Undisputed III: Redemption - nejlepší rubačka všech dob ?

Scott Adkins vám nakope P*DEL !!!

  

 

V roce 2006 přísel brakový režisér Isaac Florentine se snímkem Undisputed II: Last Man Standing, ze kterého se vyklubala přelomová bojovka, jenž pomohla oživit svůj skomírající žánr. Hlavní devízou filmu byly pochopitelně souboje, ve kterých se představil neskutečně nabušený Michael Jai White a do té doby neznámý Scott Adkins. Oba předvedli dechberoucí směsici cool úderů a otoček, ze kterých se by se i samotný Chuck Norris podělal strachy. To vše se obešlo bez zbytečných střihů a zmatečné kamery, což dalo za výsledek takřka bezchybně vypadající souboje

Co se týče zbytku, tak zde to bylo o poznání horší. Isaac Florentine se nedokázal vyhnout žánrovým klišé a příběh o neprávem uvězněném boxerovi, taky nepatří k nejoriginálnějším, ale i tak mě výplň mezi souboji a tréninkem nijak nenudila. 

Celkově mě Undisputed II: Last Man Standing mile překvapil a kdybych jej musel hodnotit, odnesl by si ode mne příjemných 75%.

 

 

"Uveďte své jméno, věznici a zločin."

"Uri Boyka, Chornya Cholmi, Rusko. Vražda prvního stupně."

 


Po nečekaném úspěchu, který představoval film Undisputed II: Last Man Standing, se Florentine pustil do točení Pastýře a snímku Ninja. Oba ve výsledku nedopadly nijak zvlášť dobře, takže není divu, že ohlášení Undisputed III: Redemption sebou neslo rozporuplná očekávání. Nikdo nečekal, že by pokračování mohlo předčít svého předchůdce, ale opak se stal pravdou. Florentine do hlavní role obsadil osvědčeného Scotta Adkinse, jenž je sám o sobě synonymem pro frajera. Uri Boyka, postava kterou Adkins ztvárnil, se tentokrát proměnil z nelítostného zabijáka na kulhajícího anti-hrdinu, kterému se i přes počáteční problémy povede kvalifikovat do mezinárodního turnaje mezi věznicemi. Odměnou pro vítěze je lákavá vstupenka na svobodu. 

Tato vyloženě béčková zápletka vás ničím asi překvapit nedokáže, ale jako pocta bojovkám z 80. let, funguje skvěle. To vám snadno pomůže přehlédnout i těch spoustu nelogičností a klišé, kterých se Florentine dopustil. Nadruhou stranu se mu podařilo naservírovat povedený soundtrackskvělou plejádu sympatickým postav, ale co je hlavní, vyšperkoval už tak dokonalé souboje z Undisputed II. Jsou přehledné, s minimem střihů a choreografie herců je bezchybná. Vyzdvihnout musím především skvělého Scotta Adkinse, coby Uri Boyku. To co dokáže se svýma nohama je opravdu neskutečné. Stejně dobře si vede i Brazilec Lateef Crowder, který předvádí, co znamená pojem "Capoeira". Ani ostatní zúčastnění nijak nezaostávají za touto dvojici herců a předvádí přesvědčivý výkon.

Co se týče neakčních pasáží filmu, tak těch oproti Undisputed II značně ubylo a navíc jsou i lepé zvládnuté. Snad jen konečné loučení mohlo být kratší. 

 

"S dobrým kolenem, špatným kolenem, žádným kolenem. Jsi pořád nejlepší bojovník na světě."

 

Scott Adkins se narodil 17.06.1976 a už odmalička táhnul k filmům s Brucem Lee a Jean Claude van Dammem. V deseti letech ho jeho otec zapsal do kurzu juda a jak se v budoucnu ukázalo, udělal dobře. Scott později trénoval skoro každý den a stále se zlepšoval. Když mu bylo čtrnáct začal s Tae-kwon-doem, poté přesel na kickbox. Postupem času se vypracoval na skvělého bojovníka s širokou škálou schopností. To mu zajistilo malou roličku ve filmu "Agent z Hongkongu", kde si zahrál po boku legendárního Jackie Chana. Později se Scott objevil i ve snímku "Utržený ze řetězu", ve kterém hrál hlavní roli Jet Li. Největší zlom přisel v roce 2006, kdy byl Scott obsazen do role Uri Boyky ve filmu Undisputed II: Last Man Standing. Zde předvedl fyzicky skvělý výkon, kterým předčil i Michaela Jai Whitea. 

 

V třetím pokračování Undisputed (2010), si už Scott střihnul hlavní roli a nutno dodat, že bez něj by byl film takřka poloviční. Do budoucna doufám, že si Scott zahraje v mnoha dalších snímcích, kde dá vyniknout nejen svým bojovým schopnostem, ale i těm hereckým. 

Pro zajímavost ještě dodám, že Scott je instruktor kickboxu pro PKA (Professional Karate Association) a má celkem pět černých pásku ve Wushu, Tae Kwon Do, Kickboxu, Judu a Jujutsu.

 

  

 

 

Verdikt : I přes béčkový příběh se jedná o jedinečný klenot ve svém žánru, který díky dechberoucím zápasům funguje jako dokonalý výplach mozku. Pokuď tedy nechcete moc přemýšlet, ale jen se bavit, pak je Undisputed III: Redemption ta správná volba právě pro vás.

 

"Davaj Boyka !!!"

 

85%

 


zdroje : shlédnutí U2 & U3, wikipedie - Scott Adkins, csfd.cz - profil filmu Undisputed III: Redemption a Undisputed II: Last Man Standing, csfd.cz - profil herce Scott Adkins, google.com - fotografie, youtube.com - trailer

Komentáře(7)