AVer3D CaptureHD

Nástupce AVerTVCapture HD přináší pár menších vylepšení, ale nejpodstatnější novinkou je sledování televize v trojrozměrném obrazu pomocí 3D brýlí.Pomocí AVerMediaCenter 3D můžete nahrávat své oblíbené programy v HD kvalitě do oblíbených formátů nebo si jen prohlížet své fotografie. Dále tento všestranný televizní tuner nabídne rozhraní PCI Express a HDMI.

 

Nástupce AVerTVCapture HD přináší pár menších vylepšení, ale nejpodstatnější novinkou je sledování televize v trojrozměrném obrazu pomocí 3D brýlí.Pomocí AVerMediaCenter 3D můžete nahrávat své oblíbené programy v HD kvalitě do oblíbených formátů nebo si jen prohlížet své fotografie. Dále tento všestranný televizní tuner nabídne rozhraní PCI Express a HDMI.

 

1. Parametry

2. AVerMediaCenter 3D

3. Televize

4. 3D obraz

5. Závěrečné zhodnocení

 

1. Parametry

 

Představení Společnost AVerMedia není třeba moc představovat, protože se dlouhodobě zaměřuje na multimediální obsah a především nabízí širokou nabídku televizních tunerů pro různá rozhraní. Dnešní testovaný kousek posunuje hranice sledování klasické televize. Svému předchůdci doslova šlape na paty, jelikož rozdíly poznáte až při bližším prozkoumání.

       p1020549 p1020550

 

Balení Vše je uloženo v kartonové krabici, která svým zpracováním neurazí a na první pohled vypadá komfortně. Po otevření hned vidíte samostatný tuner, zabalený v antistatickém pytli, který má vlastní odnímatelné pouzdro, tvořící vrchní část obsahu krabice. Po jeho odejmutí zbývá na dně uživatelský manuál, ovladače na CD, dálkový ovladač s bateriemi, IR přijímač dálkového ovladače, redukce10-in-one ( S-video/kompozitní/komponentní+ audio/remote ), anténa,zadní nízkoprofilový panel a na závěr to jsou papírové anaglyfní brýle Red/Cyan.

       03c8891e2b_71652282_v1 9115af4e60_71652289_v1

 

Tuner Instalace tuneru není žádná složitá záležitost, stačí jej zasunout do příslušného slotu, čímž je v tomto případě PCI Express. Zadní část panelu oplývá anténní konektor, sloužící jak pro TV, tak rádio a dále zdánlivě dvojice HDMI. Pozor, nenechte se zmást podobností, jelikož podle manuálu je jeden vstup skutečným HDMI a druhý slouží pro AV/IR vstupy. Jestli je ošetřena záměna těchto vstupů jsem raději nezkoušel.

  p1020544p1020542 p1020546

 

Dálkový ovladač zůstal nepozměněn, což je vzhledem k jeho oblíbenosti správné rozhodnutí. Má klasickou černou barvu s tlačítky na horní straně. Hlavní ovládací tlačítka tvoři střed této strany a dále od ní se dělí pole pro přepínání a vypínání programu, opačnou stranu doplňují tlačítka se speciálními funkcemi. Baterie jsou umístěny ve spodní části ovladače. Spodní část je hodně vratká, takže je nutné ovladač pevně držet. Dosah je velmi dobrý a nenašel jsem žádný mrtvý bod, takže po zamíření kamkoliv do prostoru se signál dostane k čidlu, i když je třeba počítat s menší odezvou. Infračervený přijímač nese stejnou barvu jako ovladač, ale je nešikovné, že kvůli jeho zapojení musíte použít redukci s dalšími vstupy, které nevyužijete. Chytřejší by bylo jeho zapojení přímo do tuneru, jenže délka kabelu vedoucí od čidla je už i tak velice malá, takže by se jeho délka ještě více zkrátila, což může nevyhovovat nejednomu uživateli.

  p1020544p1020542 p1020546

 


Tabulka:


tab

 

 

2. AVerMediaCenter 3D

AVerMediaCenter je dodáván také k předešlé verzi tohoto tuneru, ale tento obsahuje navíc přídavek 3D, který jednoduše znamená podporu technologií 3DTV a převod 2D obrazu do 3D. Instalace probíhá velice snadno, stačí postupovat podle pokynů na obrazovce. Minimálním požadavkem na systém je DirectX 9.0c a AcrobatReader. Pokud tyto nástroje nemáte, v průběhu instalace se automaticky nainstalují. Při prvním spuštění vás uvítá průvodce nastavením. Postup je znázorněn na následujících obrázcích.

 

p1020544p1020542 p1020546

 

Uvítací okno umožňuje rychlé přepnutí do kategorií TV, Rádio, Video, Hudba, Snímky a Nastavení.

 

              p1020544 p1020542              p1020546 p1020544              p1020542 p1020546

 

V kategorii rádio lze poslouchat digitální rádio stanice a samozřejmě FM. Nechybí ani možnost nahrávání a služba RDS, informující o názvu stanice a právě hrajícím obsahu.

 

polozkaradio

 

Sekce snímky umožňuje prohlížení obrázků, uložených na vašem počítači, včetně jednoduché slideshow.

 

polozkasnimky

 

Video nabízí přehrávání pořadů, filmů i se současným sledováním televize, díky funkci PIP.

 

polozkavideo

 

Široká nabídka nastavení skrývá mnoho voleb. Většina nabídek se soustředí na volbu ukládaného formátu a místo úložiště. Kromě toho je zde stejný průvodce, který jsem zmiňoval na začátku. Díky nastavení stanic dokáže uživatel velice jednoduše manipulovat s pořadím jednotlivých programů.

