AH-64 Apache

AH-64 Apache

AH-64 APACHE

• Pancéřovaný bitevní vrtulník • Postrach tanků



  McDonnell Douglas AH-64 Apache je vysoce moderní bitevní vrtulník. Díky svým optoelektronickým systémům, protitankovým střelám Hellfire a rychlopalnému kanonu disponuje obrovskou údernou silou. Pokud bojující podemní jednotky potřebuji leteckou podporu, je tento téměž zázračný vrtulník vždy na místě, aby nečekaně utočil na napřítele a podporoval vlastní vojáky.

 


VZDUŠNÝ ÚTOČNÍK

 

  Vpočáteční fázi pozemního boje má klíčový význam rozbití nepřátelské sestavy. K podpoře vlastních pozemních jedotek jsou nasazovány moderní bitevní vrtulníky, které mohou v této roli plně využít svou značně vysokou pohyblivost a údernou sílu. Za neujúčinější bitevní vrtulník se všeobecně považuje typApach. 

  K tomu, by se orientoval nad bojištěm a přestně zasáhl určený cíl, využíva aptche všechny prostředky moderní elektroniky.

  V případě nutnosti mohou piloti skrytě vést tento štíhlý, kobylce podobný stroj těsně nad zemí. Pomocí přístrojů pro noční vidění a supermoderních senzorů bezpečně najdou protivníka v mlze, dýmu nebo při špatném počasí.

  S podporou pozorovacích vrtulníků a v přímém kontaktu s vlastními vojáky dokáže Apache útočit přesněji a z větší vzdálenosti než většina ostatních bitevních vrtulníků. Jeho obrovský potenciál otevírá nové možnosti na poli taktiky a strategie pozemního boje.

 

 

Nad bojištěm se Apache pohybuje v těsné blískosti  země. Často se přibližuje a útočí s využitím terenních překážek.

 

 

DALŠÍ HESLOVITÉ INFORMACE:

 

Ničitel tanků: Hlavní zbraní vrtulníku Apache je PTŘS (proti tanková řízená střela) Hellfire, která dokáže zničit každý známý typ tanku.

 

Bojová spolehlivost: Apache představuje vysoce komplexní stroj, v bojových podmínkách je však jeho údržba poměrně jednoduchá.

 

V každém počasí: Obratný a robustní AH-64 využívá své moderní senzory k letům i boji za všech světelných podmínek.

 

V bojovém nasazení: Pomocí svých "high-tech" zbraní ničily vrtulníky Apache během války v Zálivu nejrůznější irácké cíle.

 

Kanon s řetězovým pohonem: 30mm kanon je propojen s přilbou pilota a nebo střelce a stále míří přesně ve směru jeho letu.

 

Skrze mlhu: Apache-Longbow nese radar pracující v milimetrovém pásmu, jenž umožňuje orientaci v mlze, dešti i sněhu  

 

 

 

TECHNICKÁ DATA

 

• Typ: dvoumístný bitevní vrtulník k boji za ztížených povětrnostních podmínek

 

• Pohonná skupina: dva turbohřídelové motory General Eletcric T700-GE-701, 1 256 kW

 

• Maximální rychlost: až 365 km/h, nejvyšší cestovní rychlost 297 km/h

 

• Maximální stoupavost: 12,70 m/s

 

• Hmotnost: prázdná 5 165 kg, bežná operační 8 000 kg, max. vzletová 9 525 kg, max. zásoba paliva ve vnitřních nádržích 1 157 kg

 

• Výzbroj: 30 mm "řetězový" kanon M 230 s 1 200 ks nábojů. až 16 laserem naváděných protitankových řízených střel AGM-114 Hellfire nebo max. 76 neřízených raket s rozeváratelnými stabilizačními ploškami.

 

• Rozměry:  Průměr nosného rotoru:    14,63 m

                   Délka trupu:                    17,97 m

                   Výška k rotové hlavě:       4,66 m

                        Plocha rotorového disku:   168,11 m²

 

 

 

 

FAKTA A ČÍSLA 

Apache je konstruován tak, aby odolal zásahům střel ráře 32mm, kabina snere bez poškození pád rychlostí 13 m/s. K vyznačení pozic nepřítelskcýh tanků a bojových vozidel vlastním jednotkám využívá Apache digitální přenos dat.
Proti střelám s nifračerveným naváděním nese Apache infračervené sušiče - kera - micke bloky o extrémně vysoké teplotě. Kanon s řetězovým pohonem vrtulníku Apache važí jen 56 kg a může vystřelit až 625 ran za minutu.

 

Komentáře(16)