Ořechov 2007 - rekonstrukce bitvy z WW2

Původně jsme toto plánovali jako sraz celého klanu zase po několika měsících, ale bohužel z toho sešlo a postupně lidi odpadávali – nejdříve Marcello, potom Carllos a vzápětí aniž by cokoliv řekl se na nás vyprdl i Hajnej a bohužel díky tomu nemohl jet ani Šlupka. Bullet ze Slovenska to měl moc daleko a tak, kdyby na poslední chvíli nejel Enicid, který měl bojovat na mistrovství České republiky v motokrossu, zůstali by jsme s lemurem dva :D

Plán byl takový, že půjdeme obrazit Brněnské hospody a v sobotu se vyrazí na bojiště. V rámci plnění tohoto plánu jsme si dali pěkně do nosu a kolem půl druhé ráno zakotvili v jedné nejmenované hospodě, kde jsme se snažili asi hodinu rozmlátit takový ten automat s boxovacím pytlem :)

Bohužel ke smutku všech vyhrál Enicid s 812 body, bohužel proto, že nám to dává sežrat ještě dneska na tréninku :D

V sobotu dopoledne s přilepeným jazykem na patře jsme se nasnídali a po brzkém obědě vyrazili kus za Brno do Ořechova, do Army parku, kde se měla konat – a také konala rekonstrukce jedné z bitev druhé světové války.

mapa areálu

Neoficiální zdroje z lemurova okolí :) hovoří o tom, že Rusové se v nedalekém lihovaru střískali jako prasata a v první fázi operace dostali strašný klepec – zřejmě měli mezery v komunikaci skrze TS2 :D

Přes tuto prohru a velké ztráty se operace nakonec podařila a bránící se Němci byli se štěstím zastřeleni – ti co nebyli byli odvedeni do pracovních táborů na Sibiři.

Pokud si chce někdo udělat lepší a přesnější obrázek o celé kampani kolem Ořechova, doporučím mu přečíst si „historii bitvy“ a uvedu zde krátkou citaci ze závěru:

Kolik zde padlo sovětských a německých vojáků se dá dnes těžko zjistit. Podle místního soupisu zahynulo184 sovětských vojáků. Když uvádíme, že na katastru obce bylo zničeno 35 sovětských tanků a samohybných děl se čtyřčlennou posádkou, která při zásahu zahynula, tak ztráty vzrostou. Vojáci padlí při znovudobytí Ořechova němci v noci 19. dubna, byly spalováni plamenomety, když je nebylo možné za neustálé palby pohřbít. Němci své padlé a zraněné odváželi do týlu až k Jihlavě. Také poškozenou techniku z bojiště odtahovali. V Ořechově zůstal jen jeden zničený tank PzKpfw IV. J a dvě útočná děla 7,62 cm PaK36r auf GW II Marder vyzbrojené sovětskými protitankovými děly Zis-3 model 1942. V poslední fázi bojů byli padlí němečtí vojáci zahrabáni do zákopů bez jakékoliv evidence.

V deníku Čsl. strany národně socialistické „Slovo národa“ byla 7. srpna 1945 zveřejněna zpráva, že v bojích o Ořechov padlo 960 ruských hrdinů a 275 Němců.

Když jsme dorazili na místo a prodrali se dlouhou frontou na lístky, ihned jsme se šli podívat na „tržiště“ a hned u prvního stánku to stálo za to! Prodejci znehodnocených zbraní měli sice spoustu pro mě nepříliš zajímavých zbraní – Ruských Tokarevů a semtam nějakých Mosinů, ale i „novějších zbraní,“ či pěchotních kulometů Degtyarev, ale i sbírku zajímavějších německých pušek, ovšem na karku tam člověk narazil jen ve formě kusu dřeva – bez železných částí :(

Ovšem nejzajímavější byl Thompson Americké armády! Bohužel za dost nepříznivou cenu (15k) a docela nehezky zavařeným závěrem. Musím poznamenat, že to byla vzhledově ohromně luxusní zbraň, byl to super pocit ho držet v ruce – a že se docela pronesl. Takové STG-44 hadr!

