Harry Potter - cesta ke slávě

Kdo by neznal slavného Harryho Pottera a celou jeho společnost. Vždyť je to snad nejslavnější čaroděj...

 

 

 

 

 

  Vítám vás u dalšího z mých článků. Jak už samotný název vypovídá, půjde o slavného čarodějnického učně Harryho Pottera. Jak si vlastně tento malý klučina vydobyl svou slávu, jak se vypracoval z čarodějnického motáka na mistra v oboru, byla to jen shoda náhod, nebo bylo vše naplánováno dlouho dopředu?

 

 

Obsah:

 +  Harry Potter - charakteristika

 +  Nejvěrnější kamarádi

 +  Popis jednotlivých dílů

 +  Bradavice

    +  Učitelé

 +  Smrtijedi

 +  Voldemort

 


Děj posledních tří dílů neprozrazen!



Harry Potter

 

  Jako všechny další smyšlené postavy tak i Harry má svého stvořitele, i když v tomto případě spíš stvořitelku. Joanne Rowlingová se narodila v britském městě Yate roku 1965, vystudovala vysokou školu, ale problémy s penězi ji zrovna moc kariéru nakopnout (současně 12 nejbohatší žena Velké Británie) nepomohly. To ovšem ještě Joanne vůbec netušila, jaký její nápad z vlaku mířící do Londýna o kouzelnickém učni Harrym bude trhák. Právě na této cestě si v hlavě sformulovala všechny svoje nápady, pro první díl se jménem Harry Potter a Kámen mudrců. Svůj nápad sepisovala po kavárnách a zlý jazykové tvrdí, že to bylo z důvodu svého nevytápěného bytu. Toto ovšem Rowlingová důrazně popřela. Harrymu tak nestálo nic v cestě aby se mohl v knižní podobě dostat na pulty obchodů. 

 

  Harry je mladý kouzelník, který se narodil do rodiny slavných bystrozorů (lovci smrtijedů). Jeho otec James byl slavným famfrpálovým chytačem a matka Lily zase bystrá a pěkná dívka. Jenže oba byli zabiti mocným Lordem Voldemortem, který se snažil stát tím nejmocnějším čarodějem. Aby se tak stalo musel zabít právě Harryho. Toho ovšem ochránilo do té doby neznámé kouzlo, kdy za něj matka položila život, což mu poskytlo jistou ochranu proti Voldemorové kletbě a samotná kletba se obrátila proti  stvořiteli, což Voldemorta znatelně oslabilo. Jeho hlavním úkolem se teď stalo zajistit si vlastní tělo a zabít Harryho. Nu a od té doby je Harry ve světě kouzelníků známý jako "ten co přežil kletbu smrti."

 


 

Nejvěrnější kamarádi

 

  Hermiona Grangerová patří určitě mezi ty nejchytřejší studentky Bradavic a koleje Nebelvíru. Své neuvěřitelné množství vědomostí umí taky prodat a v neposledí řadě je u učitelů známá svým "vlezdoprdelkováním." Těžko by jste u této dámy, nebo spíš slečny hledali oblíbený předmět, jelikož jich má hromadu. Právě pro svoji chytrost jí učitelé mnohdy svěřují předměty, které by jiným žáků dali snad jen ve snu, viz 3 díl. Jenomže ani Hermiona to neměla tak lehké jak by se z prvu mohlo zdát. Její rodiče jsou totíž oba mudlovského (nečarodějského) původu. Z toho pramení spousta potíží s některými studenty Zmijozelu, od kterých se dočkává urážek "ty táhni ty mudlovská šmejdko", atd. Hermionu to ale zanechává chladnou a jakmile má možnost jim to oplatit, tak neváhá. V prvním ročníku si s Harrym zrovna dvakrá nepadli do oka a vše nasvědčovalo tomu, že se s Hermiony stane takový uplakaný, našprtaný vlk samotář, jenomže Harry přišel na to, jak moc mu může pomoci. Díl po dílu je čím dál tím víc otrkanější a ochotnější jít do veškerého nebezpečí. Ve čtvrtém ročníku založila SPOŽUS (společnost pro podporu občanské a životní úrovně skřítků). Pravidelně, i když né vždy ochotně pomáhá Harrymu a Ronovi s domácími úkoly.

