Barbar Conan

Barbar Conan s věkovým ratingem 12+? Fail...

Předem říkám, že jsem člověk knižní předlohou i guvernérovými filmy nedotčený. Nečekejte tedy velké srovnávání s předlohou a brečení nad tím, jak to zase amíci podělali. Stejně si to z ní bere jen jméno hlavního hrdiny a brečení na internetu bude dostatek... kadždého trolla poplácá Momoa přátelsky po zádech svým pečlivě ukovaným mečem!

 

Tak co tu dnes vlastně máme? Remake přibližně 30 let starého filmu, který docela pečlivě předvedl dospělý fantasy svět a byl doprovozen naprosto epickou (pro některé do dnes nejlepší) hudbou? Byl někdo tak naivní a předpokládal, že 18 srpna 2011 bude v kinách zase běhat Arnold, sekat končetiny nepřátel a dělat další roztomilé věci jež barbaři dělávají? Fakt byl? To snad ne... 

 

Místo poctivě zpracovaného Conana tu máme film s pravidelným návštěvníkem posilovny v čele, tisíckrát viděnými záporáky, tisíckrát viděnými vtipy, ... prostě neoriginální fantasy. 


Začínáme dětstvím našeho malého barbara. Dozvíme se, že je to už od mala velký válečník, který dokáže ve svých přibližně dvanácti letech zkopat 5 černých goril do kulaté krychle a přinést jejich hlavy tatíkovi. Zjistíme jak se ková meč a také to, že jeden zlý pán shání poslední kus artefaktu, který při složení (a z trochou té krve od nádherné slečny samozřejmě... co myslíte, užije si s ní Conan?) oživí jeho nekromantskou manželku, která čistě náhodou chce ovládnout svět. Jo a tatík zemře a jeho synek se bude chtít pomstít. Ať žije originalita!

 

Podle popisu děje je snad každému jasné, že tady nebude silná stránka tohoto veledíla. A není. Jsou tím hlavně bitvy, které se povedly. Člověka nenudí, akce má tempo, kamera je (jak už je dnes zvykem) dynamická a celkově mám z této části filmu dobrý pocit. Grafické spracování neurazí ani nepřekvapí. Vizuální orgasmus ala Sucker Punch vážně nečekejte. 

 

O hudbě mohu říci to samé jako o vizuálu - rozhodně neurazí a do snímku sedne. Není tam daná vnuceně a pomáhá dynamice soubojům. Bohužel zase nepřekvapí a plácá se na vlnách průměrnosti jako celý tento film. 

Jelikož jsem se rozhodl jít na 3D verzi filmu, slušelo by se zmínit i o využití/zneužití této technologie. Nevím, jak moc se v marketingovém oddělení rozhodli 3D propagovat, ale určitě to je jedna z kladných stránek filmu. 3D tu není proto, že třetí dimenze je přece "cool" a přidá nám další zisky, takže žádné "každý cákanec krve, každá rána mečem a každý odkoplý protivník poletí divákům do ksichtu" se tu naštěstí nekoná. Naopak je to tu velice (někdy možná až moc) decentní a je to využito spíš pro pocit z prostorovosti. Bohužel je snímek tak průměrný, že vás ani ta třetí dimenze na bojiště nepřenese, což je škoda.

 

Takže pro všechny příznivce knižní nebo filmové předlohy: Rozhodně na to nekoukejte. Maximálně vás to naštve a donutí trollovat v diskuzních fórech nebo před přáteli.

 

Pro všechny ostatní: Chcete-li na 110 minut vypnout a kochat se průměrným filmem, ve kterém (ne)hraje pan Posilka, který zmlátí každého a na konci není schopen vytáhnout 40 kilovou blondýnku, tak neváhejte a dejte novému Conanovi šanci. Myslím si, že vás příjemně pobaví.

 

5/10

 

Nemám náladu na hádání se s GP editorem, takže žádné "obrázki" a "vydea" tu nenajdete. Nassss... ach ta cenzura :(

Komentáře(8)