Z bloumání okolo ostatních stánků nás vytrhly první výstřely a tak jsme po chvíli obíhání zjistili, že už nemáme pořádné místo k výhledu. Naštěstí se na nás přeci jen trošku usmálo štěstí a na pravé straně u „spawnu“ Němců jsme toho viděli celkem dost – jak útok Rusů na poslední pozice u Ořechova, tak silný a úspěšný protiútok Wehrmachtu společně se zbytky SS waffen a nakonec i konečný drtivý útok Ruských pěšáků a oslavy jejich vítězství.

Nutno poznamenat, že byly vidět opravdu krásné kousky techniky – od velice věrohodného snipera SS jednotek s k98, či pancéřového automobilu SdKfz. 222, s rychlopalným 20mm (v některých verzích byl 28mm) kanónem a SdKfz 251 s kulometem ráže 7.92mm.

Nad místem akce dokonce párkrát přelétla ultralightová replika Messerschmittu Bf-109, bohužel kvalitnější foto se nám nepodařilo získat, snad se tedy časem objeví na oficiálních stránkách... (edit: lemurovi se podarilo najit kvalitni fotografii teto repliky - zde a tady je odkaz na vsechny fotky - zde)

Práci také skvěle odváděly nejlepší kulomety (nejen) 2. sv. války – MG-42 (machine gewehr 42) a zahlídl jsem i Panzershreck.

Na Ruské straně se blýskly Špaginy, Tokarevy a především Mosiny. Ukázala se i vyprošťovací variace tanku T34 – ovšem vyzbrojená pouze kulometem v druhé ukázce bylo vidět i AT dělo ráže 57mm, které decimovalo německé obrněnce.

Po první ukázce jsme se šli podívat po areálu v očekávání druhé ukázky. Při obcházení okolí jsme narazili na velmi milé a vstřícné cizince, kteří nám ochotně půjčili jejich !pravou! (jednu z mála v celém areálu) k98 a následně i STG-44 (Sturm gewehr 44) – první útočnou pušku na světě.

Byl to opravdu silný zážitek, držet konečně tyhle zbraně v ruce. Především mě překvapilo STG – sice vypadalo mohutně, ale bylo o poznání lehčí než Thompson. Sakra „,nechtěl“ bych běhat s BARem :) který byl asi o kilogram „něco“ težší.

Poté jsme se šourákem vydali na předchozí bojiště, ale komentátorův hlas nás už vyhnal pryč – tak jsme si aspoň našli krásná místa na kopečku.

Druhá bitva měla o krapet jiný scénář – Jednotky SS s pěšími jednotkami Luftwaffe bránili část „před Ořechovem“ a jednotky Wehrmachtu bránily zadní část – z druhé strany, proti silnému náporu ruských jednotek. Zde se i objevilo AT dělo, kterému se podařilo vyřadit z provozu německé obrněnce.

Bitva naneštěstí rychle uběhla a my se courákem kolem stánků pomalu vydali nazpět k autu, odnášejíc si krásný zážitek.

Děkuji za 1stC organizátorům a účastníkům akce, bylo to super!

EDIT:

Když jsem tak četl komentář "arzenál" - vzpoměl jsem si, že jsem se vlastně ani nepochlubil svým arzenálem :D

Omluvte prosím kvalitu fotek...

EDIT_26.4.: Díky Slavovi! Poslal mi odkaz na aktualni fotky z Ořechova 07 - takže se určite podívejte sem do sekce fotogalerie! Stojí to za to!

zdroje:

Ořechov1945.cz - homepage akce

Google

World guns.ru

text až na vyjímky © Beluga, fotky © lemur

... no a nakonec menší reklama na starší blogy:

Samsung 931BW - super LCD :)

Kronika 1stC

stránky našeho klanu - 1st Company

Komentáře(38)