D. B. Cooper - Nedopadený hrdina

Opravdu krátký článek o jedné z největších záhad 20. století.

D. B. Cooper - Nedopadený hrdina

 

Dobrý den. Vítám vás u svého dalšího článku, který je psán po opravdu dlouhé době. Není se co divit, že se bojím jak bude GP komunita reagovat a přesto se do toho pouštím s odhodláním a vervou narvat vám zase něco nového do hlav. Dlouhé hodiny jsem přemýšlel o čem tento článek bude až mi prolétla hlavou myšlenka, která byla tak geniální až se ji bojím říct. Bylo to slovo "Záhady". S tímto slovem se mi vybavil dokument o jednom z nejznámějších zlodějů, který hrdě nesl jméno D.B. Cooper. Většina z vás ho asi nezná, ale to vůbec nevadí. Od toho tu vlastně je tento článek, který vás dostane do mysli samotného Coopera. Tak se pohodlně posaďte a čtěte o záhadě minulého století.

 

        

 

Nyní se pojďme krátce seznámit s D.B.Cooperem. Většina z nás ho zná jako může, který v listopadu roku 1971 nejdříve unesl letadlo a poté co dostal výkupné odletěl a následně vyskočil. Dovnitř se dostal pod jménem Dan Cooper. Toto jméno bylo však později zkomoleno na D.B. Cooper. Dodnes se spekuluje o tom jestli vůbec přežil seskok z letadla. Jeho tělo ani peníze nebyly nikdy nalezeny. Roku 2008 se našel padák blízko místa Cooperova seskoku, ale později se ukázalo, že nebyl jeho. Ačkoliv důkazů moc není tak od roku 1971 se jich pár zajímavých opravdu objevilo. Roku 1978 byl nalezen návod jak otevřít zadní dveře letadla a bylo potvrzeno, že je tento návod opravdu z uneseného Boeingu 727. Další pochází z roku 1980, kdy malý chlapec nalezl 5880 amerických dolarů. Celé této situaci začala FBI věnovat větší pozornost až roku 2007. Tehdy získala vzorek DNA z Cooperovi kravaty, kterou nechal v letadle. Téhož roku spustila FBI program, který má za úkol zjistit pravou identitu tohoto zloděje, který je nyní zřejmě po smrti.

 

A jak vlastně celý únos probíhal? Dan Cooper nastoupil 24.listopadu roku 1971 do letadla, které letělo z Portlandu do Seattlu. Podle očitých svědků měl tento padouch asi 45 let a byl vysoký přibližně 180 cm. Ihned po vzletu podal Cooper letušce obálku ve které byl vzkaz. Ta jí nevěnovala pozornost, protože si myslela, že je v ní jeho číslo. Na to jí zaklepal na rameno a řekl: "Slečno, myslím si, že byste se měla na ten vzkaz podívat. Mám bombu.". Na lístku bylo napsáno: "Ve svém kufříku mám bombu. Použiji ji, pokud to bude nutné. Chci, abyste seděla vedle mě. Toto je únos.". Tento vzkaz samozřejmě obsahoval i požadavek na 200 tisíc dolarů a 2 sety padáků. Ihned se vedli spekulace o pravosti bomby. Na to Cooper otevřel kufřík a celému personálu ukázal 2 červené nálože.

 

     

 

Požadavky byly splněny. Deset tisíc 20 dolarových bankovek bylo zajištěno spolu s civilními padáky. Mezitím letadlo kroužilo nad Puget Sound. Letuška později řekla, že byl Cooper skutečný gantleman. Údajně požadoval, aby bylo celé posádce po přistání doneseno teplé jídlo. Přesně v 17:24 hodin byly požadavky splněny a letadlo se chystalo na přistání. Cooper nařídil ztlumit osvětlení, aby zabránil případnému střílení sniperů. Poté šla za ním jedna osoba do letadla a předala mu výkupné s padáky. Po pár minutách Cooper propustil všech 36 členů posádky. Na palubě si nechal jen letušku, pilota, technika, a důstojníka. Cooper začal být značně nervózní po 15 dlouhých minutách tankování paliva. To však bylo urychleno a letadlo připraveno vzlétnout.

 

 

Do vzduchu se letadlo dostalo v 19:40 a pohybovalo se směrem na Mexico city při stálé rychlosti 320 km/h a výšce 3000 m. Po dlouhém diskutování se Cooper rozhodl přistát v Nevadě, kde mělo být znovu doplněno palivo. Údajně poslal letušku za plentu, která odděluje první a druhou třídu. Poté si něco obmotal kolem ruky a vyskočil. Od této chvíle ho už nikdy nikdo nespatřil. Podle nejnovějších informací seskočil ve 20:13 a přistal poblíž obce Ariel. To bylo ovšem vyvráceno pilotem letadla a přistání se přesunulo 32 km na východ. Letadlo přistálo v Renu. FBI začala okamžitě hledat důkazy. Jediné co našla však byla jen spona, kravata a 2 padáky. Po výslechu všech členů byla vytvořena jeho kresba. Podle FBI by měl Cooper takto skutečně vypadat protože výsledky o jeho podobě jsou u všech lidí téměř totožné.

 

Pátrání se rozjelo hned další den a nebyl nalezen jediný důkaz. Dodnes se spekuluje o tom zda skok přežil, nebo ne. Od té doby se dokonce pár jedinců přihlásilo na stanici, ale vždy jim jejich touhu se stát Cooperem něco nepředvídatelného překazilo. Policie později propustila jednoho z obyvatel Portlandu, který se jmenoval D.B. Cooper. Roku 1978 se nalezl plakát, kde bylo popsáno jak otevřít zadní dveře letounu. Ukázalo se, že je pravý. Roku 1980 nalezl malý chlapec 5880 amerických dolarů v řece Columbia river. Tyto bankovky byly také pravé. Zbytek peněz se nikdy nenašel. Mluvilo se také o Cooperově možném výcviku v armádě, ale toto tvrzení bylo ihned vyvráceno. Jak se tajemný zloděj jmenuje, nebo jmenoval se dnes již zřejmě nedozvíme, ale jedno víme jistě. Byl to jeden z nejelegantnějších zlodějů minulého století.

 

 


Doufám, že se vám dnešní článek líbil a že jste se opět něco nového dozvěděli. O této záhadě se zřejmě bude mluvit ještě hodně dlouho, protože se stále objevují nové a nové důkazy, které FBI bohužel stále nezveřejnila. Děkuji vám a těším se u dalšího článku, který bude jistě nabitý záhadami. ; )

 


zdroje: wikipedie, google

Komentáře(12)