOSTI
Jak už bylo zmíněno , velkou novinku představují dva meče a štít.
Tím ovšem novinky ve vybavení rozhodně nekončí.
Další novinku představují různé druhy šípů :
CLASSIC ARROW - Klasický šíp , který slouží pouze k zabití terče.
KNOCKOUT ARROW - Šíp , kterým můžete trefou do hlavy člověka omráčit a dát mu takovou ránu , na kterou jen tak nezapomene.
FIRE ARROW - Zapálený šíp slouží těm lidem , kteří se vyžívají v tom , jak se někdo topí v plamenech.
EXPLOSIVE ARROW - Šíp , který po trefení se do cíle exploduje ve velkém stylu , účinné na více terčů naráz.
POISONED ARROW - Otrávený šíp.Po ráně tímto šípem co nejrychleji vypijte léčící lektvar.Nejlépe na ex , jinak Vám tento šíp ubere spolehlivě polovinu životu.

Tímto otráveným šípem bych rád navázal na otrávené čepele , které mají v podstatě stejný účinek , jako otrávené šípy , proto velmi užitečná vlastnost :
RESISTANCE TO POISON : Jak z názvu vyplívá , odolnost vůči jedu.Tudíž , když na Vás vyskočí nějaký ten Hassasin s otrávenou čepelí , nemusíte mít až tak velký strach , že umřete v bolestech , které Vám tento jed způsobí.

RESISTANCE TO COLD : Další odolnost , tentokrát vůči zimě , chcete-li tedy zamířit na sever , do Nordmaru , bez této schopnosti tam raději nelezte , nebo budete nuceni tamějšími podmínkami rychle Nordmar opustit.

RESISTANCE TO HOT : Třetí , poslední odolnost , vůči horku , která se naopak bude hodit na poušti , mezi Hassasiny. Na poušti většinou horko bývá , takže se tato schopnost vyplatí víc než dost.

Schopností rozhodně není málo , ale musíte mít zkušenostní body , které získáváte plněním questů a zabíjením potvor.Můžete skákat , jako jelen , můžete běhat po lese , jako vlk , můžete mít medvědí sílu , můžete mít zkrátka cokoliv , na co si vzpomenete.

PŘÍBĚH A KONEC
Připlujete do Mirthany , kterou skrz na skrz ovládají orkové a snažíte se upevnit osud celého království.Najdete přítele Xardase , který bude hrát nejvýznamnější roli v celém příběhu , dostanete se k samotnému králi Rhobarovi II. a do jeho překrásné pevnosti , můžete se také podívat do Beliarova chrámu a k Zubenovi , Beliarovému poskokovi. Můžete se podívat , kam chcete.
Přikloníte se k bohu podsvětí Beliarovy a necháte Hassasiny a orky , aby ovládli celé království ? Nebo se přikloníte k bohu slunce Innosovi a pomůžete tak rebelům upevnit si trůn ? Nebo ....
Se svým přítelem Xardasem zbaběle utečete tajným portálem do jiného světa a necháte tento svět na pospas , ať rozhodne osud ? Jak chcete.


CELKOVÉ DOJMY
Pro mě osobně , byl tenhle díl příběhově nejslabší , taková nudná mlátička , ovšem na druhou stranu dost promakaný.Byl jsem na tenhle díl napružen už od konce druhého dílu , kdy jsem pomalu měl chuť zavolat do vývojářského studia , ať si trochu pohnou . Každopádně to bylo trošku zklamání , když jsem tuto hru dohrál se svěšenou hlavou a mnohem větším očekáváním.

 

Komentáře(17)