Payable on Death (P.O.D)

Nu-metalová kapela ze San Diega, známá především pro svůj hit Youth of the Nation. Rozhodně se podívejte na videoklip.

Rada úvodem - pusťte si videoklip Youth of the Nation (zhruba v půlce článku) a pak teprve hlasujte v anketě

 

 

Skupina Payable On Death, zkráceně P.O.D., vznikla na počátku devadesátých let. V San Diegu se potkali 4 nadaní muzikanti, konkrétně zpěvák Sonny Sandoval, bubeník Wuw Bernardo, kytarista Marcos Curiel a basák Traa Daniels. Společně začali hrát po klubech. Jejich reggae styl se zalíbil vydavatelství Rescue Records a nabídili P.O.D. spolupráci. Chlapci samozřejmě souhlasili a začali pracovat na studiovém albu. Snuff the Punk vychází v roce 1994 a díru do světa rozhodně neudělalo. Nevýraznost a nevyzrálost jsou asi hlavními příčinami neúspěchu. Sonny se ale nevzdává a pokračuje dál i přes neúspěchy, jelikož všichni z kapely jsou silní křesťané. Úspěchů dosahují pouze na místní scéně, ale i přesto vydávají další studiovou desku Brown. Na ní už se začínají projevovat první náznaky kvalitní hudby, která by v budoucnu mohla chytnout spoustu lidí. Toho si všimla vydavatelská společnost Essential Records a nabídla kapele 100000 dolarů za podepsání smlouvy. Sonny ovšem řekl manažerovi kapely, aby nabídku odmítl se slovy : „Bůh má s P.O.D. daleko větší plány.“ P.O.D. následně podepsali smlouvu s Atlantic Records, a tehdy začala jejich hvězda strmě stoupat k výšinám.

 

 

V roce 1999 vydávají album The Fundamental Elements of Southtown, na kterém celkem zásadně mění styl svojí hudby. Je daleko tvrdší, a spíš než o nějakém reggae nebo rocku, můžeme mluvit o metalu. Pokud bychom se skutečně pokusili zařadit P.O.D. mezi žánr, byl by jím nu-metal. K desce natáčejí celkem tři videoklipy – nejznámější je Southtown, který se dlouho držel na předních příčkách v hitparádě MTV.

 

Videoklip Southtown

 

V roce 2001 přicházejí zlaté časy skupiny. Vydávají album s názvem Satellite, které je doslova nebušené hity. Určitě každý z nás zná píseň Youth of the Nation. Tato skladba se stala opravdovým hitem po celém světě, nutno říct spíše kvůli hip hopovým prvků. Dalšími skvělými skladbami jsou Alive nebo Satellite. Toto album přineslo P.O.D. opravdovou popularitu. Pořádají koncerty a vyprodávají obrovské haly.

 

Videoklip Youth of the Nation

 

Videoklip Satellite

 

 

Roku 2003 odchází kytarista Marcos Curiel, a s ním částečně odešel kus kapely. P.O.D. vydávají další studiové album v pořadí už páté s názvem Payable on Death. Rozhodně není špatné, ale je znát hledání nového kytaristy. Marcos ještě pomohl s natáčení skvělých videoklipů jako Boom, Change the World nebo Will You, poté se s kapelou rozloučil. Rovněž ho můžeme vidět ve videokipu Sleeping Awake, který je v soundtracku Matrix Reloaded.

 

Videoklip Boom

 

Videoklip Will You

 

 

Šestá studiová deska s názvem Testify, byla víceméně návratem ke kořenům, ovšem se spoustou zkušeností. Goodbye for Now byla v rádiích stejným hitem jako Youth of the Nation, bez Marcose to ale nebylo úplně ono. Věděli to všichni členové kapely. Vypadalo to, že po vydání výběrového alba Greatest Hits v roce 2006 a po rozchodu s Atlantic Records se kapela rozpadne. Nutno dodat, že na albu Greatest Hits vyšla skvělá píseň Going In Blind.

 

Videoklip Goodbye for Now

 

Videoklip Going In Blind

 

 

Ovšem stal se doslova Boží zázrak. Marcos se vrátil a hoši začali pracovat na novém albu. When Angels and Serpents Dance vyšlo tento rok v dubnu. Hudba na něm je daleko více pohodová. Jde zde znát vliv kampaně, kterou sami členové pořádají. Kampaně proti válce v Iráku a Afganistánu. Ovšem na albu jsou i skladby čistě metalové.

 

 

 

 

Videoklip Addicted

 

Letos na podzim se kapela vydala na celosvětové turné, které mělo zavítat i k nám do Prahy. Konkrétně 22.ledna, ale vzhledem k unavenosti členů kapely, bylo evropské turné zrušeno. Nezbývá než doufat, že kapela, která má za sebou už 15 let existence, přijede navštívit Českou republiku co nejdříve.

 


Exkluzivně pouze pro Gamepark, nikde jinde takový článek nenajdete

 

 

Komentáře(21)