Avatar 3D- film

Ve čtvrtek do českých kin dorazil očekávaný trhák od Jamese Camerona, hollywoodského režiséra filmů jako Titanic či Terminátor, AVATAR. Tento počin není výjimečný pouze tím, že je to po více jak deseti letech celovečerní Cameronovo dílo, ale jeho největší předností je 3D zpracování, takže pomocí 3D brýlí se můžeme co nejvíce vžít do děje odehrávajícího se několik metrů před námi na „stříbrném plátně“.

Přestože nejsem zrovna velký fanoušek sci-fi a fantasy filmů, rozhodl jsem se s pár spolužáky, kteří se na film chystali, zavítat také a popravdě řečeno sem se do kina po dlouhé době opět těšil. Možná víc než příběh a atmosféra mě lákaly efekty a již zmiňované 3D zpracování, které se objevuje zejména u kratších dokumentů a u „celovečeráků“ to zvykem nebývá.

 

Velký režisér, velký film, relativně přijatelný čas (17:00). Očekával jsem zaplněný sál, tak jsem si raději rezervoval lístek už na začátku týdne, abych neskončil na V.I.P. fleku, tedy první řada na kraji, odkud nevidíte snad ani polovinu plátna, nebo ještě hůř, na film se vůbec nedostal. K velkému údivu sál byl zaplněn zhruba z poloviny. Že by 190 Kč za lístek bylo v době finanční krize nad rámec finančních možností lidí?

 

Po sérii upoutávek, upozorněních a také reklamy na československou superstar snímek začal a já sem se nestačil divit, co vše už je možné v dnešní době možné dokázat pomocí počítačů a nejmodernějších technologií.

 

 

 

Vše se odehrává v budoucnosti, kdy do nedávna svobodnou planetu Alpha Centauri B-4 začíná okupovat lidská rasa, aby zde získala vzácný minerální prvek. Kamenem úrazu je však to, že největší naleziště tohoto minerálu se nachází na území, které obývají tamní domorodci Na'vi.

 

Lidé jsou připraveni tuto rasu takřka vyhladit, ovšem vědci dokáží vytvořit umělého domorodce tzv. Avatara, do kterého pak člověk může přemístit své myšlenky a pokoušejí se tedy s původními obyvateli navázat diplomatická řešení. Ti však jsou příliš vázáni na své tradice a kulturu a raději padnou v boji, než aby své bohatství někomu předali.

 

Vysloužilý a dnes částečně ochrnutý mariňák Jake Sully (Sam Worthington) byl vybrán, aby ovládal Avatara svého zesnulého bratra. Ten se po nějaké době do zdejšího světa i lidu zamiluje. Nicméně ví, co bude následovat a že lidé se pokusí ovládnout tuto planetu a musí tedy řešit otázku, zda zradit svou rasu a nebo zničit zem, kterou miluje.

 

 

 

Téměř po všech stránkách je pro mě Avatar jednoznačným kandidátem na film roku, nicméně jedna věc mě zklamala, SCÉNÁŘ.  Příběh totiž není nikterak výjimečný a jedná se o klasickou „ameriku“. Při některých scénách sem zkrátka věděl, jak dopadnou, jelikož už něco podobného sem prostě někde viděl. I konec je vcelku předvídatelný, což je relativně škoda, ale na druhou stranu umím si představit i pokračování tohoto filmu.

 

Pokud bych měl hodnotit film procentuální stupnicí, dal bych 95% a to opravdu jenom kvůli ohranému příběhu. Film bych si doma na TV nejspíše nepustil, ale do kina bych šel klidně znovu!

 

Celý děj nepopisuji záměrně, jelikož doporučuji si na Avatar osobně dojít shlédnout ho. Udělejte si svůj vlastní obrázek o filmu a nezastávejte názor, který vám nějaký blb nakecal na blogu.  :P

 

Komentáře(16)