Sport v Československu

neco málo o sportu z Československa

Sport v Československu

 

Československá socialistická republika je právem hrdá na svou více než stoletou tradici tělesné výchovy a sportu. Náš lid se hlásí k pokrokovému odkazu zakladatelů organizované tělovýchovy, pro něž se koncem minulého století stalo tělovvýchovné hnutí jednou s forem boje za národní emancipaci. Antagonistycké rospory buržoastní společnosti však vstiskli svou pečeť také tělovýchovnému hnutí. Početné vrstvy dělnictva nenacházely možnost uplatění v tělovýchovných spolcích,vedení příslušníky národní buržoazie a měšťanstva. Proto koncem devadesátých let vznnikají dělnické tělovýchovné jednoty jako výras tělovvýchovných a kulturních potřeb proletariátů i jako jeden z prostředků třídního a národnostního boje.

    Ačkoli uskutečnění své tužby po národním osvobozením dosáhhl český a slovenský lid v roce 1918, boji o socialistycký charakter republiky podled. Tělovýchovné hnutí roztříštěné do mnoha zájmových skupin pod vlivem politických stran, se stalo stejně jako ostatno formy veřejného a společenského života místem střetávání třídních zájmů.Nositelem pokrokových revolučních snag v tělovýchovném hnutí byla v té době jen Federace dělnických tělocvičných jednot a později Federace proletářské tělovýchovy, orgaanizace těsně spojené s Komunistickou stranou Československa.

 

 

 

  Zvlášť těžce postihla tělovýchovné hnutí druhá světová válka a okupace Československa. Tělovýchovný a sportovní život byl omezován nebo zneužíván fašisty. Mnoho pokrokových tělovýchovných pracovníků, účastníků protifašistickéhého odboje, bylo popraveno nebo zavlečeno do nacistických koncentračních táborů. Teprve osvobození Československa Sovětskou armádou vitvořilo předpoklady pro všestrannou obnovu a rozvoj společnosti a v jejím rámci i tělesné výchovy a sportu. V těchto nových podmínkách svobodného života stále víceš a silněji zaznívala mišlenka sjednocením tělovýchovného hnutí.

     Definitivní vítězství dělnické třídy na reakcí v únoru 1948 znamenalo také konečný úzpěch mišlenek sjednocení tělesné výchovy. Od té doby je organizačně jednotná, obsahem socialistická tělesná výchova plně ve službách pracujícího lidu. Československý svaz tělesné výchovy zaujal pevné místo Národní frontě, dúsledným naplňováním úkolů stanovených Komunistickou stranou Československa si vydobyl autoritu v celé společnosti.

 

Komentáře(9)