Youtube má finanční problémy

Youtube má finanční problémy

 

Stále více se potvrzuje skutečnost, že videoportál Youtube je sice nesmírně oblíbený a jeho popularita roste, ovšem jeho byznys model není nastaven tak, aby dokázal vydělávat. To je do budoucna problém.

Pokud se podíváme na veleúspěšné internetové služby, o kterých se neustále mluví, které jsou používány i v jiných médiích apod., těžko bychom mohli tvrdit, že se jim finančně nedaří. A přesto: internetové produkty jako Skype, Facebook nebo Youtube nevydělávají zdaleka tak dobře, jak se může na první pohled zdát. Nejpřekvapivější a zřejmě nejsilnější to je u zavedeného videoportálu Youtube, který před několika lety koupil Google za necelé dvě miliardy dolarů jako velkou investici do budoucna.

Každý to tehdy považoval za skvělý obchod. Výsledky na sebe ale nechávají čekat. Poté co se objevily problémy s různými subjekty v Německu či Velké Británii, se spekulace o "zdraví" Youtube rozjely naplno. Například švýcarská banka Credit Suisse prorokuje Youtube za tento rok poměrně značnou ztrátu ve výši 470 milionů dolarů. Google toto číslo nechce potvrdit, což pochyby ještě více utvrzuje.

Podle Spencera Wanga, analytika Credit Suisse, leží problém v tom, že Youtube nedokáže na svém obsahu vydělat, nedokáže ho zkrátka prodat inzerentům. Reklamní model se od začátku existence portálu nedokázal dostat pořádně do ráže, aby vydělal vůbec na provoz. Wang tvrdí, že v případě Youtube nemají finanční problémy co dělat s celosvětovou hospodářskou recesí, jako spíše s tím, že inzerující klienti nemají nijak velký zájem na tom, spojovat své jméno s ponejvíce uživateli generovaným obsahem. V Credit Suisse se dokonce domnívají, že Youtube může táhnout k zemi celý, jinak velmi dobře profitující koncern Google.

 

zdroj: digitalne.stahuj.centrum.cz

Komentáře(10)