Upíři

V naší společnosti se nachází různé typy možná neexistujících lidí. Tentokrát bych vám chtěl povyprávět a upírech. Nikdo neříká že jsou reální, mimo některé, tak co, povíme si o nich?

Zdravím. Možná už jste něco ode mně četli, nyní vám chci napsat o upírech. Dle vašeho názoru to je už dávno spořádané téma, a to i zde, na Gameparku, ale dle mého názoru je stále spousta témat k zamyšlení. Já se vám tu chystám říci i o jednom reálném "upírovi." Nikdo nechce abyste tomu věřili, ale určitě to stojí za námahu přečíst si mimo dalšího o jednom z nich. Nejprve na scénu přichází

 

Reálný upír

 

Není to vtip, je to možnost, je to teorie, je to pravda? Ze začátku budu trochu tajemný a něco řeknu o této možná pro vás neznámé osobě. Jak jinak začít než jeho věkem a kdy žil. Domnívám se, že mu můžeme přičíst kolem pětistého roku. A že je reálný? Jistěžene, ale jeho pověst už se traduje kolem těch mých 500 let. Skutečně žil od roku 1431 do roku 1476. Jeho pověst je ale nesmrtelná a proto mu přisoudíme těch 500, proč? To se dozvíte za chvíli. Jeho rodiště se připisuje Rumunsku, přesněji Transylvánii. Proč právě zde? Je to přece reálný člověk a jde o reálnou zemi, má zde hrob (ve kterém není!), má zde rodiště a žil tu, i když putoval co mu nohy stačili. Ještě přesněji žil v luxusním paláci, kde všechny vysál a zůstal tam. Rozhodně to tak není, nechali ho přijít dobrovolně. Palác se jmenuje Targoviste, ale omlouvám se, nejmenuje, toto jméno jsem počeštěl, jestli chcete opravdový název, napište do komentářů. Nicméně je na jihu od Transylvánie. Mezi jeho nejoblíbenější zbraně patří kůly, které čítají až 2 metry! Jak s nimi bojoval? Jako správný upír napichoval nebohé oběti. Ne tak to dělali upírům, ne ta pověst je převzaná odsud. Jeho nejoblíbenější oblečení pravděpodobně snášelo sílu, bylo to totiž dokonale vystužené brnění a helmice či koruna. Koruna? Byl to totiž kníže!  Jeho obětí nebylo pomálu, no pomálu, bylo jich tisíce, nebo dokkonce desetitisíce. Byl velmi dobře vycvičený v boji, opravdu velmi dobře a byl to obávaný bojovník. Jeho největším problémem byla diplomacie, kdyby se pokoušel přemluvit kteroukoliv zemi, dopadlo by to nabodnutím dotyčného na kůl, či vyhlášením války. Jeho nepřátelé byli početní, ať už Maďaři, Turci, nebo jeho brat. Jak se jmenoval? Sličný, Radu Sličný.

 

Zde vidíte jak vypadal "kůlový les."

 

Z toho všeho vidíte, že je to možné i nemožné, zmínil jsem se o hrobě ve kterém není. Od tohoto bych začal, aby jste se opravdu cítili jak máte a navodil jsem správnou atmosféru. Jeho hrob je na Snagovském jezeru. Uprostřed tohoto jezera byl kníže na malém ostrůvku zakopaný. Vyslovil jsem byl. Když archeologové v roce 1938 hrabali v jeho hrobě, nenašli jedinou kostičku. Potřeboval kníže své tělo, nebo má hrob jinde. Určitě tam byl, nedlouho poté tam přece jenom několik kostí našli, nic víc. Pouze několik kostiček ho zřejmě dělilo od znovuoživení, nebo ije a zbytek někdo ukradl? Vždyť to byl hrob, né po egytském způsobu hrobka s diamanty. Jak asi jeho kosi dopadli...

 

Když jsme se dostali až sem, můžeme pokračovat ke jménu. Byl to Vlad III. Valašský, později zvaný Vlad Dracula. Shoda náhod? Ne. Jeho socha byla a stále je synonymum pro ďábla, kdo je ďáblův přisluhovač? Mimo jiné zřejmě i on. Vlad vládl velmi pevnou rukou a své oběti napichoval na kůly. Dokonce se traduje že kůly nechával zapichovat před své paláce jako hrozbu a před tím jeho byl les. Les kůlů na kterých bylo nechutné hnijící maso. To musela být rychna, že by se z toho nejeden pozvracel.

 

 

Vlad Dracula (napravo v trůnu, nalevo portrét)

 

Jeho jediným chytákem ale bylo několik z jeho pozdějších obětí. Nebuďte smutní, lidé nepijí krev pro nic zanic. On musel být někdo jiný. On ji možná někdy sál přímo z lidí, ale traduje se také, že si ji nechal nalévat a následně ji vypil. Že by měl nějakou nemoc? Nepravděpodobné, ale jak jinak to vysvětlíte. Uznávám že mně také chutná, ale že bych pil hrnky krve? Nikdy!