 

     


 

  Ronald Weasly neboli zkráceně Ron problémy s čistokrevností určitě nemá. Totiž oba jeho rodiče jsou z kouzelnických rodin s dlouhým rodokmenem. Jeho otec Artur pracuje na Ministerstvu kouzel, v oboru styku s mudly. Velice ho totiž zajímá vše co se nějakým způsobem týká právě mudlů. Nebojí se zkoumat sposty nám normálních věcí, jako třeba auto, televize, nebo rádio a následně je rozložit. Matka Rona Molly je typicklý domácí typ. Stará se o pohodu rodiného kruhu a vůbec aby vše klapalo jak má. Mnohdy se jí to daří lépe jindy zase hůř, jelikož Weaslyovy jsou opravdu početná rodina. Ron má totiž dalších pět bratrů a jednu mladší sestřičku. Musí vám být jasné, že když se sejde celá rodina, tak je opravdu život. Obzvláště výbušní jsou dvojčata Fred a George. Né že by měly tendence k samovznícení, ale spusta věcí z jejich dílny se tak chová. I v Bradavicích jsou pověstní tím, že se se školním řádem moc nepářou, spíš ho uplně ignorují. Ron byl vůbec prvním čarodějnickým kamarádem Harryho. Potkali se v prvním ročníku, při cestě do Bradavic. Ron je až na pár vyjímek klidné povahy a rozhodit ho dokáže snad jen jeho strach z pavouků. Arachnofobie ho často přivádí do rozpaků, se kterými se snaži co nejlépe vypořádat.

 

     

 

 


 


Harry Potter: Díly

 

Harry Potter a Kámen mudrců


  Historický první Harry Potter vyšel roku 2000 (přeložená verze) a hned mohl začít slavit čtenářský úspěch. Celkově se ho totiž prodalo něco kolem 16 mil. kopií a to posuďte sami je překrásné číslo. Ale pojdmě k příběhu. Malý Harry vyrůsta v mudlovské rodině Dursleových, kteří se ho snažili držet co možná nejdál od všeho kouzelného. Proto nebyli moc nadšeni, když Harrymu přišel dopis, ve kterém ho příjmají právě do Bradavic. Udržet ho se jim nakonec nepovedlo a tak náš malý čaroděj mohl odcestovat spěšným vlakem z Londýnského nástupiště 9 a 3/4. Po příjezdu do školy je na řadě rozdělení do příslušných kolejí. Moudrý klobouk ho sice pošle do Nebelvíru, koleje pro statečné a odvážné, ale jen proto, že si to Harry přeje.

 

    


  Po té co se Harry seznámí se školou a jejímy pravidly, se rozhodne přihlásit do čarodějnické hry Famrfpálu. Její pravidla jsou prostá, cílem každého mužstva je nasbírat co nejvíce bodů. Ty získavají tak, že prohazují míč třemi obručemi, na každé straně. Každý tým má svého brankáře, který je střeží. Hra končí v momentu, kdy jeden z chytačů lapí zlatonku, což je malá zlatá kulička, která umí sama létat a hlavně rychle zmizet. A ještě jeden detail vše se provádí na létajících košťatech vysoko nad zemí. Harry, stejně jako jeho otec, dostane právě roli chytače. Poklidná idylka se začne kazit, když se náš hrdina dozví, že byl ukraden tajemný kámen mudců. Spolu se svými kamarády se dají do čmuchání po případném zloději a jako první jim do oka padne nesympatický učitel lektvarů Severus Snape. Jak se brzy sami dozvídají, je jejich podezření nesprávné a pravý zločinec je ukoktaný učitel černé magie, Quirrell. Ten se ho snaží získat pro svého pána Lorda Voldemorta. Aby se mohl navrátit v plné síle potřebuje právě tento kámen. Harrymu se ovšem podaří včas kámen zachránit a případný návrat alespoň oddálit.

