Průjem (sra*ka)

Průjem je porucha zažívání, která se projevuje příliš častým vyprazdňováním příliš řídké stolice. Obvykle se za průjem považuje stav, kdy se člověk zbavuje příliš řídké stolice více než třikrát denně.

Příčiny průjmu

Průjem je příznakem mnoha infekčních onemocnění trávicí soustavy (např. tyfus, salmonelóza, cholera, úplavice, giardióza, kryptosporidióza etc.), některých otrav, případně poruch organismu (např. hormonálních – Addisonova choroba a další). V případě otrav či nemocí jde většinou o sebeléčení organismu, který se snaží nepříjemné jedy a patogeny naředit a odstranit z těla.

Následky průjmu

Příliš dlouhotrvající či silný průjem však má velice těžké následky na celý organismus. Jednak díky němu organismus ztrácí značné množství vody a minerálů, což může rozvrátit homeostázu a vést až ke smrti, jednak průjem omezuje přijímání živin a trvá-li příliš dlouho, pacient může zemřít na podvýživu. V nevyhovujících hygienických podmínkách navíc u infekčních chorob silně zvyšuje nebezpečí jejich rozšíření.

hopla

Defekace je při průjmu občas jen stěží kontrolovatelná

Léčení

Průjem není onemocnění, ale příznak chorobného stavu a vlastně i sebeléčivá reakce organismu. Primárním úkolem je zákrok proti jeho příčině – léčba chorobného stavu, který ho způsobuje. Je-li průjem dlouhodobý, či příliš silný, je třeba i doplňovat tekutiny. U silných průjmů nestačí voda a je třeba použít rehydratační roztok podávaný ústně, v těžkých případech i nitrožilně. Rehydratační roztok kromě vody doplňuje i potřebné ionty a energii (zejména díky obsahu glukózy). Při průjmu je dále třeba přizpůsobit stravu pacienta – vhodná je např. „suchá“ vařená rýže, naprosto nevhodné jsou naopak tučné pokrmy.

U krátkodobých nepříliš intenzívních průjmů, které jsou způsobeny pouze tím, že pacient „něco špatného snědl“ nebo nějakou slabou střevní infekcí, se běžně aplikuje domácí autoléčba pomocí endiaronu a živočišného uhlí. V případě silného či chronického průjmu je třeba urychleně vyhledat lékaře.

Léky používané proti průjmu souhrnně nazýváme antidiorhoika.

Zdroje: cs.wikipedia.org, CYBERGAMES.CZ/BEST/

Komentáře(14)