Superstars V8 Racing

Nová závodní hra hlásí příchod a s ní i virtuální pach benzinu a kvílení spálených pneu.

 

Je závodní simulátor od vyvojářského studia Black Bean Games, které na sebe naposledy upozornilo poměrně zdařilou závodní motorkovou arkádou SBK 09 Superbike World Championship. Jde o licenci šampionátu European Superstars Championship, který se jezdí ve slunné Itálii, ale navštívíte i jiné země. Tedy přesněji jiné závodní okruhy. Silná auta s neméně silnými motory, pozor na 500 koňských sil a obsah motoru sedm litrů. Navíc tahákem hry mají být i velice pěkná auta. Zajezdit si můžeme v 16-ti značkách aut např. Audi, BMW, Mercedes, zkrotíme divokou závodní šelmu Jaguar, či nyní krachující americký Chrysler. Hra vychází 26. června pro PC, XBOX 360 a PS3.

 

 

                   


Hned po spuštění bije do očí celková podobnost s minulou hrou SBK 09 Superbike World Championship, rozdíl je snad jen v tom, že jezdíte v autech.
Grafika hry, tratě, menu až po celkem povedený jízdní model to vše ji hodně připomíná. Naštěstí si případní zájemci o hru mohou nejdříve vyzkoušet nevelkou demoverzi. Což je v dnešní době doslova a do písmene luxus. Díky za ni, neboť spousta vývojářských studií se tvorbou dema hry z úsporných důvodů vůbec nezatěžuje. Takže hráči jako potencionální zákazníci to mají trošičku těžší. Ano hru jde často i před oficiálním datem vydání nelegálně stáhnout, ale kdo si to pak už koupí, že ? No co naděláme, ale nyní zpět ke hře.

 

 

V8 obsahuje online hraní po internetu. Samozřejmě nabízí i několik singleplayerových  modů jako Quick Race, Race Weekend, Championship a samozřejmě nechybí Training. Tratí je též dostatečný počet a jsou navíc poměrně těžké a plné zatáček. Teď řeknete jo docela dobrá hra, ale ona v ní mi tak nějak chybí ona ošidně formulovaná hratelnost. To je asi celý kámen úrazu. Pokud totiž od V8 něco čekáte, tak rozhodně nečekejte moc. Můj dojem je v podstatě horší než z minulé SBK 09 Superbike World Championship. Pokud ona získávala poměrně slušná hodnocení kolem 75%, tak tady je to rozhodně mémě. Nevím třeba se pletu a jsem zmlsaný peckama typu Burnout Paradise The Ultimate Box, FlatOut 2 a pod. Hra toho už podle dema nenabízí moc, a to je škoda. Možná kdyby trošičku přidali ...

 

                            

 

 

Velkým kladem hry je velice pěkná grafika, ale nečekejte zrovna nějak ostré detaily. Hlavně okolí tratě by si toho zasloužilo víc. Na screenshotech vypadá hra poměrně realisticky, dokonce se zdá, že lépe než při hraní. Dobrá je možnost volit si úroveň vašich závodních oponentů, počet kol a dokonce i startovní pozici. Příjemné je nastavení počasí závodu, a pak už se může jít na věc. V8 má model poškození auta, ale žádný zázrak to zrovna na dnešní dobu není. Sice ho můžete zapnout/vypnout, ale snad jediná změna je, že se auta od sebe už tak neodrážejí. Rozhodně neočekávejte nějaké orgie jako ve FlatOutu, to ani náhodou. Na přeměnu vašeho auta v zmuchlané trosky rovnou zapomeňte. Taktéž by hře prospěl i pohled zpoza volantu, ale to už bych asi chtěl moc.

 

                     

 

Ovládání hry je velice snadné a přístupné každému. K jíznímu modelu jen tolik, že za použití ruční brzdy projedete klikatou trať i ostré zatáčky  poměrně v pohodě a bez stresu. Četná vítěžství se brzy stanou rutinou. Pozor vše zaleží jak si hru nastavíte.

Celkem povedené je ozvučení hry. Motory řvou jak mají, pěkný je i soundtrack hry. Co je též v pořádku je optimalizace hry. Není se čemu divit. Hra evidentně využivá upravený postarší engin z SBK 09 Superbike World Championship. Popravdě a přesněji z předminulého dílu SBK 08. Zdá se, že chlapci z Black Bean Games mají starý engin rádi, nebo chtějí ušetřit za tvorbu nového. Pravidlo „kdo šetří, má za tři", zde rozhodně neplatí. Naopak spíše celé hře škodí a bude to mít i možný záporný dopad na prodejnost titulu.

 

                      

 

 

Demo hry je na dnešní dobu poměrně malé, má jen 400 MB a stáhnout si ho můžete třeba zde. Obsahuje bohužel jen jedinou závodní trať Portimao v Portugalsku, která je docela členitá. Na to, aby jste poznali o co jde, bohatě stačí.

Celkově mě zaráží vysoká cena hry, na PC a to se podržte je 1 387 Kč až 1492 kč. Na konzoli  XBOX 360 je to 1 799,- kč  a to rozhodně nejde o nějakou AAA pecku. V8 mi trochu připoměla stařičkou serii Fordů, ale ti měli hratelnost někde jinde. Tedy přesněji její první dva díly. Hra totiž už při hraní dema vypadá na holý budget a tak by jí rozhodně více slušelo nějakých 299,- kč. Promítnutí ceny licence závodů do konečné ceny hry chápu, ale to běžné hráče moc nezajímá.

 

 

 

 

HW nároky:

Procesor 2.4 Ghz, RAM 1GB, grafická karta NVIDIA Geforce 6600 a nebo ATI X1600 a vyšší, ale POZOR musí podporovat Pixel Shader 3.0

Windows XP a nebo Windows Vista

 

Superstars V8 Racing není vyloženě špatná hra, ale ani kdovíjaká závodní pecka.

Je jen mírně nadprůměrná a to je na dnešek skutečně málo. Škoda.

 


Zdroj:různé internetové stránky a hraní dema hry

Komentáře(33)