Fenomenální ► Hale & Pace ◄

Gareth & Norman, i tak by se mohl tento nezapomenutelný seriál jmenovat. A proč zrovna fenomenální? A proč mám rád britský humor?


 

Hale & Pace je slovní spojení, které vzniklo spojením příjmení dvou představitelů tohoto Britského seriálu. Ano, Gareth Hale a Norman Pace jsou Ti, jimž podlehl nejeden nadšený divák se smyslem pro humor. A jak vůbec tento seriál vznikl? Jak je už všem znalým známé, ti to dva výborní komici se potkali léta páně 1971 v Londýně, kde byli školeni jako učitelé tělocviku. Podle známých zdrojů spolu byli ubytováni na pokoji, kde si vzájemně padli do oka. Každý jinak situovaný, avšak charakterově docela stejní. 

 

Nově vystudovaní pedagogové v sobě našli mnohem víc, než 3 promile alkoholu. Všichni si je pamatují jako neuvěřitelně groteskní dvojici, jimž nic nešlo proti srsti. Malé, velké, jakékoliv publikum šlo okamžitě do kolen. Prvním milníkem v jejich životě je komediálně-hudební skupina Daffy. Tato skupina za své vystupování brala menší odměny, jimiž si doplňovali svůj učitelský příjem. V roce 1976 utvořili samostatné duo, které hrálo po hospodách a klubech v okolí, což později vedlo k pravidelnému angažmá ve Woolwich Tramshed jako část skupiny nazvané  Fundation. Tato skupina neměla stanovený řád - alternativní komedianti, a tak se na jevišti děly mnohdy až nechutné věci. Autoři sami vždycky přiznávali, že jejich humor se velmi vzdálil od ostatních komediálních dvojic (Morecambe a Wise nebo Little a Large) a tak na ně byla pomyslně přilepena nálepka "okrajový humor".


Netrvalo dlouho a lidé je mohli vidět na některých britských kanálech. Poprvé stáli před televizními kamerami v show ,,The Young One". Následoval pochod několika seriály na různých stanicích, od sledovanějších po méně sledované a naopak (např. seriál The Entertainers na BBC1, Pushing up Daisies na Channel 4, Coming Next a Saturday Gang na LWT), to vše v letech 1984 až 1986.  Na stanici LWT (London Weekend Television) zůstali a udělali dobře. O Vánocích 1986 dostali příležitost mít svůj vlastní speciál.  [Dnes je LWT částí velké Londýnské televizní společností ITV.]


 Jak už z názvu televize napovídá, hlavní vysílací čas byl vždy o víkendu. Pro tuto komickou dvojici to byla přesně 22 hodina sobotní. Po roce 1986 dostali nabídku mít svůj vlastní seriál, avšak tvůrcům trvala příprava dlouhé dva roky. Roku 1988 se na televizní obrazovky poprvé dostala Show Hale & Pace. Hlavní linií tohoto seriálu jsou na sebe nenavazující skeče, které parodují vše britské, co se dá. V každém díle se jednotlivé "dvojice" opakují s novýmy skandálními nápady. 

 