 

 


Harry Potter a Tajemná komnata

 

  Druhý školní rok v Bradavicích nebude určitě pro mnohé tak klidný, jak by si představovali. O prázdninách navštíví Harryho domácí skřítek Dobby, ve snaze varovat ho před nadcházejícím rokem. Ve škole se prý mají dít hrozné věci. Harry jeho varování ignoruje, protože se do školy vrátit musí. Tento fakt skřítka pěkně naštve. Ve snaze udržet Harryho za každou cenu doma, začne po domě vyvádět všelijaké hovadiny. A jak jinak, vše si odskáče nebohý Harry, který jako trest dostane domácí vězení. Dobby je spokojený, splnil co chtěl. Jenže to nepočítal s bratry Weaslyovými, kteří se ho za pomocí kouzelného létajícího auta podaří vysvobodit. Harry tak celý šťastný stráví zbytek prázdnin právě u nich. To už je ale prvního září a všichni se společně vydávají na nástupiště 9 a 3/4. Všichni až na Harryho s Ronem přepážkou projdou bez problém, jim se to ale nedaří. V zoufalé snaze dostat se do školy si "pujčí" létající auto.

 

   

 

  První školní měsíce utíkají jako voda a dokonce to začíná vypadat, že Dobby zlé předtuchy zůstanou nevyplněny. O to víc pak všechny překvapí nenadálý útok neznámého na paní Norrisovou, kočku školníka Filtche. O chvíli později se objevuje další oběť, tentokrát jeden ze studentů. Kousek od něj je na stěně nápis: "Tajemná komnata je znovu otevřena, nepřátelé dědice, mějte se na pozoru!" Pro zvýšení bezpečnosti, zakládá profesor Lockhart soubojnický kroužek. V něm se vyděšený Harry spolu s ostatními dovídá, že umí mluvit hadí řečí. To vyvolá v ostatních studentech paniku, že právě on je tím slavným dědicem. Konec školního roku se neodvratně blíží a na škole dojde k dalšímu dvojnásobnému útoku. Mimo jednu studentku z Havraspáru, se obětí stane i Hermiona. Pomocí lístečku v její ruce, se Harry s Ronem dovídají o oné stvůře. Bazilišek je pradávná stvura, co má tělo hada s párem velmi nebezpečným párem očí. Kdo se do nich podívá, v tu ránu padá mrtvý k zemi. Harrymu hned docvakne, že jeden ze školních duchů na dámských umývárnách, je právě dávná oběť tohoto netvora. To už je ale do komnaty unesena Ginny, Ronova mladší sestra. Společně s učitelem Lockhartem se Harrymu a Ronovi podaří najít vstup do tajemné komnaty. Sesuv stropu ale způsobí, že Harry se musí vydat do komnaty uplně sám. Ke svému překvapení v ní objeví Toma Rojvola Raddla, nebo spíš jen vzpomínku na něj, která je sem přenesena z jeho deníku. Tento bývalý student Bradavic je dneska známý pod svým pseudonymem Lord Voldemort. Aby se mohl Harryho nadobro zbavit, vypustí smrtícího Baziliška. Harrymu ale na pomoc přiletí Brumbálův pták Fénix, který hada oslepí. Ve svých pařátech donese také moudrý klobouk, v jehož útrobách Harry najde slavný meč Godrika Nebelvíra. Po statečném a urputném boji Harry výtězí a dozvídá se, že Raddl pomocí svého deníku ovládl Ginny. Naštěstí se Potterovy podaří deník zlikvidovat a nebezpečnou vzpomínku poslat zpátky tam, kam patří.

