HAL3000

HAL3000 a ION 2: nač velký počítač

Technické parametry

  • procesor: Intel Atom D525 Dual Core, 1,8 GHz
  • čipset: Intel NM10
  • grafika: Nvidia Ion 2 (GeForce GT218), VGA, HDMI
  • paměť: 2+1 GB, DDR3
  • pevný disk: 500 GB, 3,5", SATA, 7200 ot/min
  • konektivita: ethernet, Wi-Fi, 4×USB 2.0, 2×USB 3.0, firewire
  • mechanika: DVD, čtení i zápis všech formátů
  • rozměry: 19,7 × 6,8 × 26,7 cm
  • cena: s Windows 7 Home Premium (32bit): 12 086 Kč

 

Přední český producent osobních počítačů HAL3000 přišel na trh se zajímavým strojem, jehož krabice je označena názvem ŠampION 2. Koncepčně se jedná o tzv. nettop, tedy netbook sbalený do desktopové „krabice“. Co takový nettop dokáže a k čemu všemu se hodí, si ukážeme v následujícím článku.

Nejprve se podívejme na suché technické parametry tohoto zvláštního zařízení. Mezi „vnitřnostmi“ se nachází notebookový dvoujádrový procesor Intel Atom D525 běžící na frekvenci 1,8 GHz, dále 3 GB DDR3 paměti a grafické řešení nVidia ION II GT218, od něhož je ostatně odvozen i název celého stroje.

Ten je postaven na hardwarovém základu společnosti Asus s poněkud kostrbatým označením S1-AT5NM10E, od něhož převzal i vnější design. Ten je tvořen pohlednou matně černou a kompaktní „bednou“, na níž se ještě skví logo původního výrobce. Velikost je v konkrétních udávána hodnotou 267 x 68 x 196 mm, což až na tloušťku víceméně odpovídá průměrnému netbooku.

V podání Asusu se však jednalo o holé řešení, které jeho český protějšek doplnil a poupravil. Kromě paměti (rozšiřitelné až na 4 GB) doplnil třeba pevný disk o kapacitě 500 GB se 7 200 otáčkami.

Možnosti připojení jsou na úrovni

Nyní se zaměřme na konektivitu. Začneme z přední strany zařízení, na níž se (šikovně skryté) nacházejí klasické audio konektory (pro reproduktory/sluchátka a mikrofon) a dále dva rychlé USB 3.0 konektory, FireWire i čtečka paměťových karet. Zezadu je nabídka ještě pestřejší: od vlevo umístěné zdířky pro napájecí kabel, přes HDMI, VGA výstup a zámek zařízení až ke čtyřem slotům USB 2.0, síťovému konektoru a šesti barevně odlišeným výstupům pro vysoce kvalitní osmikanálový zvuk. Jak vidno, je konektivita stroje pro běžné účely naprosto vyhovující.

K přenosu dat mezi více zařízeními je ION 2 vybaven technologií Bluetooth 3.0. Pro připojení k síti je k dispozici buďto síťovka pro pevné LAN připojení (10/100/1000 Mbps) či wi-fi 802.1 1 (b/g/n).

Multimédia především

V průběhu testu jsme ocenili zejména multimediální schopnosti počítače. Filmy, hudba a hry - přesně pro tyto účely byl tento počítač stvořen. Klíčem k úspěchu je zde propojení hardware se softwarem, tedy s operačním systémem Windows 7, respektive s jeho funkcí Windows Media Center. Ta uživateli umožňuje v intuitivním prostředí přehrát hudbu nebo film, případně prezentaci z vlastních fotografií. Přes HDMI počítač připojíte k HD televizi a poté si už můžete užívat obrazu v HD rozlišení.

Další specialitou, převztou od ASUSu, je rozhraní s názvem Express Gate. Jedná se o alternativu „velkého“ operačního systému, která naběhne v pěti vteřinách. V tomto rychlém rozhraní jste schopni plnohodnotně pracovat s médii, internetem nebo programem Skype.

Účelem Express Gate je samozřejmě ušetřit čas uživateli, ale není to účel jediný. Z ekonomického i ekologického hlediska je důležitá i úspora energie. Navíc se přímo v case počítače nenachází zdroj (i proto je možné tak malé balení), ten je umístěn v napájecím kabelu, jak jsme zvyklí u klasických notebooků. Maximální spotřeba zařízení činí 65 wattů - při běžné práci se navíc spotřeba dle našeho měření snižuje zhruba na polovinu. Dalším problémem, který ION 2 vyřešil, je hlučnost. Tu uživatel pocítí pouze v úvodu spouštění počítače. Poté se „hluk“ vydávaný dvojicí ventilátorů ustálí na hodnotě mezi 27 a 30 decibely.

Verdikt

HAL3000 ION2 nás překvapil především slušným výkonem v oblasti zpracování multimédií, ale směle bychom stroj doporučili i těm, kteří hledají univerzální zařízení pro práci. S notebooky má nettop společnou úsporu energie a mobilitu, s desktopem zase lepší konektivitu a možnosti upgrade.

Komentáře(1)