Etiopský Stalin.

Největší vrah novodobé historie Mengistu Haile Mariam, bohužel není tak známý jak by si zasloužil. Má na vině milióny nevinných zbídačených lidí. Marxista jenž svými činny šokoval Afriku a celý zbytek světa. Vrah, který se stále skrýva v exilu v luxusní čtvrti a uniká zodpovědnosti a spravedlnosti za své činy představuju vám : Mengistu Haile Mariama.

 

 

 

 

                   

                                      ETIOPSKÝ STALIN                

                                                                     

Etiopie není rozhodně země do, které by jste se chtěli kdykoli podívat. V poslední době se, ještě stále vzpamatovává z vlády takzvaného ,,etiopského stalina´´ diktátora Mengistu Haile Mariama. Vojenský revoluční teror, který Mengista rozpoutal má na svědomí okolo 200 000 obětí. Ale díky hladomoru, který rozpoutal umřelo dalších 500 000 lidí. Jeho revoluční režim přežívá 14 let..

 

 

Mengista Heileho Mariama se narodil v roce 1937 v etiopské Walayittě. O jeho dětství se nic neví. Jako mladík vstoupil do vojenské akademii tu úspěšně absolvoval v roce 1966, díky jeho prospěchu a úspěchů ve vzdělávání je poslán do spojených státu, aby tak pokračoval ve studiu. Ve spojených státech se začal zajímat o politiku a také se často stýká s členy nacionalistického hnutí Afroameričanú. Na začátku 70.let se, ale zase vrací zpátky do vlasti. Tam pokračuje v povolání vojáka a získává další funkce a hodnosti. Jako major se připojí k organizaci Derg.V té době se začínají v Etiopii nepokoje, jak studentských spolků tak především rolníků a zemědělcům, kteří jsou nuceni odevzdávat čtvrtinu své úrody pozemkovým vlastníkům. Hodně lidí hladoví a hodně ví, že hladovět bude. V jedné provincii na jihu Eritreje umírá hlady už 200 000 lidí. Císař Haile Selassie ( 1892-1975 ) začíná být všemi obviňován z toho že své funkce hlavy země zneužívá pro své vlastní cíle a je vinen také z bídy, kterou země a obyvatelé zažívají. Vojáci začínají být nespokojeni a na císaře se stahují mračna.Vraťme se zpátky k Mengistovi ten se připojil do Derg to je zkrácený název pro ,, Výbor etiopských důstojníku – členů Koordinačního výboru, ozbrojených sil, policie a oblastí armády´´  Je to uzavřená organizace čítající na 120 důstojníků, kteří mezi sebe nikoho nepřijímají a plánují převrat. Většina členů jsou marxisté a socialisté. Této příznivé situace využívá Mengista, který se brzo už chopí vlády nad Etiopií a nahradí císaře.V roce 1975 v srpnu 27 přichází z města kde má císař sídlo Addis Abbeby, že císař Selassie je mrtev. Zpráva o úmrtí říká, že císař zemřel na potíže dýchacího systému, které způsobila komplikace po operaci prostaty. Ale většina lidí ví, že je to lež. A po rojí se zvěstí že lékař Asrat Woldeys schválně zanedbal péči o císaře a tak zavinil jeho smrt. V roce 2008 však vyjde najevo že Mengista nechal císaře udusit polštářem. Mengista se po tomto krvavém puči dostává do čela vlády a stává se prezidentem a neomezeným vládcem.Situace po převratu je v Etiopii ještě horší než přední. Nová vláda čelí jako minulá hladu, chaosu, a bídě a také nepokojům a akcím některých dalších levicových organizacích po celé zemi. Největším rivalem Mengisty se rychle stává Etiopská revoluční strana (EPRP) ta tvrdě a ostře kritizuje Mengistu. Mengista označuje akce této organizace za ,, bílý teror´´ a veřejně ji vyhlašuje válku ,, Smrt Kontrarevolucionářům ! Smrt straně EPRP !´´ Mengista si uvědomuje nebezpečí, které mu při růstu moci organizace EPRP hrozí a snaží se, aby civilisté stáli proti této organizaci. Jeho projev plný řevu a nenávisti zakončí tak že z tribuny vytáhne 3 velké nádoby plné červené tekutiny a mrští s nimi před davem o zem a následně zařve ,, To je krev kontrarevolucionářů ! Taková bude i barva našeho zápasu s našimi nepřáteli. Na jejich bílý teror odpovíme rudým terorem.