 

Nyní se podívejme do roku 1488. To je ale zvláštní, že ne? Byl vydán text a tomto lidském Draculovi. Pochází z Německa a nazývá se "Dracole Waida". V dnešní době je ale pouze 7 z těchto výtisků. Zahlédnout je máte velmi malou možnost, mimo opravdu několika mála výstav. Nicméně se v něm píše o jeho hrůzných činech. Prý je to první hororový příběh vůbec. Na poslední stránce je to, co vám v předchozích odstavcích dávalo husí kůži - les kůlů s Vladovými obětmi před jeho sídlem. Nic strašidelnějšího si snad nedokážu představit. Vy snad ano? Možná že jste tam zapíchnutí vy, uprostřed toho všeho.

 

Ubíjení Vladových nepřátel

 

Nenahnalo vám to ještě dost hrůzy. Ovšem že ne, jde se na stvůru zvanou

 

Hollywoodský Dracula

 

Dobře, toho již asi všichni znáte, super zuby, drsný, ulízaný háro a filmovej trhák. Co víc chcete. Já vám ale taky řeknu něco málo. Oproti Vladovi je tento upírek mladičký jak semínko dubu. Je mu pouhých 80 let, podle filmu o draculovi z roku 1931. V současné době žije v Transylvánii, kde žil předtím? Nikdo netuší, možná autor knihy. ám dává narozdíl od palácu přednost rakvi, pěkné pohodlí, teploučko a zábava. Obětí ale pouze několik? Čtyři! Jak jsem k tomu dospěl? Kolik obětí měl dohromady ve filmech kde hrál, od jeho prvního - Nosferatu z roku 1922 po Van Helsinga jak ho všichni znáte. Následně to vydělíme počtem filmů a máme hotovo. Jestli ovšem chcete nějaké číslo, dáme třeba 20 obětí v jeho deseti životech dohromady. Samozřejmě jeho zbraněmi jsou úkryt a ostré zuby, bez nich by byl jako bezzubá babička, kterou bychom mohli posvětit dříve než by přišla. Jeho oblečení je černé jako smoking s pláštěm  amuletem. Co víc by chtěl když je to upír, co se dokáže proměnit v upíra a létá. Létá skoro ve všech filmech i povídkách. Asi by to tak mělo být, ale co když ne? Jeho titul totiž ptří pouze na hraběti jeho skládky harampádí v rakvi. Nasaďte mu ale do ruky šavli a řekněte bojuj a i jako neznalci ho porazíte. Jestli ovšem chcete jistotu, svěcená voda, česnek, sluneční světlo a dřevěné kolíky jsou ti první po kterých byste měli sáhnout. Nepřátelé jsou od Van Helsinga přes rozzuřených vesničanů po další hrabátka.

 

 

Dvě z jeho ztvárnění

 

To bychom měli, jak ho ale zabít? Pěkně po pořádku, nemáte česnek? Svěcená voda se vylila a je noc? Stačí otevřít jeho rakev a jedním zátlukem probodnout jeho srdce (nebo jako Homer rozkrok) pomocí kůlu a kladiva. Jaký to bude kůl? Akáciový, ten je nejlepší, vyskytuje se v Asii. Jestli ovšem chcete raritu jménem Vše na zabití Draculy. Vyjde vás to na 20 000 $ v aukci. Jak levné na jedno použití, rarita nad hlavu vlkodlaka.

 

Jistě si také vzpomínáte na Brama Stokera. Nevzpomínáte. Je to autor knihy Dracula z roku 1897. Na světě jsou také jeho zápisky, jak bude dracula a vlkodlak vypadat, kdo to bude a jací budou. Všechny své poznatky získal z nejpravděpodobnějšího vyprávění lidí. Ze stohů knih či desítek očitých "svědků." Jak to vše dopadlo? Vznikl náš starý známý Hollywoodský Dracula. Jeho poznatky ale také čítaly Vladu. Například kůl měl od něj, akorát použitý proti němu. Autor si dal na této postavě opravdu záležet a nikdo mu již tento titul nevezme. Nevzal ale? Původně to mělo skončit, že se hrad rozpadne v prach. V naší verzi ale zůstal celý, chtěl autor udělat druhý díl, ale neměl příliš času a nestihl to? Přišli jsme o další skvělé dílo? Možná, možná ne. Osobně ale řekl, že mu jako malému matka ovídala strašidelné příběhy a on kvůli své nemoci nemohl chodit z domu. Jen díky tomu možná vytvořil toho slavného, lidmy milovaného, vesničany nesnášeného, no prostě dokonalého hraběte Draculu.

 

Tak ho známe z Van Helsinga, tak ho známe vždy.

 

Tím jsem skončil vyprávění o těchto dvouch stvořeních. Jistě ale každý ví také o upírech jako zvířetech. To jsou jediní žijící tvorové žijící pouze z krve obětí. Nebojte se že by po vás šel mimo krajní situace, pouze tři druhy opravdu pijí pouze krev. Další druhy upírů mají podobný život jako netopýři.

 

Existují ale také energetičtí upíři, o těch mnoho z vás neslyšelo, ale jsou to lidé, kteří sají krev dalším lidem. Otravují vás neustále vaši kamarádi a cítíte že vám "berou energii a vy jste čím dál více ospalí a otrávení? To se nejčastěji projevuje u dětích, kteří sají energii rodičům, když po nich neustále něco chcou a oni by je nejradši zabili. Ať je to smyslné, či nesmyslné, je to tak a nijak jinak. Velmi mě zajímá váš názor na všechny druhy upírů, napište je prosím do komentářů.

 

By: kralik 2012

 

Komentáře(18)