Destruktory: Pěst Impéria

Tak, jak jsou X-Wingy charakteristické pro rebely, tak jsou ISD (Imperial Star Destroyer) charakteristické pro "ty zlé"....

ISD: Imperial Star Destroyer

 

Co si představíme při vyslovení "Star Wars"? Souboje se světelnými meči? Samozřejmě! Farmářského synka v X-Wingu? Také! Velkou Hvězdu Smrti a smrdícího Tarkina? Proč ne...ale co by to bylo za Star Wars bez hvězdných destruktorů, pravděpodobně nejslavnějšího typu loďe ze sci-fi obecně.

     Tyto trojuhélnikové loďe se objevily v každé epizodě staré trilogie, v nových jsou také v Episodě 3, ale celá nová trilogie je taková divná (ne že by byla špatná,ale přece jenom je to něco úplně jiného než stará).

 

 

Historie Hvězdných destruktorů

 

"Imperiální Hvězdný Destruktor je tisíc a deset fatálních konstrukčních chyb, geniálně zkomponovaných dohromady"

                                                                    -Booster Terrik (jediný soukromý vlastník ISD)

 

Návrh na loď podobnou hvězdnému destruktoru pochází již ze staré republiky. Účelem bylo postavit loď,která by dokázala zničit celou planetu pomocí svých zbraní (vybombardovat povrch, ne zničit kompletně). Jako první typ loďě předvedly Star Destroyery klínovitý tvar, který umožňoval střílet dopředu pomocí zbraní na obou bocích lodi dohromady. Z toho plyne,že každá loď trojúhelníkového typu může být označena jako hvězdný destruktor. Nepsaným pravidlem je, že Hvězdné Destruktory by něměly překročit délku 3,8km.

       První destruktory se osvědčily staré republiky jako velice univerzální loďe, které byly skvělé hlavně pro obsazování planet, protože planetární obranu rozdrtili a díky své velikosti mohly vézt invazní jednotky a nebylo nutno čekat na jiné konvoje. První důležité destruktor, který byly považován za destruktor (některým lodím se tak nikdy neříkalo, i když to byly destruktory), byl Venator-Class Star Destroyer.

 

            

 

       Ten se svými necelými 1200m délky byl největší lodí schopnou pohybovat se v atmosféře a přistávat na planetách (pozdější a větší loďe se většinou vyráběly v orbitálních docích a z orbitu nemohly sletět). To znamená, že mohl vykládat náklad a jednotky bez použití zranitelných transportních lodí. Ten také zavedl typický znak všech pozdějších destruktorů, tj. velká velitelskou věž na konci trupu. Jeho nástupce byl však ještě úspěšnější. Nebyl jím nikdo jiný než populární  Acclamator-Class Star Destroyer.

        Relativně malý Acclamator se stal jedním z nejúspěšnějších Destruktorů. Byl dlouhý pouze asi 750m a jeho hlavním určením byly výsadky klonových armád. Výsadek mohl provést mnohem rychleji než obří Venator-Class SD a proto byl v této roli upřednostňován. Díky své malé hmotnosti byl také schopen jakž takž manévrovat v atmosféře a dodávat armádám na zemi účinnou palebnou podporu, kterou lodi na orbitu nemohly např. kvůli planetárnímu štítu.

      Označení Hvězdný Destruktor se však vžilo hlavně pro Imperial Class-I Star Destroyer, obrovskou trojúhelníkovou loď, která byla díky své impozantní velikosti hlavní složkou flotil Impéria.

Tento destruktor nahradil starší loďe v arzenálu Impéria (Acclamatory, Venatory, Victory-Class SD). ISD se výborně hodil proti většině sil, které byly s Impériem ve válce. Piráti nebyli zdaleka tak dobře informovaní jako rebelská Aliance, takže jediný ISD vyslaný k jejich základně dokázal svými mocnými turbolaserovými bateriemi rozstřílet všechno ještě než se piráti rozkoukali. Bohužel největším problémem Impéria (i v jiných věcech než u ISD) bylo neschopné velení, takže se s Hvězdnými Destruktory operovalo jako s hvězdnými stanicemi, které mají motory než jako s mobilními loďemi.