 

   

 

Mengista tedy jak řekl rozpoutává okamžitě nepředstavitelný teror. Policie a armáda dostane právo zastřelit jeho odpůrce přímo na ulici bez toho aniž by s toho někdo měl nějaký postih. Mengista vytváří systém Kebele, to jsou pouliční hlídky ( udavači). Organizace usvědčí a bez soudu popraví a zavraždí na 200 000 lidí. Mengista realizuje také svůj program ,,povesničtení´´ inspirovaný Stalinovými metodami 30. let. Tento program má za následek, že za rok násilně přesídli okolo 600 00 rodin a dalších 1 500 00 umírá hlady. Pozůstali mrtvých a zastřelených musí dokonce zaplatit za náboje, kterým byli jejich přátele a členové rodiny zastřeleni. Jeden ze svědků říká že voják uřízl jeho otci hlavu a dal ji do dražby. Vláda se také neobtěžuje s tím všechny mrtvé odvážet na hřbitovy a do márnic, takže ulice se plní mrtvými a začínají se šířit nemoci. Režím terorizuje nejen údajné ,,nepřátelé´´ revoluce ,ale hlavně inteligenci. V prosinci roku 1977 provede Mengista zátah proti školám a odhalí že studenti ,,roznáší´´ protivládní letáky. Všichni studenti, kteří jsou údajně usvědčeni za pomocí důkazů okamžitě popraveni. Na 1. Máje roku 1978 zase vládní složky popraví okolo 2000 studentů a učitelů, kteří byli označeni za nepřátele republiky. Režim se zaměřuje na různé etiopské skupiny. Zvláště tvrdě zasáhne proti Oromům. Oromové žili na bohatším jihu země a Mengistovým cílem se stalo vykořenění jejich kultury. Mengista začne bombardovat města kde žijí a usmrcovat nepohodlné lidi, ale také jejich chovnou zvěř. Oromové se začnou ve velkém utíkat do vedlejších zemích.

 

 

Mengistův teror zapříčiní velké bouře obyvatel, v zemi je hrozný hlad a teror rozpoutaný Mengistou. Proti Mengistovi se začíná formovat nová organizace EPRDP (Etiopská lidová revoluční demokratická strana ) v čele této organizace stojí Melesem Zenawim. Melosem obviňuje vládu z uznávání fašistické ideologie. Mengista je svrhnut povstalci v roce 1991, (povstalcům údajně pomáhala Saudská Arábie). Mengistovi se však podaří uprchnout a najít si přijatelné útočiště v Zimbabwe. Ostatní členové jeho vlády jsou zatčeni a předvedeni před soud. Obvinění znělo jasně : genocida, zločiny proti lidskosti. Celý proce s členy vlády a Mengistou souzeným v nepřítomnosti trval 12 let. Více než polovina obviněných je usvědčena a shledána vinnými. Mengista s členy vlády je odsouzen k odnětí svobody na doživotí.V roce 2008 se však případ vrací opět před porotu a celý proces se obnovuje . Nyní je připravy důkazní materiály čitající okolo 8000 stran. Nechybí tam také podpisy a rozkazy k popravám či videozáznamy kde jsou členové vlády přítomni při mučení či se ho přímo zůčastní. Soud rozhodne o popravě. Mengista je stále však v Zimbabwe , kde žije v luxusním domě a stal se prezidentovým poradcem pro bezpečnostní politiku. V roce 1995 je na něj spáchan atentát z toho však vyvázen. Atentátnící jsou oběti jeho režimu soud je k nim shovívaví a dá jim jen 2 roky v žaláři. Etiopská vláda mnohokrát žádala o vydání Mengisty do Etiopie na to však zimbabwský prezident zodpověděl jasně ,,soudruh Mengista stále zůstává našim zvláštním hostem´´.


               

 

Komentáře(4)