Harry Potter a Relikvie smrti - má recenze

Harry Potter a Relikvie smrti. Tak tento film doslova válcuje své konkurenty po celém světě. V České Republice ho za první víkend vidělo čtvrt miliónu diváků, čímž se stal historicky nejúspěšnějším filmem, který byl v českých kinech vysílán.

 

Rozhodl jsem se po téměř roce opět sepsat blog, jelikož sem vyrazil zase po šílené době do kina a odnesl jsem si zážitek, o který se můžu s ostatními podělit.

 

Bohužel jsem neměl to štěstí a k závěrečnému dílu v knižní podobě jsem se ještě nedostal. Možná to však bylo pro můj zážitek z filmového představení jedině dobře, alespoň do té míry, že jsem na rozdíl od spousty jiných neměl o ději ani ponětí.

 

Hned na začátku je jakýsi epilog, který nám pomalu nastíní temnou atmosféru tohoto dílu. Ano, prostředí i děj jsou opravdu temné a místy se nechce věřit, že to vše má základ v prvních dvou dílech, které se dali bez nadsázky nazvat pohádkami. Avšak film rostl s naší generací a z původně pohádkového filmu došlo třetím dílem ke zlomu, kdy se změnilo kompletní zpracování Bradavic a okolí a vše začalo působit poněkud „dospěleji“.

 

Musím upozornit, že jsem byl na česky dabované verzi. Jelikož jsem však relativně fanoušek českého dabingu, tento fakt mi nikterak nevadil, tedy až na změnu dabéra, který dabuje Hagrida, přeci jenom po šesti dílech byla tato změna trochu nečekaná a „nový hlas“ mi přišel trochu nepřirozený.

 

Ale zpět do filmu. Po smrti Albuse Brumbála se Harry a jeho přátelé nevrací zpět do Bradavic, ale vydává se hladat viteály, předměty, do kterých Voldermort rozdělil svou duši. Pouze tak může být „Pán zla“ zničen. Opět zde hrají všechny známé postavy z předchozích dílů, tedy až na ty, kteří jsou již mrtví a že jich není málo. Navíc se zde objevují i postavy nové, jmenovat můžu třeba Billa Weaslyho, Ronova staršího bratra, se kterým se Harry setkává úplně poprvé. Nicméně další oběti přibývají s tím, jak Lord Voldemort sílí a jeho hněv se nevyhýbá ani členům Fénixova řádu. Celý kouzelnický svět se postupně dostává pod vliv zla a trochu s nadhledem jeho pojetí ve filmu připomíná nacistické Německo. Jaká si tajná policie a hlídky na každém rohu, a procesy se všemi, kteří nemají čistou krev. Kromě kouzelnického světa se však nebezpečí nevyhýbá ani tomu skutečnému, kam se několikrát hrdinové přemístí. Více bych k příběhu prozrazovat nechtěl, jen dodám, že snímek končí  zhruba v polovině příběhu a na celé vyvrcholení si budeme muset počkat do poloviny příštího roku.

 

Vizuální zpracování je opět špičkové, ono taky u kterého dílu nebylo. Film plný počítačových efektů a pochmurné a temné atmosféry. Jak sem již naznačil, již dávno se nejedná o pohádku pro děti. Navíc atmosféru utužují napínavé momenty, ve kterých vždy dojde k situaci, kterou především slabší ženy a dívky ocení náležitým výkřikem. Vše doplněno vkusnou hudbou v pozadí.

 

 

Pokud jste fanoušky celé série, a nebo pouze máte rádi kvalitní a výborně zpracované filmy, určitě by jste si neměli nechat film Harry Potter a Relikvie smrti ujít. Já osobně hodnotím film známkou 9/10. Nemusel jsem nad hodnocením přemýšlet, jelikož filmu není takřka co vytknout, avšak je tu jedno velké ALE. Chybí zde zkrátka třetí rozměr, který si určitě takováto „pecka“ zaslouží. Naštěstí to vše má napravit následující díl, který si budeme konečně moci vychutnat ve 3D.

 

obrázky byly použity ze serveru topzine.cz

 

Komentáře(38)