 




Harry Potter a vězeň z Azkabanu


  Harryho třetí školní rok má být opět pln nebezpečí a to z důvodu útěku nebezpečného vězně Siriuse Blacka. Celý příběh začíná opět v domě Dursleyových, při návštěvě Harryho neoblíbené tety Marge. Následná potyčka vyústí až k odchodu z domova. Naštěstí ho zachrání nouzový autobus, ve kterém se dopraví až do hospůdky Děravý kotel. Zde se Harry dovídá, kdo po něm vlastně jde. V spěšném vlaku si o všem promluví s Ronem a Hermionou, ale z klidné konverzace je vytáhne příchod Mozkomorů. Tito strážci Azkabanského vězení prosluli svou schopností doslova vysát duši. Harry jejich návštěvu kupé odnese krátkým bezvědomím, ze kterého mu pomůže nový učitel obrany proti černé magii Remus Lupin, dávný přítel Pottera staršího. Novým předmětem třeťáků je péče o kouzelné tvory, s učitelem Hagridem. Na první hodině ale Draco Malfoy nedává pozor a hypogryf Klofan mu zlomí ruku. Draco žaluje svému vlivnému otci, který mu vyjde vstříc.

 

     


  Vánoční čas se dostal i do Bradavic. Harry dosává od bratrů Weaslyových tzv. Pobertův plánek, což je mapa školy na které jsou vyobrazeny všechny osoby, které se v ní nachází a jejich poloha. Pomocí této důmyslné věcičky Harry objeví tajnou chodbu do pro něj zakázaných Prasinek. Zde se bohužel dovídá nepříjemnou věc o Blackovi a to, že je jeho kmotr. Díky Malfoyovu otci je ředitel nucen nechat utratit klofana. Jeho smrt nese Hagrid velmi těžko, protože se o něj do nynějška staral. Při návštěvě Harry, Ron a Hermiona chtějí Hagrida potěšit, ale Ronovi se uteče jeho krysa Prašivka. Začnou ji proto pronásledovat až k vrbě mlátičce, ta Rona i s krisou vtáhne do svých útrob. Zbytek trojlístku se vydá za ním, při čemž zjistí, že tajemný černý pes, co pronásledoval Harryho nejen o prázdninách, je ve skutečnosti Sirius Black. Ke všemu se ještě připojí Lupin a jelikož jako vlkodlak se musí o každém úplňku proměnit, tak i tento není vyjímkou. Ku překvapení všech se nesnaží zabít Harryho, nýbrž Ronovu krysu. Sirius všem vysvětluje, že to není on kdo stál za smrtí Lily a Jamese Potterových, ale je to právě Peter Pettigrew, alias Prašivka. Nicméně i tak Harry nedovolí Siriusovi, aby Pettigrewa zabil. Navrhne jeho transport do školy a následný soud.  Ale protože si Lupin zapomněl vzít proti lektvar a nešťastnou náhodou je zrovna úplněk, promění se ve vlkodlaka. K tomu na všechny začnou útočit mozkomorové, které naštěstí zažene pomocí patrona neznámá osoba. O pěknou chvíli později se naši tři spolužáci od brumbála dovídají, že se mohou vrátit v čase a předejít tomu všemu. Tak se i stane a podaří se jim zachránit Klofana a Blacka dostat z vězení, do kterého se dostal při snaze udat Pettigrewa.

