Amatérské filmové studio Červený Pelikán

Historie amatérského filmového studia ze západních Čech od vzniku roku 2008 až doposud.

Amatérské filmové studio Červený Pelikán

Psal se rok 2008 když bylo ve Strašicích na západě čech, těsně před začátkem natáčení studiové prvotiny s názvem Černobílý případ, oficiálně založeno amatérské filmové studio Červený Pelikán. U jeho zrodu který se ale začal rýsovat již mnohem dřív, stáli dva filmový nadšenci a nejlepší přátelé J. Červený a V. Pelikán. V dnešní době studio pracuje již na třetím filmu za účasti více než desítky herců, v několika městech. Na to co předcházelo dnešní podobě studia, jak vlastně studio vzniklo, co všechno již v jeho produkci bylo vytvořeno a kam směřuje se podíváme v následujícím článku. Fanoušci filmu i když jen amatérského ale o nic méně kvalitního, přátelé i prostí zvědavci přejeme kvalitní počtení ;)

 

Hluboká historie 

Pokud chceme psát o absolutním začátku studia musíme se vydat až o 11 let(!) zpět do roku 2002. Na základní škole Karla Vokáče ve strašicích, kde se na podzim poprvé setkaly dva budoucí nejlepší přátelé a zakladatelé studia J. Červený a V. Pelikán. Červený který se čerstvě přistěhoval z Plzně se zpřátelil nejdříve s Dantem, budoucím místním raperem a kriminální hvězdou, který ho později seznámil právě s Pelikánem. Setkání bylo pro oba bezpochyby osudové. Brzy oba zjišťují že mají spoustu společných zájmů: Komixy, hokej, skateboarding ale hlavně filmy. Již v této době Pelikán přichází s myšlenkou natočit vlastní film a to Spider-mana. O letních prázdninách roku 2003 se tedy sehnalo ještě pár lidí a začalo se zkoušet. Ačkoliv vše vypadá slibně když je nazkoušena cca půlka filmu, Pelikánem a mamkami ušita většina kostýmů a vybrána místa pro natáčení, vše nakonec končí pro absenci nejdůležitější propriety: Kamery. Tu si měl půjčit od strejdy jeden z kamarádů, ale skutek neutek nýbrž doslova odsprintoval. Prosba o koupi kamery u rodičů také končí kdesi, takže první natáčení/nenatáčení končí dřív než pořádně začalo a pro budoucí studio velmi neslavně.

Před začátkem 

Na nějakou dobu tedy jdou filmy stranou i když myšlenka vlastního filmu pořád koluje duu Č. P. v hlavách. Přichází ovšem období puberty. Pelikán se důvěrně seznamuje se ženami, Červený s pařbami a alkoholem, a hlavně oba pak čeká rok po sobě přechod na střední školu. Na film v tuto dobu prostě není čas. Vše se začíná měnit až když si Pelikán pořizuje za první peníze z praxe foťák se záznamem videa. O kvalitě záznamu nemůže být řeč včetně programu na střih a úpravu videa, ale kvalita hereckých výkonů i když  prozatím pouze v krátkých scénkách, je slibná. Z tohoto období pochází legendární akční scénka mezi oběma přáteli která bohužel později mizí i s dalšími ranými výtvory spolu s vyhořelým počítačem Pelikána. 

Nultý film - Já a moje devítka 2006 (nedotočeno)

O rok později již Pelikán dostává od ježíška tolik vytouženou kameru. Na kameru se záznamem na pásky, která je nám dnes už jen k smíchu, se skládali i strýčkové a tetičky snad až z pátého kolena. Po společném napsání scénáře tak začíná první natáčení kompletního filmu. Film bohužel nebyl dokončem z důvodu který pronásleduje studio prakticky až do dnešních dnů: Nespolehlivost ostatních herců popř. kameramanů. Kamery se měl chopit Dante který místo toho ale raději začal rozjíždět svou kriminální kariéru a místní airsoftová banda která přislíbila účast v počtu pěti až deseti herců dorazila na natáčení v počtu jeden (F. Majer) Nutno ovšem zmínit že tento člověk s námi nejdříve jako pyrotechnik a později i jako herec natáčí s pauzami dodnes. 

 

První film - Černobílý případ 2008

Celý další rok se nic významného neděje až do zimy 07/08 kdy studio málem přišlo o kameru když jí Dante, odskočivší si z kolotoče průserů, kšeftů, rvaček a vyhazovů ze škol, upustil během zkušebního filmování do sněhu. Kamera i herci ale nakonec přežily bez úhony a co navíc napsali scénař k filmu Černobílý případ a oficiálně založily studio Červený Pelikán. Hlavní postavy byly vymyšleny pouze tři, aby se neopakovalo fiasko s obsazením z předešlého filmu. Pelikánovy se pro třetí postavu nakonec podaří sehnat M. Giňu, který vydrží natáčení až do konce a tak kromě jedné slečny jsou ve filmu nakonec všichni obsazení herci a herečky. Též je zakoupena první zbraň do studiového "arzenálu" a to plynová airsoftka Beretta 9mm, doplněna několika kapslíkovkamy. Film je natočen během prázdnin u Pelikána doma, ve stodole a v objektu staré kotelny která tou dobou patřila paintballistům, kteří zde filmaře bez problémů nechaly natáčet i bez předešlého povolení. Příběh pojednává o Detektivovy Carterovy (Pelikán) který se snaží dostat za mříže místního mafiána Curena (Červený) a jeho pravou ruku a zabijáka Jamba (Giňa). K největšímu problému tohoto filmu respektive jeho postprodukce je zdlouhavá a nákladná komprimace záběrů z kamery do počítače. Všechno se ale daří zvládnout a tak je film s konečnou stopáží jedna hodina(!) na světě. Mezi nejlepší části filmu patří honička Jamba a Cartera ve které kluci skáčí z druhého patra přes haldu dřeva na zem, propadnutí Cartera umělou dírou v podlaze, a hlavně závěrečná přestřelka natočená za pomoci kvanta koberečků, petard, a podomácku vyrobených dělbuchů a dýmovnic zakončená "Max Paynovským" skokem a výbuchem budovy kde všichni tři hlavní hrdinové nakonec naleznou smrt. Film má samosebou i několik chyb a záporů jako například jiné části oblečení, a počasí ve střizích nebo zbytečně zdlouhavé scény a záběry. Film je v současnosti ke zhlédnutí pouze na několika zbylých CD a DVD v podivném formátu, ale je plánována jeho digitalizace stejně jako remake.

