Thompson M 1923.

O málo známém samopalu.

Thompson M 1923

Ne není to překlep, opravdu to má být Thompson M 1923. Jde o málo známý a málo rozšířený výrobek firmy Auto ordance. Bohužel jdou špatně shánět informace, takže tento článek vznikl na základě pokecu s odborníkem. Ale všechny informace jsem si ověřoval u dalšího odborníka, takže to je správně.

 

Nepište komentáře ve stylu chybí obrázky chybí videa, protože jak mě už znáte nedám to sem. Navíc obrázky tohoto samopalu se obtížně shání.

Autoři výše zmiňovaných komentářů sebe akorát ztrapňují.

 

Ale teď už ke zbrani. Technicko taktické údaje jsou také obtížně dohledatelné, proto jsem těch pár informací zařadil do textu.

 

 

 

Firma Auto ordance nechala u firmy  Remington upravit náboj .45 ACP. Nový náboj se vyznačoval vyšším výkonem. Byl použit u modelu 1923.

 

Tento samopal byl mechanismem shodný s ostatními Thompsony. Závěr byl uzamčen šikmou třecí závorou (Blishův systém). O účinnosti tohoto druhu uzamčení by se dalo diskutovat, ale podle mě tam byl více méně jako příslovečné páté kolo u vozu.

 

Tento typ měl i stejnou podobu s ostatními výrobky firmy Auto ordance. Odlišnost lze najít v dobře viditelném úchytu na bodák a drobnými detaily.

 

Délka hlavně dosahovala 326mm. Je to asi o 59mm více než u typů 1921 a 1928.

 

 

A teď něco z historie. Samopal byl nabídnut armádě, která jej nějakou chvíli testovala, ale neprojevila o něj větší zájem. Možná to bylo také tím, že Americká armáda nevnímala samopal jako zbraň, která by mohla případně někdy sloužit jako výzbroj vojáka. To se jen částečně změnilo na začátku II. Světové války. Přestože se už zařazovali do výzbroje ohromné množství samopalů, pro vrchní velení byly stále vnímány jako hlavní zbraně pušky Garand. Samopaly měli roli jen jakýchsi doplňků. Ale jenom taktického určení. Samozřejmě, že tvořili nedílnou součást výzbroje a později během války si své místo našly, jen jsem Vám chtěl přiblížit, jak to bylo.

Ale zpět k modelu M 1923. Po nepřijetí v armádě nabídli toto zbraň pro civilní trh, ale ani zde se velkého rozšíření nedočkal.

 

 

Bezpochyby to byla zbrň výborná. V testech Prokázala uspokojivou průbojnost ještě na 600m, ale právě použitý náboj odradil od zavedení do služby. Muselo by se kvůli tomu zavádět nové střelivo. Ale i modely M 1928, M1928A1, M1 a M1 A1 dobře posloužily.

 

 

Historie střeliva pokračovala. V 80. a 90. letech přišla firma Denonics ne trh s pistolemi vy házejícími z Coltu M1911 A1, které byly přizpůsobeny pro použití střeliva .45 od firmy remington. Ale opět neměly úspěch vinou velkého zpětného rázu a hlavně použitím náboje, který se obtížně sháněl. Možné ne zas tak obtížně, ale rozhodně bylo pohodlnější mít klasickou .45 ACP zbraň, jejíž náboj pro obrannou střelbu dostačoval a nepůsobil příliš velký zpětný ráz.

 

Hodnocení: + Účinnost, průbojnost.

 - Špatně dostupný náboj, málo účinný uzamykací systém.

 

ANKETA JE KVÍZOVÉHO CHARAKTERU.

Komentáře(38)