Jednání se sponzory

Každý den jsou nejrůznější firmy, které mají jen trochu co dočinění s informačními technologiemi, bombardovány e-maily na téma sponzoring "zaručeně nadějného klanu". Většina z klanů si představuje, že sponzor je takový moderní Ježíšek, je to někdo kdo sedí doma na kožené pohovce, připaluje si doutník stodolarovkou a přemýšlí koho v nejbližší době obdaruje nějakou šesticifernou sumou.

No dobře, všichni víme, že to tak není. Proč se ale podle toho všichni nechovají? Klany odesílají desítky zmatených e-mailů denně firmám o kterých nic neví a doufají, že se někdo chytí. Než napíšete e-mail, tak se posaďte a zamyslete se nad tím, jak by takový sponzoring mohl probíhat. Nepřemýšlejte nad tím, co by sponzor mohl nabídnout vám, ale co vy můžete nabídnout sponzorovi. Banner na web? To je sice moc pěkná věc, ale je to spíš samozřejmost. Název sponzora do názvu klanu nebo do tagu? Ale jo, proč ne? Vypadá to dobře a svůj účel to plní. U toho by ale většina klanů nejradši skončila.

Jezdíte na lanky? Na turnaje? Pokud ano, tak máte skvělé místo na propagaci svého sponzora. Můžete s sebou vzít plachtu s logem, mít na sobě trika od sponzora, klidně ho tam velebit až do nebes i slovně. ;o) Proč ne? Je to přece váš mecenáš a je úplně jedno, že tomu co říkáte, případně sami vůbec nevěříte. :o) Uděláte hormadu fotek kde bude pěkně vidět logo, můžete je dát na web, můžete je poslat sponzorovi, který se taky rád pochlubí Vaším úspěchem. Takže se konečně dostáváme k jádru věci. Cílem sponzoringu je jakási symbióza, takže získávají obě strany. Když sponzor uvidí, že mu děláte dobrou reklamu, rád s vámi probere jak by vám mohl dále pomoci. Umožní růst klanu jak kvantitativní, tak kvalitativní a to přece jde. Kdo nechce vyniknout, tak by ani o sponzoringu neměl uvažovat, protože nemá co nabídnout. A ti co chtějí jenom parazitovat, tak zavírají cestu těm několika málo, co to se sponzoringem myslí vážně.

Pokud jste se přesto rozhodli usilovat o spozora, nepište na icq zprávy typu "jses tu?", ale radši pořádný email se všemi náležitostmi, bez pravopisných chyb (tohle je důležitější, než si myslíte) a dejte najevo, že nepatříte mezi těch 99% parazitů co píší podobné e-maily. Zkuste třeba naznačit, že pro vás není problém podepsat smlouvu o sponzoringu atd. (není špatné, když vám je více než osmnáct let ;o) Úplně nejlepší je založit občanské sdružení (nebo i něco více, ale to už jsme u jiné ligy;o), se kterým bude sponzor podepisovat smlouvy. Nebojte se uvést svoje úspěchy, ale neuvádějte prosím věci jako 45. místo v nějakém pochybném žebříčku, a to že jeden z vašich hráčů byl druhý na publicu (skoro první! ;o)

Takže ještě jednou. Zkuste se zamyslet a uvědomte si, že svět vám nepatří, že před vámi každý nepadne na kolena.

Hodně štěstí

Co-Leader eXtasy multigaming, Core_In

http://www.e-clan.cz

Komentáře(17)