 

     polozkanastaveni polozkanastavenih

 

 

3. Televize

Televizní signál lze přepínat přímo v okně programu na analogový nebo digitální, bez dlouhých prodlev. Všechny funkce lze ovládat skrze panel, dálkové ovládání a také přes kontextovou nabídku po stisknutí levého tlačítka myši. Doba skrývání ovládacího panelu je na můj vkus poněkud delší, ale stačí stisknutí 

tlačítka Delete a rázem je pryč.

 

     tel tel1

 

Režim více programů nabízí ke sledování až tři programy zároveň, včetně vlastního uspořádání a nastavení velikosti oken. Při zapnuté funkci PIP a PBP Lze také použít několik přednastavených pozic pro sledování dvou programů. Zvuk hraje vždy jen u aktivovaných oken, mezi kterými lze libovolně

přepínat.

 

     pip pip2

 

EPG, neboli programový průvodce zobrazuje televizní program v určitých časech, tudíž má uživatel přehled, co se na jakém programu vysílá a co bude právě následovat. Takhle je k dispozici až osm stanic v časovém rozmezí dvou hodin. Horší je přehlednost kratších programů, kde je většinou problém se zobrazením samotného názvu programu. Každý takový program má vlastní okénko s nejdůležitějšími

informacemi.

 

     tel3 tel4

 

Horší je práce s teletextem, jelikož jsem většinou nevěděl, zda se načte, či nikoliv. Také jsem nenašel jiný režim než s průhledným pozadím. Všechny české texty jsou včetně diakritiky.

 

tel5

 

 

4. 3D obraz

Nyní si představíme možnosti 3D technologie, kterou nám tuner nabízí. Jak jsem psal na začátku, v balení jsou základní papírové anaglyfní brýle s barevnými filtry, konkrétně- červená a modrá. Tyto brýle poskytují nejjednodušší způsob projekce trojrozměrného obrazu, aniž byste museli vlastnit speciální monitor nebo jiné zařízení. Není problém si vytvořit tyto brýle i doma a sledovat 3D ve více lidech. Jednou velkou nevýhodou této formy 3D obrazu je ztráta barevných informací. Obraz mozek vidí pro každé oko v jiné barvě a dochází tak k deformacím, které výslednou kvalitu zhoršují. V následující tabulce jsou znázorněny všechny metody umožňující sledování 3D, včetně dalších informací.

 

tab2

 

V AVerMediaCenter 3D probíhá převod klasického 2D obrazu do 3D funkcí See3D bez časového zpoždění. Nastavení skrývá jen pár základních voleb vyladění pro různé metody. Marně jsem hledal nahrávání samotného 3D obrazu. Vysvětluji si to tím, že pokud nahrajete video nebo máte jakékoliv jiné video na vašem HDD, tak jej přehrávač může zase převést do 3D v reálném čase, takže by byl samotný záznam 3D zbytečný. Nicméně mi to ani tak nedalo a externím program jsem nahrál 3D tak, jak jej samotný program prezentuje. Ukázka je na videu níže, pro výsledný efekt použijte anaglyfní brýle.

 

 

Normální nahrávání funguje bez potíží do vybraného formátu i v plném rozlišení, pro příklad: Dvě minuty nahraného FullHD videa zabere na vašem disku asi 60 MB, což není vůbec na dnešní kapacity disků špatné.

 

3d

 

Pro představu anaglyfní metody přidávám pár zajímavých a efektních obrázků. Pro patřičný efekt si

nasaďte brýle.

p1020544p1020542 p1020546

Na závěr této kapitoly ještě přidávám skvělou zprávu pro majitele NVIDIA GeForce 3D Vision, jelikož i s touto technologií je tuner kompatibilní. Podmínkou je ještě vlastnit monitor 3D-ready monitor a grafickou kartu.

 

 

5. Závěrečné zhodnocení

Na tento tuner jsem byl od začátku velmi zvědavý, hlavně kvůli všem funkcím, které nabízí. A skutečně nezklamal, jelikož zkušenosti z minulých let posunuli vše k lepšímu. Ovladače a samotný software doznal velkých úprav v designu a hlavně stability v 64bitových operačních systémech. S tím dostanete mediální centrum pro sledování fotografií, videí a hudby díky programu AVerMediaCenter 3D.Jediným slabým místem, na které jsem narazil, je použití jiného softwaru na sledování. Konkrétně nastavení ve Windows Media Centre, nebyla procházka růžovou zahradou. Rychlost přepínání jednotlivých stanic byla až žalostná, navíc bez funkčního dálkového ovladače.

 

69aebc7361_71652325_v1

 

Zajímalo mě, jestli se tuner nepřehřívá, proto jsem jej nechal nahrávat 1080i video, zapnul funkci PIP, ale na teplotě se jakékoliv zatížení neprojevilo. Výbava, kterou dostanete je daleko za konkurencí, jenže tomu částečně i odpovídá cena, která se bude v internetových obchodech pohybovat někde kolem 2 100 Kč, přesná cena ještě není známa.

 

Klady a zápory:


+ Dálkové ovládání, včetně baterií

+ Čeština + Papírové 3D brýle

+ Ovladače, software

 

- Horší funkčnost v externích programech

- Kratší přijímač IR

 

Za zapůjčení televizního tuneru AVer3D CaptureHD (H727 3D) děkujeme společnosti AVerMedia.

aver

 

článek publikovaný na D3VL3R-TV

p1020544p1020542 p1020546
Komentáře(7)