10 největších stadiónů světa

V dnešním článku se podíváme na TOP 10 největších stadiónů světa. V potaz nebudu brát, jedná-li se o fotbal, baseball, cricket. Máte se na co těšit! :)

1. Rungrado May Day Stadium (150.000 diváků)

 

První stadión, kterému se dnes podíváme na zoubek, leží na východní straně polokoule. Co z toho lze vyčíst? Neleží ani v Severní, či Jižní Americe, neleží ani v Evropě, natož Austrálii. Leží v člověkem přelidněné Asii. A to konkrétně na jejím východním pobřeží. Stadión leží v Severní Koreji, v městě Pyongyang. Ať už fotbalový, či multi-sportovní komplex byl postaven 1. května 1989. Jeho kapacita je obdivuhodná - neuvěřitelných 150.000 diváků, kteří mají možnost pohybovat se v neuvěřitelném prostoru, který má rozlohu 207.000m čtverečních. Hrací plocha měří 22.500m čtverečných. 


  

 

---------------------------------------------------------------------------------


2. Saltlake Stadium (120.000 diváků)

 

Ať už chceme, nebo nechceme, jedno je jasné. Jsme v Asii... nejlidnatějším kontinentu světa. A i ve "stadiónovém pravidle" platí, že čím více lidí, tím větší musí být kapacita stadiónu. Něktěří z vás si asi řeknou, co že to plácám za nesmysli. Přeci... v názvu je "Salt Lake Stadium". A co je psáno, to je dáno. Zde se ale vyskytuje malý problém... nejedná se o stadión, který by byl postaven v Salt Lake City. Jedná se ale o stadión, který leží v Asijské Indii. Dobře... teď jste asi trošku zmateni. Nebudu nazývat tento stánek jeho anglickým přejmenováním, ale nazvu ho originálem. Stadión se totiž v originálu píše Yuva Bharati Krirangan. Kdo jste to správně přečetl na poprvé? ... Gratuluji. Stadión o kapacitě 120.000 diváků se tedy rozkládá na ploše 187.540m čtverečných, a jeho hlavní plocha zabírá 21.790m čtverečných. Tento Indický obr byl postaven roku 1984, a v té době byl největším stadiónem světa... tedy skoro největším. Ale o tom až ke konci článku.

 

  

 

---------------------------------------------------------------------------------

 

3. Beaver Stadium (107.282 diváků)

 

Co by to bylo za svatostánek, který by se nevyskytoval v USA. Beaver Stadium je největší stadión na západní polokouli, který leží v Americké Pennsylvanii. Jeho oficiální kapacita dosahuje 107.282 diváků. Na jeho ploše by jste nejspíše čekali nějaký pořádný fotbalový tým. Něco jako ... řekněmě Packers. Ale špatně. Tým, který hraje na tomto stadióně nepatří ke členům "júesejácké" NFL. Tým, který obydluje tento stadión, který je nazván podle bývalého guvernéra ve státě Pennsylvania, podle Jamese Addamse Beavera, se jmenuje Penn State Nittany Lions. Stadión byl postaven 17. září 1960, expandován celkem 7x (1969, 1972, 1976, 1978, 1980, 1991, 2001), a renovován celkem 4x. 

 

  

 

---------------------------------------------------------------------------------

 

4. Michigan Stadium (106.201 diváků)

 

My zůstáváme na západní straně naší planety. A zůstáváme v USA. Dalším stadiónem v pořadí je totiž stadión, který nese název Michigan Stadium. Podle jména je jasné, že je to stánek v Michiganu, přesněji v Ann Harboru. I tento svatostánek se používá převážně k americkému fotbalu. Byl otevřen roku 1927, a byl postaven za v dnešní době směšnou cenu a to 950.000$ (směšná jak pro koho ;] ). V té době měl kapacitu 72.000 diváků, a hrálo se na přírodním trávníků. V současnosti má stánek již zmiňovanou kapacitu 106.201 diváků (tento rok by se mělo přistavět dalších cca. 2000 míst), a hraje se na umělé trávě. 

 

  

 

---------------------------------------------------------------------------------

 

5. Estadio Azteca (105.064 diváků)

 

I u toho svatostánku zůstaváme v Americe. Tentokrát ale ve Střední Americe, a to v Mexiku. Tento stadión byl postaven za účelem Letních Olympijských her v roce 1968, aby následně v roce 1970 a 1986 hostil světový fotbalový šampionát (FIFA World Cup). Estadio Azteca je největším stadiónem v latinské americe, a to i po snížení kapacity z 114.600 na současných 105.064. Tento "kvádr" využívá k domácím zápasům tým Club América, jehož oficiální barva je žlutá. Proč jsou tedy na stadiónu k vidění uvnitř červené sedačky? Kvůli včelám přece ... ale houby. Oficiálním partnerem při stavění stadiónu byla společnost CocaCola Company s.r.o, tudíž proto ty červené sedačky s nápisem CocaCola na přední straně stadiónu. 