 

 

 

 

Harry Potter a Ohnivý pohár


  Jak praví jedno moudré přísloví: "Na každého jednou dojde." to platí pro všechny, kromě Harryho Pottera. Kdokoliv jiný by už byl rozpucovaný na kousky a nacpaný do malého dopisu, jenž by se soví poštou dostal k rodičům ubožáka. Jen ten Harry je pořád nezranitelný. Odpusťte mi prosím tento rozporuplný úvod, chtěl jsem jen podotknout, že to tak nemusí být navždy. Ohnivý pohár je vítězná trofej, kterou si odnese jeden ze tří kouzelníků, ze tří nejslavnějších čarodějnických škol. Těmi jsou Bradavice, Kruval a Krásnohůlky. Je to vysoce nebezpečné klání, zejména pro soutěžící, kteří se musejí utkat s různými nástrahami. Do této soutěže se smí přihlásit pouze plnoletí kouzelníci. Harryho o to víc překvapí, že pohár vybral i jej, jako bonusového účastníka. Nikdo to nechápe a ředitel Brumbál chce neúspěšně turnaj pozastavit.

 

        

 

  Turnaj začíná velice obtížným úkolem, při němž každý účastník musí ukrást kouzelné dračí vejce. Harry jde na řadu jako poslední. Hodně ho znervozňuje, že stále nepřišel na způsob, jak tento pro smrtelníka nezvladatelný lup provést. Až v poslední chvíli ho napadne přivolat si létající koště. Vzít vejce a uletět drakovi už je hračka. Spolu s Harrym vyhraje i Victor Krum. Další úkol je skryt hluboko v chladných vodách jezera, v jehož hlubinách pobývají tajemní jezerní lidé. Každý z účastníků musí hluboko do jezera, kde na něj čeka jeden z přátel. I tento úkol je pro našeho učně hračkou a spolu s Cedrikem drží první místo. Poslední z výzva má otestovat všechny čarodějnické pudy každého ze zúčastňených. Jde o pohár, který je ukryt kdesi v obrovském labyrintu. Vše ztěžuje fakt, že bludiště se neustále mění, tudíž je velice obtížné jakkoliv se zorientovat. Po asi hodině pohár objeví zároveň Harry i Cedrik. Domluví se na remíze, tudíž se dotknou poháru zaráz. Jenomže pohár je přenášedlo, které oba teleportuje k Voldemortovi a ostatním smrtijedům. Pán zla chladnokrevně zabije Cedrika. Potter ovšem po napínavém souboji nachvíli odradí pozornost Lorda Voldemorta a lehce se přenese zpátky do Bradavic.

 


 

Bradavice

 

O dalších dílech se vám tu jíž zmiňovat nebudu. Nerad bych vyžvanil o čem vlastně těch sedm epizod je a myslím, že první "čtverka" bude bohatě stačit.

 

Teď se trochu podrobněji podíváme na místo, kde se odehává asi 95% děje. Správně, jsou to Bradavice. Obyčejnému smrtelníkovi jsou zcela neznámé, nicméně v kouzelnickém světě nenajdete tvora, který by o nich neveděl. Do Bradavic studenty pravidelně odváží spěšný vlak; vyjíždící z Londýnského nástupiště. Dále pak kočáry taženými testrály, což jsou odporná stvoření, které mohou vidět jen čarodějové, jenž viděli něčí smrt. Prváci jsou vždy přepravováni po jezeře. Sám jsem si zkoušel tuto školu nespočetně-krát představit a vždy vidím obrázek té věžaté a velmi působivé budovy.

 


 

Zakladatelé Bradavic

  • Godrik Nebelvír - zakladatel koleje Nebelvír
  • Helga z Mrzimoru - zakladatelka koleje Mrzimor
  • Rowena z Havraspáru - zakladatelka koleje Havraspár
  • Salazar Zmijozel - zakladatel koleje Zmijozel

Učitelé

 

