Duke Nukem: Manhattan Project

Starý dobrý Duke se svými hláškami ve "dvědéčku".


 

 

Starý dobrý Duke se svými hláškami ve "dvědéčku"


Soundtrack


,,Ano, prosím klid. Chtěl bych vám oznámit, že hrdinou roku a ochráncem tohoto města se stává Duke Nukem“. Všichni tleskají, všichni se radují a všechno je v pohodě. Když najednou co to? Vzduchem se nese zvuk helikoptéry a na scénu přiletí dvě zmutovaná prasata a Duke musí dokázat, že si cenu právoplatně zaslouží. A tak si po postřílení prasat sbalí svých pět švestek a vydá se na střechy mrakodrapů zastavit tohleto šílenství.   

  Takhle nějak vás uvede do děje intro této poněkud zvláštní hry. Není to totiž první hra, ve které se vyskytuje ,,atomový vévoda“. Všichni si jist rádi vzpomenete na ,,Duke Nukem 3D“ popřípadě na jeho datadisk. Ale ten taky nebyl první. První i druhý díl byl ve 2D a dali se dohrát za jedno odpoledne. Tento (v pořadí již pátý) díl je sice taky ve 2D, ale zabere tak týden čistého času než ho dohrajete.

Hra má celkem 24 úrovní (a ty jsou dále rozděleny po třech na osm částí), ve kterých je úkolem zachránit jednu šlapku (mluvme otevřeně) a najít přístupovou kartu. Dále můžete hledat různé ,,Nuke“ (mimochodem, když jich najdete v jednom levelu 10, tak se vám trvale zvýší všechny vlastnosti), pokoušet se najít secrety, zabít všechny nestvůry, apod. když tuto hru dohrajete na nejtěžší úroveň, tak vás na konci čeká nějaká super zbraň(nemůžu to potvrdit, protože já jsem hru hrála na normál a znova už mě to nelákalo hrát). Na konci každého třetího kola na vás čeká nějaký ten boss, se kterým jste se (ale ve slabším provedení) potkávali v těch třech kolech. Příklad: celá tři kola na vás útočili sado-maso ženy s bičem v ruce, tak na konci třetího kola budete bojovat s jejich šéfkou, která jedním úderem ubírá kolem 30 hitpointů, což je asi dvakrát více než normálně. Úkolem celé hry je zabít jistého človíčka, kterej vyrábí nějakou tu kyselinu zvanou blopp, jež mění hmyz a zvířata na zmutovaná monstra (želvy ninja  :-)).

Hra mě zaujala (a asi nebudu sáma) hlavně tím, že se vůbec nikdo k tvorbě takového projektu odhodlal. No posuďte sami: kolik firem v té době vyrábělo 2D hry na počítač? Asi moc ne (nejspíš ani jedna). Ve hře se sice pohled střídá tak, že jsem měla místy pocit, že hraju nefalšované ,,třidéčko“, ale to byly pouze falešné iluze. Dalším kladem je docela široký (na hru ve 2D) výběr zbraní. Od klasického ,,Desert Eagle“ se dostanete k bombám, raketometu, kulometu a dalším. V soubojích s bossy uplatníte hlavně kulomet a raketomet. Docela pěkná je i hudba, která vás provází celou hrou. Mohli ji, ale trochu víc vymakat, neboť se pořád opakují stejné fráze dokola. Nejhezčí, ale je grafika a vše s ní spojené. Ohromné výbuchy, litry krve, blesky, prázdné nábojnice, plameny a spousty jiných vymožeností.K záporům se dá přiřadit i docela povrchní příběh hry. Abych byla přesná, tak hra pomalu žádnej příběh nemá. Je to pouze odůvodnění, proč chodit a zabíjet vše co se hejbe a má brokovnici v ruce. Všímavější si jistě všimnou, že chybí i multiplayer, ale řekněte mi šílence, kterej by to chtěl pařit po síti.

Ve hře se dostanete na různá místa, jako je čínská čtvrť, přístav, střechy mrakodrapů, podzemní metro, ale i do vesmíru, kde bojujete se závěrečným bossem. Zajímavé ale docela je, že i ve vesmíru na kosmické lodi se najdou šlapky, které chtějí zachránit (co tam ti roboti asi vyváděj?). Nečekejte od této hry něco nového s čím jste se ještě nikdy nesetkali. Duke chodí, skáče a občas (teda dost často) komentuje své okolí či své činy hláškami typu ,,Nic víc, nic míň“, ,,Nenávidím prasata“, apod. Když zachráníte nějakou tu šlapku, tak vám samozřejmě jako správná vykonavatelka svého povolání nabídne své služby. Musím však zklamat všechny slintající puberťáky, neboť Duke (jakožto klasický gentleman) tyto služby bez mrknutí oka odmítne.

 


 

 

 

Komentáře(17)