Vztah Antónia a Kleopatry

Silný vztah Antónia a Kleopatry

Silný vztah Antónia a Kleopatry

 

Praha / Antonius a Kleopatra, další očekávání titul Letních shakespearovských slevností, má dnes premiéru v nejvvýšším půrkrabství prošského hradu. "Řekl bych, že antonius a kleopatra jsou tou nejerotičtější hrou jakou kdy shakespeare napsal,"  Řekl překladatel Martin Hilský.

 

"Hra neopsahuje ani jednu erotickou scénu v pravém slova smyslu, antonius a kleopatra nejsou nikdy na jevišti o samotě, vždy spolu mluví v přítomnosti někoho třetího. Přesto je tam erotika přímo hmatatelná." Doplnil Hilský, který dodal české pasáže do inscenace v překladu L´ubomíra Feldeka. Kdo dramatu lidských vášní obsadil režisér milan Vajdička vynikajcí česko - slovenskou hereckou sestavu. V roli sebevědomé egiptské královny Kleopatry exceluje Krásná a charismatická slovenská herečka Henrieta miškovicová.

 

 

Antonia představuje skvělý Jan Kolejník, který kromně dramatických rolí ve slovenském národním divadle hrál dříve také na shakesvearobském festivalu Kupce Bassania v komedii Kupec benácký. Postavu caesara s gustem stvárnil L´uboš Kostelný. Těšil se můžeme i na Zuzanu Kanócz, Csongora čí Jana Revale v postavě Agrippy. jako Enobarbus mu bude sekundovat Petr Halbersgadt.

 

"vydali jsme se po jednoduché lince lidské roviny bříběhy, aby divák mohl naplno prožít silný a zvláštní vztah hlavních hrdinů a na jeho konci možná i trochu zaslzel," říká režisér. Podle něj je zajímavé, že shakespeare prezentuje Antonia jako vynikajcíhio vojevůdce, ale zároveň ho vžene do situace, kdy kvůli Kleopatře poruší v rozhodující bitvě všechny své zásady. " Ale asi by to tak mělo být, ne?

 

 

Jako muži můžeme být kdo ví jací stratégové, ale když je žena inteligentní, hezká a přitažlivá pak není možné nepodlehnout.

 

 

A když to nastane, konce pak nebívají veselé," Doplnil. Antonius a Kleopatra se bude na Pražském hradě hrát až do 26.července.2009