Albus Brumbál

  Pokud by jsme se chtěli pokusit vybrat ze všech dílů postavu s nejzamotanější minulostí zbyl by jen staroušek Albus. A je tomu vskutku tak, vždyť tento Pan čaroděj se zapletl snad do všeho. Jeho činy by zasluhovaly samostatný blog. Pokusím se ve zkratce shrnout všechny jeho činy. Albus Percival Wulfric Brian Brumbál byl nejstarší ze tří dětí Kendry a Percivala Brumbalových. Ve škole prokazoval nadmíru vysoké nadání. Svou největší slávu se mu pomohlo získat, když porazil Grindewalda. Tento souboj je považován za největší v dějinách čarodějů vůbec. Tento držitel Merlinova řádu, nejvyšší divotvůrce Starostolce a vůdce mezinárodního sdružení kouzelníků založil v dobách Lorda Voldemorta tzv. Fénixův řád. Tato společnost sdružovala kouzelníky, jenž se nebáli temnému pánovi postavit a dokonce s ním bojovat.  Albus na škole v minulosti učil přeměňování. Později dostal nabídku ředitelského stolu, kterou, jak víme, neodmítl. Ještě jedna zajímavost: Brumbál je homosexuál. Rád bych se tu rozepsal i o jeho dalších skutcích, ale slíbil jsem, že děj posledních tří dílu nechám napokoji.

 

Severus Snape

   Musím se vám přiznat, že ačkoliv tento profesor kouzelných lektvarů Harryho v lásce vůbec nemá, patří k mým nejoblíbenějším postavám. Opravdu nemohu si pomoci, ale je to tak. Jestli za to může geniální český dabing, či charakter této jedinečné postavy, to nevím. Severusova minulost není čtenářům nikterak jasná. Víme, že neměl příliš šťastné dětství, stýkal se s Lily Evansovou - Potterovou, kterou zasvěcoval do světa kouzel. Nikdy nezaskrýval svoji chytrost. Říká se, že když šel do prvního ročníku uměl už tolik zaklínadel jako polovina sedmáků. Jeho láska k Lily přetrvává, proto nemůže vystát Jamese Pottera, otce Harryho. Snape byl smrtijedem, ale těsně před pádem Voldemorta se přidal k Fénixově řádu. Pravil, že svých skutků lituje a už nikdy je nechce znovu provést. Řád ho tedy přijmul. Tento černovlasý pán také vyslehl mocnou věštbu, jenž přepověděla narození Harryho a následný souboj mezi oběma kouzelníky. Severusova role začne velmi rychle růst v šestém díle a v sedmém skončí. Stejně jako u Brumbála jeho největší činy vyjdou na povrch v těchto posledních dílech. Byl skutečně tím za co ho všichni měli? Mohl mu Brumbál důvěřovat, nebo udělal největší chybu svého života? Přečtěte si zbylé díly, nečekejte na film.

 

Ostatní učitelé:

  • Alastor Moody - přezdívaný Pošuk, bystrozor, bradavický profesor obrany proti černé magii
  • Cuthbert Binns - duch, profesor dějin čar a kouzel
  • Dolores Jane Umbridgeová - profesorka Obrany proti černé magii
  • Filius Kratiknot - ředitel Havraspáru, profesor kouzelných formulí
  • Horácio Křiklan - bývalý ředitel Zmijozelu a profesor lektvarů z dob Toma Raddlea a později Pobertů
  • Firenze - kentaur, profesor jasnovidectví
  • Minerva McGonagallová - zástupkyně Albuse Brumbála, ředitelka Nebelvíru, profesorka přeměňování, zvěromág (mourovatá kočka)
  • Pomona Prýtová - ředitelka Mrzimoru, profesorka bylinkářství
  • Poppy Pomfreyová - ředitelka ošetřovny
  • Quirinus Quirrell - profesor obrany proti černé magii
  • Remus Lupin - vlkodlak, profesor obrany proti černé magii
  • Rubeus Hagrid - hajný a klíčník v Bradavicích, profesor péče o kouzelné tvory
  • Sibylla Trelawneyová - profesorka jasnovidectví
  • Zlatoslav Lockhart - profesor obrany proti černé magii

 

 

Smrtijedi

 