 

                 

 

       ISD byly bohužel opravdu drahé, a tak celé Impérium stihlo vyprodukovat asi pouze 25000 těchto velikánů. Imperial-Class měly také obrovský význam pro centrální vládu Impéria. To uplatňovalo taktiku tzv. "dělových člunů" (mimochodem výdobytek Velké Británi z období kolonismu), která spočívala v dávání vcelku velké autonomie jednotlivým systémům, ale pokud místní vláda udělal něco, co se Impériu nelíbilo, přilétl ISD a prezident si při pohledu na mohutné turbolaserové baterie většinou celou věc rozmyslel. Právě na to se Imperialy hodily díky své nezávislosti a multifunkčnosti. Navíc, kdyby se chtěl systém odtrhnout a přidat k rebelům, posílat místní domobranu v zastaralých stíhačkách proti obřímu monstru na orbitě je mnohem těžší než posílat je proti flotile malých lodí...

 

 


"Pravděpodobnost přežití útoku na křižník Impéria je..."

                                                                                                 -C3PO


Vlastnosti ISD:

Imperial-Class Star Destroyer (někdy také: Imperator-Class SD) byla loď trojúhelníkového tvaru, dlouhá 1600m a v nejširším místě měřila asi 1000m. Výzbroj byla projektována tak, aby byla vhodná pro všechny situace. Zahrnovala mnoho turbolaserových baterií montovaných buď po dvou nebo čtyřech turbolaserech na jednu věž, dále Iontová děla a veledůležité projektory tažných paprsků, které sloužily ke zpomalení nebo zastavení středně velkých lodí, které potom sloužily za lehký cíl. Je zvláštní,že ISD nevyužívá hlavní výhody konstrukčního řešení Hvězdných Destruktorů, možnost zacílit všechny zbraně dopředu díky klínovitému tvaru. U ISD jsou hlavní turbolaserové věže umístěné na vrchní straně trupu pod velícím můstkem, z čehož plyne, že ISD má slabou ochranu své spodní a zadní části.

        Dalším relativně překvapujícím faktem je,že Imperial-Class SD nemá mnoho zbraní určených pro boj se stíhačkami. Pro tento účel nese ISD velký počet stíhaček TIE. Přítomno bylo 48 standartních TIE fighterů, 12 TIE bomberů a 12 TIE speciálně upravených pro vyloďování Stormtrooperů. Samozřejmostí jsou raketoplány třídy Lambda.

        Celý Imperial-Class SD je tak jako ostatní SD poháňen třemi velkými a čtyřmi malými Iontovými motory. Ačkoli se to nemusí na první pohled zdát, tato velká loď patří mezi nejrychlejší v Imperiálním loďstvu.

        Hlavním bodem celého ISD je nepochybně věž. Na ní se nachází můstek, který je nervovým centrem celé lodi a odsud také velí kapitán plavidla. Dalším důležitým prvkem na věži jsou dva kulovité objekty, které slouží jednak jako antény , ale hlavně jako generátory štítu. Díky tomu je můstek nejchráněnějším místem na celém Destruktoru.

 

Rozměry, výkony, charakteristiky:

 

Délka 1600 m
Výrobce Kuat Drive Yards
Cena 3,88 miliardy Kreditů
Zásoby stačí na 6 let
Posádka

Důstojníci: 9235

Personál:  27850

Pěchota:   9000

 

Štíty ISD72
Rychlost 60MGLT (asi jako B-Wing)
Motory

3x KDY Destroyer Ion Engine

4x Gemon4 Ion Engine

Výzbroj

asi 100x Turbolaserová věž

asi 70x Iontové dělo

10x Projektor tažného paprsku

Stroje na palubě

48x TIE fighter

12x TIE bomber

8x Lambda-Class Shuttle

20x AT-AT

30x AT-ST

 

 

 


 

Interdikční křižník

Název tohoto typu Hvězdného Destruktoru pochází z latiny a znamená zakázat. To je u této lodi velice přesné. Jejím účelem je totiž pomocí svých gravitačních generátorů tvořit malé pole silné gravitace, díky kterému si budou počítače okolních lodí myslet, že jsou na kolizním kurzu s nějakou planetou a nedovolí lodi provést hyperprostorový skok nebo již probíhající hyperprostorový let zastaví.

      Interdikční křižník (Interdictor Star Destroyer) má bohužel malou výzbroj, a tak se používá jako doplňek útočných sil tvořených nějakými většími loďemi.

