Alternátor a Dynamo

Elektormagnetická jevy.

                                                                  Alternátor

 

Alternátor je elektrický generátor, ve kterém vzniká sriedavé napětí a připojeným elektrickým obvodem pechádza stridave proud.

 

V technické praxi se zpravidla používají alternátory, v nichž je kotva statorů a elektromagnet rotorem. Rotační pohyb rotoru zabespecit vodní turbína, parní turbína, Vietri nebo jiný zdroj, který má pohybovou energii.

 

http://www.zaed.sk/UserFiles/Image/alternator_popis.jpg

 

Na statory jsou proti sobě umístěny dvě ciecky spojené za sebou. Jejich konce jsou připojeny ke dvěma pevným a izolovaným svorkám na statory. Rotor má dva nástavce, které jsou póly elektromagnetu. Konce cívky elektromagnetu jsou připojeny ke dvěma kroužkem na ose a přes ně k jednismernému zdroji napětí.

Rovnoměrným otáčením elektromagnetu se periodicky mění megnetické pole v cívkách, a proto v nich vzniká střídavé napětí.

Alternátor je zdrojem střídavého napětí.

 

Otáčení rotoru alternátoru o 360 stupňu odpovídá jedna perioda střídavého napětí. Při výrobě napětí s frekvencí 50Hz musí rotor vykonaťza jednu sekundu 50 otáček. V praxi se používají alternátory s větším počtem cívek. Frekvenciarotora alternátoru může být potom menší.

 

                                                                   Dynamo

 

Elektrický generátor, který je zdrojem stejnosměrného napětí, se nazývá Dynamo.

 

Dynamo získáme jednoduchou úpravou alternátoru. Při otáčení závitu ve stejnou magnetickém poli vzniká závity střídavé napětí. V první polovině otáčky závitu se každá kartáček dotýká jednoho polprstenca komulátora.http://visual.merriam-webster.com/images/science/physics-electricity-magnetism/generators/dynamo.jpg

Proud v přiloženém uzavřeném obvodu má sice proměnlivou velikost, ale stále stejný směr. V druhé polovině otáčky závitu se změní polarita polprstencov komulátora, ale tyto se také pootočit. Tatáž kartáčky se nyní dotýká jiného polprstenca.

 Polarita kartáčky se nezměnila, zůstává stále stejná. Proud v přiloženém uzavřeném obvodu obvodu má i v druhé polovině otáčky závitu stejný směr jako v první polovině otáčky.

 

Při otáčení závitu ve stejnou magnetickém poli vzniká v něm střídavé napětí, které se komulátorom usměrňuje. Dynamo je zdrojem stejnosměrného napětí.

 

 

Uzavřeným obvodem připojeným k dyna prochází jadnosmerný proud, jehož velikost se periodicky mění, ale směr zůstává stálý. Takový proud se nazývá stejnosměrným pulzujícím prudom.

 

  Dekuji za pozornosť! Cool  A SORRY za chaby v texte ale moje cestina neí dokonalá lebo sem ze Slovenska Cry. Ale snazím se.


Komentáře(18)