   Smrtijedi jsou v sérií knih o Harrym Potterovi nejužší stoupenci Lorda Voldemorta. Pomáhají mu ovládnout svět, většinou pomocí kletby, která se nepromijí. Bojují proti ministerstvu kouzel a proti Fénixově řádu. Všichni smrtijedi jsou na levém zápěstí označeni nesmazatelnou značkou, ve tvaru zauzlovaného hada. Ta začne smrtijeda pálit, když je jeho služeb potřeba. Od smrtijeda se čeká plné nasazení a poslušnost. Pokud nějaký zradí svého páná čeká ho smrt.

 

Nejznámější smrtijedi:

  • Regulus Black - mladší bratr Siriuse, vážil si čistokrevnosti, ostatní mu byli lhostejní
  • Belatrix Lestrangeová - nejvěrnější služebnice Voldemorta, proslavila se použítím kletby Cruciatus na Franka a Alici Longbottomovi
  • Lucius Malfoy - jeden z nejvlivnějších smrtijedů, otec Draca Malfoye, velká moc na ministerstvu kouzel
  • Petr Pettigrew - odhalil úkryt Potterových, pomohl Voldemortovi k znovu získání těla, nejzbabělejší služebník

 

Lord Voldemort

 

   Ano, jeho jméno tu už zaznělo nespočetně-krát, proto si myslím, že není třeba nějak dlouze představovat. Historie tohoto monstra se započala psát 31. prosince 1926. Jeho matka zemřela při porodu a otec se sní ještě před tím rozešel. Takže Voldemort vyrůstal dlouhou dobu sám. Byl umístěn do sirotčince; tady také poznával své výjmečné schopnosti (dokázal ostatním dětem způsobovat bolest). V 11 letech si pro něj přišel Brumbál. Tehdy ještě netušil koho vlastně potkal. Tom tak nastoupil do Bradavic, kde se jevil jako velmi pilný student a dotáhl to až na primuse. Jeho zájmovým kroužkem se brzy stala černá magie a vše s ní spojené. Podařilo se mu otevřit Tajemnou komnatu a zabít studentku. Tento čin svrhl na nebohého Hagrida, který pak musel být vyhoštěn ze školy a začal žít v malé chýši poblíž zapovězeného lesa. Když dostudoval na Bradavicích zeptal se tehdejšího ředitele Armanda Dippeta na místo učitele. Ten to ale kvůli nízkému věku zavrhl. Tak Tom odcestoval pryč z Británie a na dlouhou dobu o něm nikdo moc neslyšel. Když se vrátil už to nebyl Tom Raddle, ale Lord Voldemort. První co udělal bylo, že šel za ředitelem Bradavic (Albus Brumbál) a požádal ho o místo. Ten ovšem tušil, že Tom už není takový pilný student jak tomu bylo dřív a jeho žádost odmítl. Voldemort si potom založil spolek svých obdivovatelů, Smrtijedů. V říjnu 1981 se k němu dostala věštba, která předpověděla, že Lily Potterová porodí syna, jenž se mu stane rovným. Voldemort chtěl tuto hrozbu utnout hned v počátku, proto si nechal zjistit kde se tato žena nachází a šel jí zabít. No a zbytek už znáte...

 

 

Můj názor a doslov:

Harry Potter je bezpochyby jedna z nejznámějších postav fantazy světa. Sedmi dílné vydání jeho dobrodružství vyneslo autorku na jednu z prvních přiček čtenosti. Pro mě je celý příběh Harryho jeden z nejlepších vůbec a za nejlepší díly považuji 1,3,5 a 7. Ostatní jsou dle mého názoru takové přípravy na to co nás čeká v těch následujících. Harryho doporučuji nejen zhlédnout někde v kině či doma v TV, ale hlavně přečíst. Můžete si potom představit vše podle sebe a to u tohoto chlapce je něco krásného.

 



Komentáře(147)