 

  

 

---------------------------------------------------------------------------------

 

6. Azadi Stadium (100.000 diváků)

 

Chvilku jsme se zdrželi na Americkém kontinentu. Teď se ale opět vracíme do Asii. I když i v tomto státě člověk na krásu fotbalu oko příliš neotevře, i zde jsou peníze, a vznikají obrovské stadióny, obrovské stavby, které člověk postavil svými vlastními dlaněmi. Tento železo-betonový obr se nazývá Azadi Stadium, a leží v Íranu. Stadión byl vybudován v roce 1971, aby následně v roce 2002 mohl být rekonstruován, a jeho kapacita snížena z 120.000 na současných 100.000. Na stadiónu se též v roce 1974 hráli Asijské hry. Stánek též působí jako domácí hřiště pro dva kluby - Persepolis F.C. a Esteghlal F.C.

 

  

 

---------------------------------------------------------------------------------

 

7. Nou Camp (Camp Nou - 98.787 diváků)

 

Všichni, kteří se aspoň okrajově zajímají o fotbal tento stadión nejspíš znají. Nebo... aspoň by znát měli. Je to totiž stadión, na který se nejspíše můžeme nejsnadněji podívat i my - Češi. Tento stadión byl totiž vybudován ve Španělské Katalánii, a působí na něm podle mých slov nejlepší klub Evropy, popřípadě světa - Barcelona FC. Název stadiónu můžeme též přeložit jako "New Field", do češtiny jako "Nové Pole". Stadión má kapacitu 98.787 diváků, a rozkládá se na ploše 187.480m čtverečných. Hrací plocha svatostánku dosahuje velikosti 105m x 72m. Výstavba stadiónu byla počata 28. března 1954, aby 24. září 1957 mohla býti dokončena. Přestavba stadiónu, která by měla začít za rok, tedy v roce 2011 počítá se zakrytím celé sedací části svatostánku. 

 

  

 

---------------------------------------------------------------------------------

 

8. Soccer City Stadium (94.700 diváků)

 

V pořadí osmý stadión nese název Soccer City Stadium, a je vybudován v J.A.R a to konkrétně v Johannesburgu. Tento stadión stojí za účelem Světového Šampionátu ve fotbale 2010. I když vybudován... musím napsat zrekonstruován, jelikož původní podoba stadiónu zde stojí od roku 1989. Konstrukce měla spolikat 440mil $. Dále pak je tento skvost vybudován v bílo-oranžové barvě, která obklopuje "hrbolatý" stadión jejen zvenku, ale i zevnitř. Oranžové "tornádo" se v nové době začíná nazývat FNB Stadium.

 

  

 

---------------------------------------------------------------------------------

 

9. Wembley Stadium Park (90.000 diváků)

 

My se spokojeně můžeme vrátit zpět do Evropy. A to do promočená Anglie... nebo přesněji do Velké Británie. A ještě přesněji ... do Londýna. Zde se mezi stadióny jako jsou Stamford Bridge, Emirates Stadium do své krásy opět zprovoznil Wembley Stadium. Stadión patří k nejlepším v Evropě, a se svojí kapacitou 90.000 diváků patří i k největším na světě. Jako domácí hřiště stánek nepoužívá žádný z fotbalových týmů, ale při přestavbě stadiónu londýnské Chelsea, by se měl tento stadión po dobu renovace stát domácím hřištěm pro modrobílé. 

 

  

 

---------------------------------------------------------------------------------

 

10. Velký Strahovský Stadión (220.000 diváků)

 

Proč jsem na 10. místo napsal Strahovský stadión, když jeho kapacita je 220.000? Proč právě stadión, který ve světě ničím významný neni? Proč právě tento stadión? Odpověď je jednoduchá... jsem zkrátka Čech, a stadión Za Lužánkami jsem zde umístit nechtěl. Ale přeci... vynechat tento "skvost", který má celkem 9 fotbalových hřišť, a rozlohu hrací plochy neuvěřitelných 63.500m čtverečných. Stadión (občas) v současnosti používá tým Sparta Praha k tréningovým účelům. Stadión byl vybdován v roce 1926, a jeho vlastníkem je město Praha. Na stadiónu se též konaly i komunistické Spartakiády, či Slety Sokolů. Omluvte prosím kvalitu fotek :)

 

  

 

 

 



Komentáře(24)