 

Druhý film - Blbec nebo frajer 2011

Během několika let které obsahovaly pro oba stěžejní členy studia životní změny způsoboné přechodem do dospělého života, vznikl pouze krátkometrážní film Trnička novela o detektivovy ve které si hoši zkusily i trochu komedie a rozhodly se že další film bude víc vtipný a méně vážný než Černobíly případ. Červený se poté stěhuje zpět do Plzně a do Strašic jezdí již jen na víkendy, takže se příprava druhého filmu nepatrně zbržďuje ale díky moderním informačním technologiím nezastavuje. A tak je za půl roku napsán scénář a v květnu 2011 se začíná natáčet. Před natáčením je ještě podstatně rozšířen arzenál a to o airsoftové zbraně: AK47, revolver a brokovnici. Hlavní postavy jsou opět tři a M. Giňu střídá N. Galla a Červený s Pelikánem si mění strany. Místo féšáckého detektiva Cartera na straně dobra tentokrát stojí obtloustlý policista s kladným vztahem k vodce Vladislav Brčník (Červený) Spolu s kolegy a kolegyněmi se mu nakonec daří poslat za mříže Slovenský gang obchodníků se zbraněmi (Pelikán, Galla). Natáčení probíhá hladce a narušuje ho jen jeden odpadlík který je nahrazen spoluhráčem z floorbalu J. Lexou který se přišel na natáčení jen podívat, ale nakonec si ve filmu i zahrál a později se stal třetím členem studia. Film je jak již bylo zmíněno více vtipný, kratší než první film což mu ale jen prospívá a dominuje mu opět závěrečná obří řežba hlavních hrdinů kterou tentokrát všichni přežijí. Na premiéru která byla uskutečněna v sále místní knihovny přichází cca 40 pozvaných lidí a film sklízí úspěch. 

 

Třetí film - Jednotka vlasti 2013 (Natáčení probíhá)

Po roce přichází nejzásadnější událost v historii studia. Za společné peníze se kupuje nová Full HD kamera, což neuvěřitelně usnadňuje téměř vše od samotného natáčení až po výslednou kvalitu. Pelikán se seznamuje v práci s podobně založeným klukem M. Planetou který se stává členem studia poté co s radostí přijímá nabídku zahrát si v dalším filmu a rovnou nabízí námět, podle kterého Duo Č.P. píše cca třičtvrtě roku scénář. Na začátku tohoto roku (2013) Dante nastupuje výkon trestu za loupežné přepadení a kluci začínají natáčet nový film. Samotné je přitom překvapuje jak se film rozrůstá do obřích rozměrů: Hraje v něm přes deset herců včetně otců zakladatelů studia, natáčí se v několika městech a lokacích včetně muzea středních Brd ve Strašicích nebo Plzeňském vlakovém nádraží. Všichni domluvení aktéři se tentokrát svědomitě dostavují na natáčení, šlehají sebou o zem a přesně odříkávají dialogy. Až na jednoho který na jeden natáčecí den přišel po tahu a na druhý zapoměl. Po dokončení postprodukce se chystá veřejná premiéra a účast na některém z festivalů amatérského filmu.

 

Budoucnost

Před létem 2013 je zbourána kotelna kde byl natáčem první film Černobílý případ a po ní hala i sklad kde se natáčel Blbec nebo frajer, ale hlavně pokračuje natáčení Jednotky vlasti. Na příští rok se chystají západočeští amatéři natočit další film který už nekompromisně prověří schopnosti studia. Bude se totiž jednat o pohádku, což v amatérském prostředí nebude nic jednoduchého. Stejně tak jsou plánovány i další filmy na další roky, videoklipy k různým písničkám, dabingy nebo trailery na fiktivní filmy. A pokud finanční situace dovolí hlavně nákup profesionální kamery v řádech desítek tisíc. Dít se toho bude ještě rozhodně dost a to dost zajímavého, koho tedy studio a hlavně jeho tvorba zaujala nechť navštíví stránky na facebooku nebo kanál na you tube. A pamatujte, jak říká zbrusu nové heslo studia: Jednou budem někde :)

 

https://www.facebook.com/groups/477077245673028/

 

https://www.youtube.com/channel/UCMGYZDC4r2ykxeuO2Da6SRA

 

http://www.ulozto.cz/xaVNWa4/blbec-nebo-frajer-2011-mp4