Tomb Raider

Tomb Raider

 

Tomb Raider

 

 

Nová Lara je vždy vzácným důvodem povolit uzdu literárnímu sexismu, nicméně v případě titulu nesoucího stručný, ale o to výmluvnější název Tomb Raider je situace ještě o něco specifičtější. Po krátkém experimentu s izometrickým nadhledem v Guardian of Light přichází legendárně propesená archeoložka opět v plnohodnotném 3D opusu, u nějž absence dovětku za titulem nepředznamenává nic menšího než snahu o znovvzkříšení celé série zbrusu novým přístupem k hratelnosti. Na hře přitom pracuje stále stejný tým lidí, který vymanil Laru z hlubin pekelných a poskytl jí prostor ve velmi dobrých hrách. Takový Underworld se nám hodně líbi a přes stále sílící hlasy, že lady Croft už není tak sexy, jako tomu bývalo na sklonu devadesátých let, jsme jej považovali za důstojného pokračovatele možná ne úplně svěží, ale stále vysoce nadstandartní série. Copak polygony stárnou? Jak ale říkají sami tvůrci, restartovat sérii v této fázi nebyl ani tak nápad, jako spíš nutnost. Hráči se zkrátka již nechtějí dívat jen na to, jak chytrá sedinka řeší puzlíky, ale přejí si něco nového. V tom případě přežít. Ano, Tomb Raider se rozhodl absorbovat do sebe nejen lehce hororové prvky a otevřený svět nebo záhadnými domorodci, co se snaží naši princezničku chytit za odřený kotník, zatímco prchá z jejich nehostinných tenat.

 

Ale vezměme to od začátku, kdy se loď s hrdinným, ale jak se později ukáže ne zcela přesným názvem Endurance (Vytrvalost) plaví kdesi kolem japonského pobřeží s ušlechtilými ambicemi archeologického rázu. Loď kormidluje kapitán Conrad Roth, jedna z hlavních postav nové hry, a zdárně mu sekunduje kdo jiný než naše krasavice inteligentní, toho času jednadvacetiletá a čerstvě vystudovaná. Navzdory přáním svých rodičů nešla na prestižní Cambridge, ale radši sáhla po zapadlejší univerzitě, která je dostane blíže akci. Výlet do Japonska je tedy jakýmsi osudovým Erasnem, a my tak máme šanci poznat minulost oblíbené krásky. Přesně dle předpokladů se ale něco zvrtne a loď neprokáže svůj nepokořitelný název a ztroskotá u břehů záhadného ostrova někde ve východní Asií. Tam nejenže nikdo neumí anglický, ale taky je tam dost velký problém najít něco k snědku. A kapitán Roth na tom rovněž není nejlíp!

 

Již zde je patrný daleko intenzivnější příklon k příběhu a vyprávění, kdy Lara ještě není onou statečnou hrdinkou, jak ji známe z pozdějších... ehm, dřívějších dílů. Neustále Rothovi fňuká na rameni, že stresovou situaci nezvládne, ale slovy kapitána - nakonec v sobě bude muset probudit croftovské geny. A to by do toho hrom uhodil, aby to nezvládla!....

Minimální konfigurace:

Operační systém:
XP / Vista
Procesor: Intel Pentium 4 3+GHz nebo AMD Athlon 2.5+GHz
RAM: 1 GB – XP, 2 GB - Vista
Grafická karta: NVIDIA GeForce 6800GT nebo ATI 1800XT
HDD: 8 GB

Doporučená konfigurace:

Operační systém: XP / Vista
Procesor: Intel Core 2 Duo 2.2 GHz nebo Athlon 64 X2 4400+
RAM: 2 GB
Grafická karta: NVidia GeForce 9800 GTX nebo ATI HD4800
HDD: 8 GB
Xboxový ovladač

 

Komentáře(1)