Age of Empires II: HD Edition - Návrat staré legendy?

Moje krátká kritická recenze na "remake" této staré pecky.

 

Je tomu už nějaký ten rok, co vyšla na PC jedna z nejlepších strategií všech dob. Původní realtimová strategie s názvem Age of Empires II: Age of Kings vyšla v roce 1999 pod taktovkou Ensemble Studios. Děj hry se odehrává ve středověku, v několika předem nastavených lokací, od Evropy až po Arábii. Ve své době si našla mnoho příznivců, protože takových strategií tu mnoho nebylo a hlavně šlo o hru velmi poutavou, s dosud nevídanými prvky. Hra šla hrát buď podle scénáře, kde jste postupovali kampaň po kampani, nebo jste si založili vlastní hru, kde jste si nastavili všechno podle sebe. Od doby ve které chcete začínat (Doba temna, Doba Feudální,...), po typ hry (Královražda, Smrtící hra,...), populaci, typ mapy, velikost mapy až po zdroje surovin a další nastavení. Samozřejmně nechybí nastavení počtu ostatních hráčů a zvolení nepřátel či spojenců. Takhle bych klidně mohl pokračovat dál, ovšem příjde mi to zbytečně. Vetšina lidí tuto hru stejně zná a já se chci soustředit hlavně na nově vydanou HD Edici, kde tahle stará pecka vyšla v plné kompatibilitě s novějšími operačními systémy a s podporou pro vyšší HD a FullHD rozlišení.

 

 

Age of Empires II: HD Edition vyšla 9. března 2013 jako Steam verze. Hra podporuje díky Steamu i multiplayer. Můžete hrát buď s přáteli nebo si nechat protivníka či spoluhráče automaticky a pohodlně najít, pomocí Steamu. U původní hry byl také multiplayer, ale v té době to nebylo příliš dokonalé a velmi omezeno dobou svého vzniku. Hrálo se hlavně přes LANky nebo program Hamachi s přáteli po internetu, kde si někdo z party vytvořil svůj server (výchozí bod) a ostatní hráči se na něj připojili. Nová hra lákala hráče hlavně na nový facelift a už zmíněný multiplayer. Celá tato inovace byla vytvořena za cca. 9 měsíců.  A celá "dokonalost" stojí 18,99 € (tedy skoro 500 Kč).

Pro srovnání, obě verze hry (první screen stará verze, druhý screen HD Edition):

 

Z obrázku je to nepatrné, ale v PC má hra mnoho barevných chyb 

 

 

 

Z první dvojice obrázků je vidět, že k mnoho inovacím nedošlo. Hra je prakticky stejná. Došlo pouze k pár úpravám

v grafice a struktuře povchu terénu a také lepším pohybům lidských jednotek, aby hra nevypadala tak moc

zastarale. Ovšem změny jsou celkem nepatrné.

U druhé dvojice screenshotů už vidíme celkem velké změny, a to v grafice vody. Voda vypadá více realisticky a je opravdu pěkná. Ale řekněme si úpřímně, kdo z Vás bude blaženě sledovat vodu, když je tolik práce na budování města?! Obzvláště na těžší úrovni, kde Vás někdo neustále napadá a Vy musíte stavět hodně rychle armádu a objevovat či zkoumat. To se Vám ruka nezastaví a na kochaní vody zkrátka a dobře není čas, pokud teda Vaší prioritou není lodní doprava posádky na nepřátelské břehy. Osobně bych čekal více inovací v grafice terénu, kde je Vaše oko nejčastěji.

Hra neumožňuje prakticky žádné nastavení grafiky a rozlišení. Jediný, co jde nastavit je zapnutí či vypnutí fullscreenu hry a zvětšení či zmenšení okna ve vypnutém fullscreenu. Což oceňuji.  Dále bych uvítal funkci přiblížení a oddálení prostředí, jako tomu bylo u Age of Empires III. Na velkém monitoru to tolik nevadí, ale pokud hrajete na 15“ notebooku, s dnes již základním HD rozlišením (1366x798 px), tak Vám to bude vadit a na malé zobrazené plošce, ve velkém městě, se budete pomalu ztrácet. Dneska to bývá u podobných strategií podstatným standartem. Ve staré hře jste mohli mít maximálně 200 lidí v celkové populaci města, v HD edici je počet zvýšený na 500, takže zaberete svým městem o dost větší plochu a zkrátka a dobře, tahle funkce by se hodila.