Představme si několik z nich, ne-li všechny. Musím se přiznat, že scének s Ronem a Ronem (alias Two Rons nebo také nazvýaní The Managment), jsem moc neviděl. Dvojice nosící smoking a černého motýlka předstírající osoby věčně neusmívajících se tvrdých londýňanů z East Endu s násilnými, psychopatickými myšlenkami, které někteří přirovnávají ke Kray Twins. Mnoho ostatních skečů představují podobné tvrdé muže, mnoho z nich paroduje sortu psychopatických gangstrů, kteří byli často prezentováni v britských filmech v pozdních 90. letech. Billy & Johnny - uvaděči dětských pořadů, kteří se snaží působit mile, ale okolí spíše děsí. Jad & Dave - neustále zhulení flákači, kteří na sobě nosí černá tryčka Led Zeppelin a není na světě droga, kterou by neskusili. Bohužel se na Youtube nevyskytuje moc videí, pouze jedno nadabované video, které je opravdu vynikající, avšak jeho kvalita vysoce zaostává. Steve & Frank - taxikáři s vlastním slovníkem. Mezi sebou vedou monology, přičemž vy se snažíte vyrozumět alespoň příčinu jejich konverzace. Obě dvě tyto postavy nepatří k mým oblíbeným, jelikož my nepřijdou vtipní a celkově celý seriál spíše kazí. Nathan & Jeremiah - penězlační evangelisti parodující podobné americké teleshopingové programy; Curly & Nige - dementní dvojice s morbidními nápady. Poznáte je snad nejsnáze. Většinou v pyžamu, pokud jsou doma. Symbolem jejich bytí na tomto světě je Fidorka. Ano, kolem kusů Fidorek se točí celých jejich život.  Kvůli nim si dělají vražedné naschvály. Ne vždy se ve scéně ona pochoutka objevuje a ne vždy se jednomu z nich podaří zabít toho druhého. Ovšem vždycky oba dva vypadají jako magoři, to je jisté. V samotném seriálu se vyskytuje opravdu neskutečný počet postav, snad několik desítek. Většinou to jsou postavy na jednu scénu, kolem některých se ale točí i víc dílů. Například mafiánský boss Bobby de Niro a jeho mafiánský přítel. Mnoho z jejich televizních skečů vzbuzovali polemiku po mnoho let, nikdy však nebyli z televizních obrazovek stáhnuti.

 

ITV vysílala "Hale and Pace – The Business" - hodinu trvající soubor jejich nejlepších skečů, roku 1993 a také mnoho jiných kompilací a opakování minulých pořadů. Nová show roku 1996 Hale and Pace Under, ukázala dvojici mezi lidmi během turné po Austrálii. Hale a Pace byli také hlavními účinkujícími v Trading Places, několik pořadů vysílaných o nebezpečí rakoviny prsu. Znechuceni nehodnotným plánováním jejich jednorázového komediálního dramatu April Fool's Day, se oba rozhodli opustit v roce 1997 LWT a přesídlit na obrazovky BBC.To také učinili. BBC tuto již známou dvojici ihned zaměstnala do nekomediálního seriálu Jobs fr The Boys, kde plnili řadu výzev. Mezitím, LWT oslavila jejich desetileté výročí vysíláním hodinové vyzdvihující kompilace "Hale & Pace – Ten Years Hard" (22. listopadu 1997) a poslední sérií dvojice pro LWT (natáčeno - 1997 a vysíláno - 1998) v nočním programu. Tento noční program byl vysílán o víkendu, kde nenarušoval již zaběhlý kontext televizní stanice.

 

Na BBC neplnili funkci, na kterou jsme byli od nich zvyklí. Byli angažováni do dramat, hráli televizní detektivy nebo účinkovali v seriálu Doktoři. Dále hráli v komediálním dramatu April Fool's Day, kde hráli pár nesnášejících se sousedů, snažících se napálit jeden druhého. Po menší pauze uskutečnili 6titýdenní tour po Austrálii. Vystupovali v Sydney, Melbourne, Brisbane, Adelaide a v mnoho dalších městech.

 

Dodnes si je ovšem svět pamatuje jako nezapomenutelné duo,  jejž dolaďovalo úsměv na naší tváři a nepokryteckým způsobem před jejich parodováním nezůstalo snad vůbec nic. Hale & Pace sice na první pohled mohou působit vulgárně nebo až buransky, ale byť se nejedná o bůhvíjak intelektuální humor, zdání klame. Pokud se nejedná vyloženě o tupou scénku, vždy  visí otazník pokřivené reality. Některé jejich scénky se dotýkají hvězd, jiné nás nenechají chladnými, některé se nám nelíbí a opravdu vyjímečně je to slupka nechutných keců zabalená do teplého výkalu. Pokud si k nim někdy najdete cestu, pokud jste si k nim už cestu našli, třeba i mnohem dříve, určitě mi dáte za pravdu, že každý si v tom najde to své. Tito dva pánové se tučným písmem se podepsali do knihy britského humoru, tak jak jej známe. :-)Už víte, proč mám rád britský humor?


 

 

Videa - Jednohubky  

 

 

 

 

 


Zdroje - http://haleandpace.unas.cz/
               -
http://en.wikipedia.org/wiki/Hale_and_Pace
               -
http://www.csfd.cz/film/112313-hale-and-pace/podle-rating/

 


 


 

 

Komentáře(17)