Hry - každá má něco do sebe

Většina lidí ve věku asi 10-18 roků, co sedí u počítače, hrají hry jako Counter-Strike či Call of Duty, potažmo MMORPG jako World of Warcraft. Ale je milion jiných, též dobrých her!

Tento článek rozhodně neberte tak, že je to na Vás myšleno ve zlém. Každý hraje to, co ho baví, a v čem chce být "nejlepší". Píšu ho jako inspiraci pro ty, které už třeba FPS hry omrzely a neví do čeho píchnout.

Aby nějaký slabomyslnější jedinec neřekl, že jsem závislák, tak první rada zní: Zavřete toto okno, vypněte počítač, vemte kolo a běžte se projet. Pokud Vás ale můj text zajímá a chcete okusit nějakou jinou hru, čtěte dále ;-).

Hry se dělí na základní kategorie, podle toho, co se v nich odehrává a jaký je zde Váš úkol.

Střílečky (FPS)

Tyto hry jsou vesměs jedny z nejhranějších vůbec, jak v Single playeru tak online. Po internetu se asi nejvíce hraje série Counter-Strike, za kterým se s malým opožděním drží Call of Duty. Kterou máte radši? Objektivní názor na tuto věc neexistuje, protože každý preferuje něco jiného. Ovšem klady a zápory se na obou hrách jistě najdou. Myslím, že hlavní klad na CoD oproti CS je ten, že hra se odehrává v nějakém přesně daném období (2. světová válka), kdežto CS je taková divná, laikovi nic neříkající hra. A zápor? Nebudeme si nic namlouvat. Snad každý ví, že naučit se hrát CS na takové úrovni jako CoD, to zabere o nějaký ten měsíc navíc. Takže prakticky vzato, v CoD může mít úspěch skoro každý (s originálním klíčem, samozřejmě).

Ale takové hry mají členskou základnu opravdu obrovskou, a to nemluvím o Evropě. Někoho nepřestanou ani nikdy bavit. Pro ty ostatní jsou tu další hry jako třeba: Battlefield, Vietcong, Day of Defeat a mnoho dalších.

Strategie

Každý, kdo o hrách něco ví, musí znát dva strategické giganty Warcraft a Starcraft. Tady platí pravidlo, že kdo hraje WC, nesnáší SC a naopak, což je celkem pochopitelné. V těchto hrách hraje roli to, kolik toho o dané hře člověk ví, jak rychle se dokáže zorientovat v situaci, smysl pro taktiku a předvídavost. Takže oddechovka, jak by si někdo mohl říct, to rozhodně není. Ale když už víte co a jak, tak se u toho dá pobavit hodně. Obě hry jsou takové sci-fi, protože jednotky, které se tam dají využít (draci, pavouci..) asi nikdy do opravdové války nezasáhnou. Za zmínku určitě stojí také velmi známá modifikace Warcraftu - DotA, kde hrajete za svou postavu, sbíráte věci a vylepšujete se (něco mezi Call of Duty a WoW.. zajímavé že?). Pak známe straterie "reálné", ve kterých jsou stíhačky, tanky, ozbrojení LIDÉ, popřípadě rakety. Reálné proto, že v hratelnosti se ničím neliší od reality. Do uvozovek jsem to dal, protože neznám hru, která by byla plně kompatibilní s realitou. Tyto hry ale většinou nikdo nezná, např. D-Day. Ale za pokus to určitě stojí.

Sportovní hry

O těch toho vím asi nejvíc :). Co takhle si zakopak fotbálek nebo se pokusit prostřelit kotouč nejlepšímu brankářovi přesně mezi betony, leč jen virtuálně? A co takhle stát se mistrem České republiky ve FIFĚ? Není problém, stačí si pořídit originální DVD, připojit se na server a do pár vteřin se na Vás někdo připojí, enjoy! Já sám hraji již přes 2 roky aktivně FIFU online a za tu dobu jsem stihl být 8. na InvexCupu, 3. v národním finále WCG a ještě k tomu se dostat na gymnázium a adminovat Call of Duty tady, na GP. A ještě mi zbývá spousta času na kámoše, se kterejma chodím ven, na fotbal (1.FC Brno rulezz =] ).. A mám se skvěle. Ale nemyslete si, že je lehké se takovou hru naučit. Musíte tušit dopředu, co soupeř udělá, musíte znát základní finty a když se dostanete před soupeřovu branku, tak musíte rychle a správně jednat, protože online to je opravdu něco jiného než proti počítači. Jsem moc rád, že mě na to kamarád navedl ;). FIFA má však narůstající konkurenci v podobě Pro Evolution Soccer. Jestli Vás nechytá ani fotbal ani hokej, pak doporučuji NBA, Tenis, nebo si jen třeba odpálit pár míčků v Tiger Woods (golf).