Opravdu velkým mínusem je, že hra velmi často laguje. Je to způsobeno hlavně špatným vykreslovaním hry zapříčíněným zvýšením maximálního populačního limitu z 200 na 500, jak už bylo zmiňováno. Starý engine hry to zkrátka nestíhá. To se podepsalo i na "IQ" vesničanů. Kolikrát ani neví, co mají dělat a místo kácení lesa nebo těžení kamene, si jen tak lelkují a postávají na místě. Také není tak úplně dořešeno množství těžebních dolů surovin na velikost mapy, počet hráčů a maximální populaci. Kolikrát ještě před budováním armády už není co těžit a Vy pouze stavíte ze svých zásob, které mohou být mnohdy nedostatečné.

 

   


Dalším velkým mínusem může být fakt, že se v Singleplayeru jedná o naprosto totožné příběhové kampaně. Tudíž nic nového pod sluncem. Žádné nové příběhy, zkrátka nic. Starý AoE: Age of Kings beze změn.

 

Za cenu pohybující se kolem 500 Kč bych zkrátka očekával trochu víc, než jenom lehce poupravenou grafiku prostředí, hlavně vody a podporu vyššího rozlišení. Nic jiného totiž hra, snad až kromě podpory Steamu, nenabízí. Stále se jedná o velmi zastaralou hru, navíc obohacenou o lagy a demenci vesničanů za kterou vypláznete 2x víc, než za takový Counter-Strike: Global Offensive, který od 1.6 ušel opravdu velký kus. Mohlo jít pouze o bezplatný update hry, kde by se původním majitelům AoE: Age of Kings naskytla možnost stáhnout bezplatně tento upgrade na vyšší rozlišení. U nových samozřejmně za poplatek nebo nutnost zakoupit původní hru, která před nedávnem z čista jasna zmizela z nabídky Steamu. Pročpak asi?! Cena 500 Kč mi příjde opravdu přehnaná, vzhledem k inovacím a celkovému výsledku práce těchto restaurátorů.

 

Jelikož jsem na hře vyrůstal a hrál jsem jí prakticky od jejího počátku, ještě jako malé dítě, které se touto hrou bavilo, když venku bylo hnusně, tak HD Edition pro mně byla povinnost. Aspoň na zkoušku. Ale stále se jedná o starý dobrý Age of Empires II. A až na těch několik chyb se stále jedná o velmi kvalitní hru, která zabaví na mnoho a mnoho hodin a můžete jí hrat pořád dokola a jen tak Vás neomrzí. Svým "remakem" určitě najde mnoho dalších hráčů a fanoušků. Ovšem, pro starý fanoušky této hry bych doporučil, aby zvážili jestli do HD Edition investovat další nemalé peníze. Protože je opravdu nic nového a převratného nečeká. Moje hodnocení je 60%.

 

 

PLUSY:

+ Stále starý dobrý Age of Empires II (až na pár velkých chyb)

+ Možnost hrát na vysoké rozlišení (HD, HD+ a FullHD)

+ Podpora novějších verzí Windows a plná kompatibilita

+ Nové inovace - grafika vody, chůze lidských jednotek, zvýšen populační limit, pár nových map,...

+ Podpora služby Steam a lepší multiplayer

 

MÍNUSY:

- Lagy, lagy, lagy

- Hrozně málo inovací, některé na úkor stability hry

- Demence vesničanů

- Vysoká cena (vzhledem k výsledku tohoto projektu)

- Žádný nový příběh se nekoná, ani kraťoučká vsuvka
- Jedná se převážně o pouhý UPDATE hry 

 

 

 

HW nároky:

OS - Windows XP, Vista, 7, 8 Pro+
Procesor - 1.2GHZ CPU
Operační paměť - 1 GB RAM
Grafická karta - Direct X 9.0c 
DirectX® verze - 9.0c
Místo na disku - 2 GB volného místa

Odkaz na zakoupení hry - http://store.steampowered.com/app/221380

 

 

Gameplay video na konec Tongue out

 

 

 

 


 

Zdroje:

http://en.wikipedia.org/wiki/Age_of_Empires_II:_The_Age_of_Kings

http://games.tiscali.cz/recenze/age-of-empires-ii-hd-edition-recenze-62650 (podstatné info ohledně enginu hry a jeho stability)

https://www.youtube.com/watch?v=Mh_l2_8_EOg (Let´s Play redakce Hrej.cz => několik užitečných poznatků a komentářů)

 

Komentáře(16)