Nejlepší strategie od Microsoftu

Age of empires

 

Age of Empires (série)

Age of Empires je série počítačových her v žánru realtimové strategie vydávaných od roku 1997. Hry byly vyvíjeny společností Ensemble Studios a vydány společností Microsoft Game Studios, která je dceřinou společností společnosti Microsoft. Celkem bylo vydáno pět her, z toho jsou dva datadisky. Poněkud zvláštní postavení v sérii má hra Age of Mythology, která je určitou odbočkou, i když z hlediska hraní a zpracování navazuje na Age of Empires II. V celé sérii se celkem prodalo více než 25 milonů kopií her.

Age of Empires a Rise of Rome

Hra Age of Empires byla první realtimovou strategií, která vycházela z historických faktů při ztvárnění historických událostí, vyobrazení vojenských jednotek a budov jednotlivých civilizací. Dosavadní hry tohoto žánru se odehrávaly ve fantasy světech jako např. Warcraft nebo v prostředí science-fiction jako např. Dune II nebo Total Annihilation. Historická věrnost byla známá jen u některých tahových strategií jako např. Colonization. Hra také jako jedna z prvních používala místo pohledu shora izometrické zobrazení.

Hra probíhá od doby kamenné do doby železné. Hráč si může vybrat z dvanácti (a v datadisku ještě z dalších čtyř) národů starověku, které se liší vlastnostmi a jednotkami.

Age of Empires II: The Age of Kings a The Conquerors

Hra Age of Empires II: The Age of Kings byla vydána v roce 1999 a přinesla některé nové herní prvky jako např. brány v opevnění a umísťování jednotek do budov. Hra je zasazena do prostředí středověku od jeho temných počátků až do začátků renesance včetně španělských výbojů v Mexiku. Hráč si může vybrat z třinácti (a v datadisku ještě z dalších pěti) civilizací.

Hra funguje na stejném grafickém enginu jako první hra, ale zobrazení umožňuje vykreslení větších detailů budov a dalších objektů, bohatší jsou i možnosti různých nastavení. Hra byla vydána i pro herní konzole Nintendo DS a PS2.

Age of Empires III a The War Chiefs

Třetí pokračování bylo vydáno v USA 18. října 2005. Odehrává se v průběhu evropské kolonizace Ameriky od prvních objevů Kryštofa Kolumba okolo roku 1500 do počátků průmyslového věku kolem roku 1850. Herní kampaň sleduje osudy tří generací fiktivní rodiny Blacků na podkladě skutečných historických událostí. Hra obsahuje osm evropských národů a dvanáct nehratelných národů původních obyvatel, s nimž lze navázat spojenectví. Jako první hra série používá trojrozměrný grafický engine a simulaci fyzikálních vlastností prostředí Havok. Datadisk Age of Empires III: The War Chiefs byl vydán 17. října 2006 a obsahuje tři hratelné národy původních obyvatel.

Age of Mythology a The Titans

Hra byla vydána v roce 2002 a formálně je určitou odbočkou v celé herní sérii. To je jasně deklarováno v názvu následně vydané hry, která byla uvedena jako Age of Empires III a ne jako Age of Empires IV. Nicméně i hra Age of Mythology byla vyvinuta a produkována stejnými společnostmi, a má proto s ostatními tituly ze série mnoho společného. Již z jejího názvu vyplývá, že nevychází jen ze striktních historických faktů, ale obsahuje i určité mytologické prvky. Datadisk Age of Mythology: The Titans byl vydán v roce 2003.

 

Komentáře(4)