YouTube Fenomén: How It Should Have Ended

YouTube je server, který skýtá nespočet možností pro zviditelnění. Toho využila také umělecká skupina How It Should Have Ended (Jak to mělo skončit) a dnes svou slávu buduje na vtipných předělávkách filmů. A daří se jim to?


PRO LEPŠÍ POCHOPENÍ OBSAHU ČLÁNKU JE NUTNÁ ZNALOST VYBRANÝCH FILMŮ!


Předělávek a parodií známe mraky a většina z nich stojí za starou bačkoru. Tento příběhy opředený mýtus se jednoho dne pokusilo změnit pár vymóděných ajťáků z jůesej. Zlaté VHSkové časy už dávno přešly a na řadu přišel internet. Staromládenci prominou, vždyť YouTube je jedním z nejprosperovanějších a nejnavštěvovanějších serverů vůbec, a tak kde jinde začít budovat kariéru od píky, než právě tam?

 

Na úvod je dobré podotknout, ať určitě nečekáte nějaké vyslání referovací sondy do vašich titěrných srdcí. Kapesníčky tentokráte potřebovat nebudete, slza štěstí neukápne, vyrážka nenaskočí, dokonce se nebudete zabývat ani pestrostí barev, vizáží hlavních postav a špatným sklonem Vinetůova kopí. Hledači psychologických románů půjdou spát. Autoři na svých webových stránkách vytváří krátké animovné klipy, které parodují známé filmy. Zastavili jste se někdy při pozorování detailů? Dávali rychloposuv a chystali psát stížnosti? Proč Harry neumřel a lord Stark nepřežil? Já ne,  ovšem alternativní konce si mě podmanily.  A toť je vlastně celý slogan tohoto projektu.

 

 “Někdy filmy nekončí tak, jak bychom si přáli,”

 

Skupina How It Should Have Ended (dále jen HISHE) vznikla v roce 2005 po výměně názorů mezi Danielem Baxterem a Tommym Watsonem. Jednoho večera se vrátili domů z kina a plni veselí a alkoholu začali uvažovat nad alternativníma koncema filmů, na nichž se jim cosi nezdálo. Slovo dalo slovo a k týmu se připojila Danielova kamarádka Tina Alexanderová, která už dříve s ním spolupracovala. Daniel začal rozvíjet svou myšlenku na výrobu krátkých pardujících animací všech oblíbených filmů. Vůbec prvním vytvořeným filmem (tehdy jenom dvojicí Daniel & Tommy) byla parodie na zakončení Matrixu - How The Matrix Should Have Ended

 

Následovalo nepříliš vydařené How Star Wars Episode IV Should Have Ended (*český dabing zde) a zajímavé propojení hereckého obsazení Toma Hankse v jeho filmech (Zachraňte vojína Ryana a ...) - How Saving Private Ryan Should Have Ended. (Dabing zde)

 

 

Některá krátkometrážní videa byla přeložena do češtiny, některá dokonce nadabována. Práva za dabování se ujala česká skupina FÉNIX ProDabing, kterou můžete znát třeba z dabování série Otravný pomeranč či Kyanid a Štěstí. Osobně dávám přednost anglickému originálu s titulky, jelikož primární hlas postav (jak už to bývá) je dokonalý.

 

Po těchto třech videích se o HISHE začalo zajímat čím dál tím více uživatelů. Toho léta zparodovali ještě mnoho filmů, mezi ně patří například Statečné srdce (How Braveheart Should Have Ended) či Piráti z Karibiku, ale také oblíbeného Borata (How Borat Should Have Ended ), Spider Man 3, Záhadu Blair Witch a mnoho dalšího. Český FÉNIX ProDabing poté nadaboval pár dalších videí z tohoto období, jako je Underworld a Pan Wonka a továrna čokoládu

 

_Z období prvního roku mě zaujala dvě videa, která _stojí rozhodně za zmínku. První je parodie na film _Sedm,  kde autoři nastiňují svou ideu na zakončení _tohoto známého filmu, který je momentálně podle _ČSFD 7. nejlepším filmem ze všech. Film byl zajímavý _tím, že se zde střetávaly různé názory a sociální _tendence ve znamení sedmi těžkých hříchů, které měl _při veškeré troufalosti doslova pod palcem hlavní _hrdina. Pro mě osobně je zajímavé sledovat, jak si _HISHE pohrává s tvůrčí myšlenkou vše zesměšnit, a to _do posledního detailu i u tak psychicky vypjatého _finále, jaké tento film bezpochyby měl. Originál s _českými titulkami najdete  zde!

 

 

 

_Další parodující video je jedno z mých _nejoblíbenějších. Vůbec si troufám tvrdit, že autoři dokonale uhodili hřebíček na hlavičku a jedním dechem tak sfoukli celou tvorbu od J. R. R. Tolkiena. Ano, mluvíme o dokonalé trilogii Pána prstenů, neboli LOTR, chcete-li. Celá trilogie je postavená na úkolu donést magický prsten do Hory Osudu, kde byl vykován a kde jedině může být zničen.  Jak sympatické je jejich značně zjednodušené řešení hlavního problému. Podívejte se, jak by vyřešili zničení Prstenu oni…

 

 

V červenci roku 2005 získala HISHE první ocenění. Necelý měsíc působení jí zařadil na jednu z nejrychleji sledovaných stránek. Stoupali v žebříčku na rozhlasových stanicích a nechávali za sebou několik populárních a vysoce obdivovaných webových stránek. Společnost byla oceněna jako Best Internet Parody a v roce 2006 také Scream Awards (Spike TV) především za snímek How Superman Should Have Ended, který se následně vysílal na MTV® Comedy a Talent Showcase jako součást Hollywood Improv.