 

 

         

 


 

 

 

 

Super Hvězdný Destruktor (SSD)

"To je ta nejambicióznější věc jakou jsem kdy viděl...kromě Hvězdy Smrti"

                                                                       -Tyber Zann komentující Eclipse SSD

 

Historie:

Je známým faktem, že si Impérium vždy libovala ve věcech vělkých a impozantních. Hned po dokončení stavby první Hvězdy Smrti se začalo pracovat na stavbě nového druhu lodě: Super Hvězdného Destruktoru. Prvním typem,který měl být vyroben byl Executor-Class Super Star Destroyer, kterého se postavily dva kusy: Executor (sloužící jako Vaderova vlajková loď) s Lusankya (která měla sloužit Císaři  na Coruscantu)

        Executor se hned po své výrobě stal vlajkovou lodí Dartha Vadera a zúčastnil se několika nájezdů proti pirátským základnám, aby se odzkoušela jeho bojová hodnota. Brzy se ukázalo, že hlavní výhodou Executor SSD je vítězství bez jediného výstřelu. Piráti radši rychle zmizí a nechají svou základnu na pospas Imperiálním, než aby se postavili tomuto 19km monstru. Bohužel díky tomu, že Executor nebyl nikdy ve skutečném boji, se neodhalila jeho největší slabina, kterou byly slabé štíty. Executor používal vylepšené štítové generátory z ISD, ale plocha, kterou musely štíty pokrývat byla více než 16x větší než u ISD.

 

       

 

 

        Executor se dále zúčastnil nájezdu na ledovou planetu Hoth, kde se ale také nedostal do boje, pouze vysadil přepadové jednotky. Zde také mění svého velitele, admirál Ozzel bohužel vzbudil nemilost ve Vaderovi, díky čemuž se do vedení dostává Admirál Piett. Odsud se taky rodí imperiální poučka: "Služba na Executoru je rychlá cesta k povýšení....nebo smrti". I přes podivné rozmary Dartha Vadera však byla pro každého Imperiálního důstojníka služba na Executoru čest.

        Poslední úlohu sehrál Executor v bitvě o Endor, kde vedl přepadovou flotilu ISD, která měla uzavřít Rebely v kleštích. Bohužel vinou Císařova mizerného taktického umění nebyla vůbec využita jeho síla a útok vedly TIE interceptory a TIE fightery, pouze proto, aby byl čas na demonstraci Superlaseru z Hvězdy Smrti. Poté co se rebelové rozhodli zahájit útok na Imperiální flotilu, dostal konečně Executor SSD místo k boji. Vzhledem k těsné formaci ISD se však zase Executoru nenaskytla možnost plně využít své zničující síly, protože byl stíněn okolními ISD.

        Zničení Executoru je jeden velký trapas. Dvěma A-Wingům se podařilo zničit generátory štítu chránícího můstek, ve stejnou dobu se jiný A-Wing zasažený turbolaerovým výbojem vřítil neovladatelně do můstku a zabil všechen personál ovládající Executor. Samozřejmě i proti této náhodě jsou všechny Imperiální Hvězdné Destruktory chráněné mnoha záchranými mechanismy, bohužel v tomto případě o osudu SSD rozhodla přítomnost Hvězdy Smrti. Než se stihly aktivovat stabilizační systémy Executoru, narazlil do Hvězdy Smrti.

 

       Obecně se výroba SSD Impériu vůbec nevyplatila. Císař mrhal neuvěřitelné sumy na vývoj a výrobu SSD,zatímco vylepšení ISD a jejich taktiky by bohatě postačilo. Executor měl pravděpodobně sloužit hlavně jako ukázka moci Impéria a tím zvýšit integritu všech systémů tvořících Císařství. Všechny planety by totiž žily ve strachu z Palpatinových SSD...

 

 

 

Vlastnosti:

 

Executor-Class Star Destroyer měřil úctyhodných 19000m, čímž se také asi stává největší lodí ze všech Sci-Fi filmů. Měl upravený trojúhelníkový tvar a na konci vyčníval kryt motoru (který byl velký asi jako jedno ISD). Poháněn byl 13 iontovými motory, které narozdíl od tradiční Imperiální modré vydávaly pronikavě rudé světlo. Jako vlajková loď  lorda Vadera byl Executor také vybaven meditační místností,která byla svým systémem životní podpory zaručit Vaderovi život i bez jeho masky.

             Výzbroj na Executoru zahrnovala snad všechny známé zbraně, hlavní slovo měly, ostatně jako u všch destruktorů, obří turbolasery. Jak již bylo řečeno, štíty SSD byly velice slabé (vzhledem k jeho velikosti), což byla asi jediná slabina jinak skvělé lodi. Executo s sebou také nesl stovky stíhaček TIE a TIE-bomberů.

 

 

 

 

Uvědomují si samozřejmě, že důležitých SD bylo mnohem víc (Victory-Class SD, mnoho druhů SSD atd.),ale popsta je všechny by bylo nad mé síly...tady je aspň základní info o (podle mě) nejzákladnějších a nejznámějších lodích

 

 

Zdroje: Hlava

           Wookiepedia

           Wikipedia

 

 

 

 

Komentáře(17)