Závodní hry

Známe, známe. Sérii Need For Speed je v oběhu již přes 10 let a úspěšně se hraje dodnes, včetně online řežby. Od NFS 1 přes NFS 6 - Hot Pursuit až po nový díl Carbon. Co jsem tak sledoval na WCG mého klanového kolegu a nejlepšího hráče v ČR, nEph.Queena, přišlo mi, že nejdůležitější je mít volant a znát dráhu do poslední popelnice, protože jinak nemáte šanci porazit kvalitního soupeře (bavíme se o hře online). Ale chcete-li se jen odreagovat, na tu hodinku si bohatě vystačíte s kampaní proti PC.

MMORPG

Slyšeli jste o tom, že "na tyto hry" nějací korejci zemřeli? Jednoduše se uhráli k smrti. Možná si říkáte, co je na těch hrách tak zvláštního, že se od nich nemohli odtrhnout. Jen pro info, tento typ her je nejhranější na světě, převážně v Asii. Řekl bych, že dvě hry s největší členskou základnou ve světě jsou World of Warcraft a Line Age. Smyslem je vytvoření postavy, běhání po neskutečně velké mapě a vylepšovat své bojové a jiné schopnosti. Je to prostě pořád dokola. Ale ty lidi prostě fascinuje ta velká mapa (můj názor). Tyto hry nedoporučuji rozjíždět ve velkém, poněvadž tyto hry vytváří nejrychleji závislost, a to pořádnou.

Simulátory

Baví Vás létat? Nebo se projíždět v parníku Pacifikem? Pak jsou tyto hry pro Vás. Microsoft se opravdu snaží a my si tak můžeme užít super hry jako třeba Flight Simulator. Na tuto hru nestačí trénink, je to o něčem jiném. S reálným nastavením (bez uvozovek) se letadlo chová opravdu jako letadlo (nepočítám ty vertikální otočky s Boeingem, které se hráčovi co to myslí vážně nikdy nestanou). Z toho plyne, že musíte o letadlech něco vědět, chcete-li doletět např. z New Yorku do Prahy tak elegantně jako byste byli profesionálními piloty. Dovolím si tvrdit, že takové hry neomrzí nikdy! A to nemluvím o Multiplayeru ve FS X, kde každou řídící věž bude představovat člověk z masa a kostí se sluchátkama na uších, se kterým budete jako letadlo komunikovat. Takže na odreagování určitě doporučuji.

"Oddechovky"

Tohle není oficiální kategorie her, to jsem si jen vymyslel :). Ale myslím, že se sem řadí hoodně her. Já je beru jako oddechovky, i když musím přiznat, že někdy jsou silné nervy potřeba i tam. Je to například: Kobra 11, Attack on Pearl Harbor.. Znáte to, prostě vypnete mozek (máte-li nějaký :-) ) a honíte auta po dálnici, popř. sestřelujete "houževnaté" japončíky při náletu na Midway. Takové hry je vždycky dobré mít ready to play :-).

Nezařaditelné (mix)

Touto kategorií mířím ke hrám, které nemají žádný žánr. Střílí se tam, závodí, běhá, ujíždí policii, plní mise, létá se v letadle.. Asi víte kam mířím. Myslím sérii Grand Theft Auto, kde si opravdu každý přijde na své. Nedostatkem této hry byla, je, a podle mě vždycky bude fyzika. Auta (motorky) se chovají naprosto nerealisticky, ale pro někoho to může být veliké plus, protože v jednoduchosti je síla. Konkurentem této série je podle mě nejlepší česká hra Mafia, která se sice odehrává v Americe, ale je dokonce i česky dabovaná a vyvíjená českými vývojáři. Rozšířila se do celého světa a myslím že Česká republika může být v této oblasti patřičně hrdá. Tyto hry se podle mě dají hrát vždy, s jakoukoliv náladou.

Závěr

Nepište prosím, že tamta hra je kravina a jak to někdo může hrát. Je to špatný názor. Každý hraje to, co ho baví. A jak už bylo řečeno, každá hra má něco do sebe. A úplně na závěr bych chtěl připomenout, že stále máte v garáži to kolo ;). A když ne, tak si vyjděte pěšky :P

A to je vše přátelé.

Komentáře(35)