 

Každopádně Superman není jediný kreslený hrdina od Marvelu, který se střetl pod ostře ořezanou tužkou Daniela Baxtera. Mezi takové patří třeba i Capitan Amerika, Thor nebo Iron Man. Nesmíme zapomenout na legendární trilogii o Batmanovi alias Temném rytíři. Videa s ním obzvlášť doporučuju zhlédnout! How The Dark Knight Should Have Ended a nově How The Dark Knight Rises Should Have Ended! Jedním z nejnovějších videí je How The Dark Knight Should Have Ended - Bonus Scene. Zde novináři kladou osobní dotazy na Baneovu osobu a tak se rýpavě zajímají o město pod jeho vládou. We can do ever we want? Jako druhé video přidávám příběh o Avengers, v němž se setkávají všechny výše zmíněné postavy.

 

Ještě bych chtěl podotknout, že jste si možná všimli, že většina scén končí s Batmanem a Supermanem v kavárně. Dle producentky Tiny Alexanderové je to z prostého důvodu ukázat na superhrdiny jako na obyčejné lidi. V HISHE chtějí ukázat kontrast mezi alternativním koncem jejich videí a filmu, v němž vše většinou končí vyvrcholením akční scény. Zde akce nekončí superhrdinskými výkony, ale s poklidem v kavárně. Například Batman pije vždy kafe - nejspíš těžká noc. :-)

 

 

 

 

 

 

 

 

eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

 

 

Sídlem v Dallasu (Texas) spojila HISHE síly se Starz Digital Media v roce 2009, což mělo za význam přeměnit své hobby na plný úvazek a nezajímat se pouze o filmy, ale parodovat například i hry. V roce 2011, uvedla HISHE svou první parodii na hru a to How Halo: Reach Should Have Ended. A nezůstalo se jen u toho. Opřeli se i do o velmi oblíbené Playstation hry God of War, kde hlavní hrdina pobíjí všechny různé příšery, od kolosálních kyklopů přes kilometrové chobotnice, mořské krakeny, draky, chiméry a veškerou havěť ze starých řeckých bájí.  S českými titulkami můžete najít například celkem nové video ohledně Assassin Creed's nebo Skyrim

 

Pokud by měl někdo zájem, určitě si veškerá videa dohledá sám. Jelikož HISHE má opravdu zajímavé náměty a nešetří na fantazii, ba dokonce si nedělá servítky téměř z ničeho, má licenční práva a dobré finanční zajištění, můžeme očekávat progresivní vývoj celého řádu napříč online světem. Dalším šuplíkem je remake seriálů, ačkoli je to nejspíš jeden z těch složitějších nápadů. Například seriál ZtraceniGame of Thrones nebo Star Trek jsou prvními krůčky tímto směrem. 

 

Nejspíš jedno z nejoblíbenějších videí vůbec (a samozřejmě i mé) je parodie světově nejúspěšnější série vůbec, jejž změnila myšlení, čtení a uvažování miliónů lidí a získala oblibu několika generací. Na sérii se jménem Harry Potter si dali tvůrci opravdu velmi záležet a svůj konec vypiplali do posledního detailu. Všechny filmy obsahují nějaké nejasnosti, které bohužel nejsou vysvětleny ani v knize. Osobně se domnívám, že tvůrci při vytváření tohoto videa museli spolupracovat s nějakým zarytým fanouškem, jelikož vymyslet něco tak dokonale cáklého není možné. Ono, pobavit a neurazit celý svět není jednoduché. Vykročte tedy tím správným směrem a nalaďte se na majstrštyk v oboru parodování, série o Harrym v kabátě How It Shoulde Have Ended se Vám nyní nabízí v celé své kráse!

 


Během 7 let získala HISHE několik ocenění. V roce 2010 dokonce Streamy Award za nejlepší animovaný web! Jejich stránky navštívilo přes milion uživatelů, celkem zaznamenaly přes 247 000 000 názorů k videím, mají přes 337 000 000 zhlédnutí, přičemž nejsledovanější je Harry Potter (8M). Vytvořili téměř rovnou stovku videí a stále pokračují v sympatickém tempu (1 video/měsíc).

 


 

 


 

 

Zdroje

 

http://www.howitshouldhaveended.com/about-hishe

http://www.comicsbulletin.com/interviews/3858/tina-alexander-tells-us-how-it-should-have-ended/

http://www.videacesky.cz/tag/jak-to-melo-skoncit

https://www.youtube.com/user/HISHEdotcom/videos

https://www.youtube.com/user/HISHEFenix?feature=CAgQwRs%3D

 



 

Komentáře(29)