divoká zvířata

divoká zvířata

                                                    Divoká zvířata

KOJOT:savec

výška:70-110 cm

hmotnost:20 kg

délka života:20 let

výskyt:od alijašky po kostariku

V aztéckém jazyce znamená štěkající pes.Kojot ,který patří mezi psovité šelmy je velmi lstivý celé hodiny leží na číhané a pozoruje vydry jak loví ryby a pak jim úlovek ukradne.Svým jemným sluchem i čichem dokáže vyslídit kořist i pod sněhem.Na vzdálenost 400 metrů dokáže vyvinout rychlost 65 km za hodinu.

 

 

 

 

 

DIVOKÝ KŮN:savec

výška:1,4 m

hmotnost:200-300 kg

délka života:20 let

výskyt:střední asie

Dnes žije ve volné přírodě asi 2 000 divokých koní.Žíjí ve stádě které cede nejsilnější samec.Nedorozumívají se žráním ,ale funěním  a bzučivími zvuky.Divoký kůn dokáže vyvinout rychlost 75 km za hodinu.

 

 

 

 

NANDU:pták

výška:1.5 m

hmotnost:20-25 kg

délka života:15 let

výskyt:jižní amerika

Nanduové patří mezi běžce.Nedovedou létat,zato v běhu jsou skutečnými mistry.Dělají kroky dlouhé 1,5 m.Velký nandu obýva jihoamerické roviny.Samec staví hnízdo do kterého snese několik samic až 30 vajec.Vybudováním hnízda ale péče samců nekončí.Sedí na vejcích,když se ze skořábek líhnou mládata,ujímají se i jejich výchovy.Tito ptáci jméno dostali tím že křičí 'nan-du,nan-du.

 

 

 

 

RAROH PRÉRIOVÝ:pták

výška:25-60 cm

hmotnost:1-2 kg

délka života:15 let

výskyt:evropa,asie severní amerika,afrika,oceánie

Rarho je statný dravý pták se špičatými křídly a poměrně krátkým ocasem.Jako vynikající lovec usmrcuje svou kořist-zpravidla ptáky-v letu.Dosahuje při tom ažrekordních 160 km za hodinu.Když toká snaží se upoutat  pozornost samičky tím,že klouzavým letem klesá k hnízdu a   jeho křídla přitom směřují vzhůru a tvoří písmeno V.

 

 

 

 

SKŘIVAN POLNÍ:PTÁK

VELIKOST:18-19 CM

HMOTNOST:40 G

DÉLKA ŽIVOTA:5-6 LET

VÝSKYT:VŠECHNY LOKALITY

Skřivan je známý tím že spíva za letu.Několik minut vstoupá vzhůru a přitom nepřetržitě trylkuje.Z výšky 100 metrů pak prudce klesá střemhlavým letem.Teprve těsně nad zemí roztáhne křídla a ocas a elegantně přistane.Jeho nenápadně hnědě proužkovaný peří mu slouží jako dobré maskování.

 

 

 

 

 

BIZON AMERICKÝ:savec

velikost:3.5 m dlouhý

hmotnost:1 000 kg

délka života:18-22 let

výskyt:usa a kanada

Navzdory mahutné stavbě těla ja bizon velmi hbité zvíře.Dokáže běhat rychlostí 50 kg za hodinu.Je to přežvýkavec a živí se rostlinnou potravou-trávou bylinami.Má velmí vyvinutý čich a sluch,takže rychle zvětří nějaké nebezpečí.Silná zimní srst ho dobře chrání před chladem.V létě jeho srst je jemnější a světlejší.Samci jsou samotářis vyjímkou doby páření se vzdalujíá dál od samic s mládaty.Samice přivásí na svět jen jedno mládě.Bizon americký byl v minulosti téměř vyhuben..Dnes je přísně chráněn.V amerických národních parcích žije několik stád sčítajících asi 8 000 bizonů.Nechce se věřit že se v 19 století se po amerických prériích asi 50 milionů těchto slavných zvířat!

 

 

 

LAMA GUANAKO:savec

výška:1,2 m

hmotnost:80-120 kg

délka života:25 let

výskyt:jižní amerika

Lama guanako patří do čeledí velbloudovitích.Obývá pampy,travnaté stepi a polopouště až do nadmořské výšky 4 000 metrů.Lamy guanako žijí v menších stádech,která se stěhují z místa na místo.Jsou velmi dobrí plavci a běžci.

 

 

 

 

 

KUDLANKA NÁBOŽNÁ:hmyz

délka:6-8 cm

hmotnost:asi 20 g

výskyt:avropa

Jako jediný zástupce hmyzí říěe na světě dokáže hnědě nebo zeleně zbarvená kudlanka otočit hlavuá a dívat se na sebe.Na jejím jídelníčku se objevuje nejen hmyz ale i drobní obratlovci jako žábi a ještěrky.Nejkurioznější ale je že samička kudlanky po ktu páření spořádá samečka.

 

 

 

 

 

 

NOHÁČ JIHOAFRICKÝ:savec

velikost:27-40 cm

hmotnos:3-4 kg

výskyt:afrika

Tento hlodavec s velkýma lopatkovýma šima a s dlouhým ocasem vypadá jako kříženec zajíce a klokana.Vztyčený ocas mu při běhu pomáhá udržovat rovnováhu a vsedě mu slouží jako opora.Noháč jihoafrický je noční živočich a skáče 2 metry vysoko.Živí se hlavně rostlinami a také drobným hmyzem.

 

 

 

 

 

 

SAJGA TATARSKÁ:savec

výška:1-1,4 m

hmotnost:30-70 kg

délka života:10 let

výskyt:asie

Také sajga vypadá jako by její tělo bylo poskládané z jiných částí jiných zvířat.Nápadný je zahnutý chobot s nozdrami obrácenými směrem dolů a s velkou nosní dutinou,kde se v létě zbavuje vdchovaný vzduch prachu a v zimě ohřívá ledový vzduch.Sajgy se dříve řadily mezi mezi antilopy,ale dnes víme že jsou příbuzné kozám,proto se jim také říka stepní kozy.Dovedou velmi rychle běhat a jsou výteční plavci.Loví se pro maso ceněn je také  samčí roh který se využívá v lidovém léčitelství.Proto sajgy patří mezi kriticky ohrožené druhy zvířat.

Komentáře(5)