Ropná havárie v Mexickém zálivu

Ropná havárie v Mexickém zálivu

 

V Americe došlo k hrozivé ekologické katastrofě. 20. dubna 2010 vybuchl podmořský ropný vrt v Mexickém zálivu 70 km od amerických břehů. Vrak vrtné plošiny se nachází v hloubce 1500 metrů pod hladinou. Ropná skvrna ohrožuje pobřeží amerického státu Louisiana, Mississippi, Alabama a Florida, kde žijí vzácní ptáci a další živočichové.

 

Skvrna ropy je skoro velká jako Česká republika a stále se zvětšuje. Do zálivu teče 850000 litrů ropy denně.

 


 

Na zastavení katastrofy pracuje tisícovka lidí. Záchranáři chtěli ropu zapálit ještě než se přiblíží k břehu. I když by tím znečistili vzduch a zbavili by se jen části ropy. Pokoušeli se čtyřmi podmořskými roboty na dálkové ovládání dostat k podmořským ventilům a ručně je uzavřít. Ventily se měly při nehodě uzavřít automaticky. Potřeba je zavřít 450 tunový ventil ve více než kilometrové hloubce. Robotům se zatím nedaří.  Záchranáři se snaží o další řešení. Chtějí začít hloubit vrt, který by ubral tlak prvnímu. To by bylo ale řešení na dva až tři měsíce. Ani díky různým zábranám a chemickým postřikům se však zatím ekologické katastrofě nepodařilo zabránit. Odborníci se nyní chtějí pokusit vrt ucpat buď novým ocelovým zvonem nebo když toto selže, pokusí se využít odpadky – plastové a dřevěné koule. První pokus ucpat vrt těsnícím zvonem zklamal. Technici chtějí do zvonu čerpat horkou vodu a metanol, aby zabránili hromadění ledu.  Všichni si začínají uvědomovat, že vyčištění pláží bude velice složité.

 

Po obří ropné havárii na Aljašce z roku 1989 to tam páchne ropou ještě dnes, 21 let po ztroskotání tankeru.  Na Aljašce znečistila ropa 2100 kilometrů pobřeží, z toho velmi silně 320 km. Lidé našli 35 tisíc mrtvých ptáků a tisíc mrtvých vyder. Celkem se uvádí 250 tisíc mrtvých mořských ptáků, 2800 mořských vyder, 300 tuleňů, 250 orlů bělohlavých, až 22 kosatek, miliony lososů. Společnost Exxon uvádí, že vydala za čištění 2,1 miliardy dolarů (asi 40 miliard korun).

 

Náklady na likvidaci těchto škod jsou odhadovány na 14 miliard dolarů, asi 269 miliard korun.

 


 

Téměř měsíc po havárii se podařilo odborníkům částečně dostat únik ropy pod kontrolu (píše se 18.5.2010). Do poškozeného vrtu nasunuli speciální trubku o průměru 15 cm se zátkou na konci a ropu odsávají do tankeru, který kotví na hladině. Většina ropy však z vrtu dál uniká do moře a jsou obavy, že se dostane do hlubokého moře a způsobí tak ekologickou katastrofu.

 

Zprávy o ropné skvrně se mění každý den.

Dne 21.5.2010 přišla zpráva, které se všichni obávali. K americkým břehům dorazila mazlavá hmota a začala ničit život v tamějších chráněných oblastech, kde žijí vzácní ptáci a jiní živočichové.

 

Americkým prezident Barack Obama oznámil, že těžba ropy na americkém pobřeží může pokračovat jen v případě, že se ropné společnosti zaručí, že se nebude současná ekologická katastrofa opakovat.

 

Všechny pokusy firmy British Petroleum, která se snaží o ucpání vrtu, selhaly. Posledním, co zvažují, je ucpat díru blátem a potom cementem.  Každý den znamená minimálně 800 tisíc litrů ropy v moři navíc. Dohromady tak už vyteklo více jak 20 milionů litrů.

 

Pro srovnání – při havárii tankeru u aljašských břehů v roce 1989 vyteklo přes 40 milionů litrů. Byla to dosud největší ekologická katastrofa způsobená člověkem. Dění v Mexickém zálivu se tomu ale začíná přibližovat.

 

 

 

Fakta – ropná zamoření:

 

Největší – Irák, 1991

Tehdejší diktátor Saddám Husajn nechal do vod Perského zálivu záměrně vypustit 1,9 miliardy litrů ropy. Chtěl tak během války v zálivu ztížit vylodění americkému námořnictvu.

 

2. největší – Mexický záliv 1978

Z  těžební plošiny Ixtoc uniklo do moře 530 milionů litrů ropy. Inženýrům trvalo rok, než únik mazlavé tekutiny zastavili.

 

Nejznámější – Exxon Valdez, 1989

Nejtragičtější katastrofa. U Aljašky vyteklo z tankeru 40 milionů litrů ropy. Zahynuly miliony zvířat.

 

Komentáře(18)