Čekejte prosím
Čekejte, prosím...
Logo sekce

Vodní dýmky: Fámy a pověry

01.07.10, 18:30, autor: Desttro, vyšlo v blogu: Dřysty
Vodní dýmky, část která se v posledních letech rozmohla i mimo čajovny, údajně nenávykové zařízení pro filtraci dýmu ale víte vy jak je to s vodními dýmkami doopravdy? Boříme pět největších fám.

 

Vodní dýmky: Fámy a pověry

 

 Sestaveno díky spoluprací mnoha kuřáku vodních dým,

      kteří se podělili o své zkušenosti a vědomosti,     

děkuji tímto všem, kteří přispěli na tento článek.  

 

Fáma: Vodní dýmka není návyková

 

 

Odpovědět na tuto otázku není zdaleka lehké, jelikož se nedá potvrdit toto tvrzení. Tedy, vodní dýmka sama o sobě není návyková pouze tabák, který obsahuje s 30% tabák a s 70% ovocnou melasu. Tedy obsahuje nikotin a jak jste se už na základce učili; tabák je návykový! Ovšem co se týče vodní dýmky má jednu nezanedbatelnou výhodu a to jest, že dým je filtrován vodou, to ovšem nezabrání aby část nikotinu nešla do našeho krevního řečiště.

Opakem je psychická závislost, což by se dalo definovat jako stále se opakující rituál či návyk. Tedy pokud jste zvyklí každý den si jednu dát tak počítáte s tím že to tak bude už napořád.

 

 

Fáma: Vodní dýmka je škodlivá

 

 

Toto tvrzení je vskutku odvážné, jelikož už samo dýchání dýmu, který byl vytvořen pálením, škvařením či jiným tepelným rozkladem pevné či kapalné hmoty je škodlivý a to proč?

Škodlivost dýmu by se dala rozvrhnout do tří základních skupin: složení dýmu, dýmový prach a samotná teplota dýmu. Složen je dým s poměrně stejných složek jako u cigarety ovšem díky vodě se k vám dostane o dost čistější dým a chladnější. Samozřejmě, že tento dým neobsahuje dehet tedy rakovinotvornou látku, která se usazuje v plících. Ovšem to neznamená, že rakovina není možná!

 

 

Fáma: Vodárny patří k Arabům

 

 

Toto tvrzení je také lež! Vodní dýmky jsou původem s Asie a byly a jsou určeny ke kouření opia ve velkých dávkách. Tyto opiové dýmky se dnes toliko nepoužívají používají se kaulety, což jsou jednoduché dýmky bez vody, ovšem požitek s kouření je menší. Tato fakta nám dokládají i starověké památky indické, především obrazy bohů a polobohů. Zároven se zminují o vodní dýmce i v knize Mahabarata (6.-4. století př. n. l. ), což je indický epos. Směrem k Evropě si daly dýmky přibližně v 5. - 8. století n. l. Tedy, fáma je vyrácená.

 

 

Fáma: Tabáky jsou stejné!

 

 

Tvrdit něco jako, že je Al – Fakhir lepší než Nakhla, tak je jako srovnávat Burbon se Skockou, jelikož snějně jako tyto alkoholické nápoje mají i tabáky určitý původ, chut' a vlastnosti. Tedy potmě se podívat jak se zkušení dýmkaři staví k těmto otázkám.

 

Každý co už přes rok bafá dýmky už ví, že každý tabák je jedinečný a nezaměnitelný hodnotí se tyto kvality tabáku:

  1. Chut'

  2. Dýmivost

  3. Dým

  4. Výdrž

 

Každý s těchto bodu je těžké definovat jelikož různorodost závisí na výrobě. Začneme tedy chutí; chutě nemůžeme roztřídit tak jednoduše, obecně se udává označení: Silně aromatizované tabáky, Aromatizované tabáky a jemně aromatizované tabáky. Dále je můžeme rozdělit na ovocné a neovocné. Dále dle barvy na rudé a hnědé (popřípadě jako „hovno“). Tabáky mají jasnou chut' i přes to lze odlišovat jednotlivé série. Především je to poznat na chuti samotného tabáku (30%) a melasy (70%). Tabák jakožto čistý mění své chutě a tím přímo ovlivňuje i dým samotný. Občas je také možno cítit i jiné chutě, obzvláště pokud je tabák otevřen. Osobně nepreferuji míchání chutí, ovšem je velice příjemné nacpat do jablečného tabáku kusy skořice, chut' není jasná ale někde tam je. Ovšem v tomto případě se musí upozornit, že kuřáci cigaret v tomto ohledu nebudou citět všechny chutě, jelikož jejich jazyk už je nezaznamenává. Používám tyto kritéria:

  1. Jasná čistá chut'

  2. Zašlá chut' tabáku

  3. Jasná čistá chut s úpravou

  4. Zašlá chut' tabáku s úpravou

  5. Nejasná chut' tabáku – podobá se černému tabáku

  6. Bez chuti – Cosi co si hrálo na tabák ve výloze

  7. Zfermentovaná chut' – tabák se dal do kvašení

  8. Odpadová chut' – Vyrobeno v kanále © pochybné značky, datum spotřeby atd.

 

Dýmivost tabáku záleží na jeho vlhkosti, čím je vlhčí tím více dýmí. Je to jako při sexu, čím vlhčí tím lepší ovšem u tabáku to platí dvojnásob. Al – Fakhir má dobrý nepropustný obal a tabák je nasekán tak aby netvořil hrudky, které „vypijí“ melasu. Melasa je tedy to záhadně lepkavé cosi, co teče s tabáku a když neteče je špatně. Melasu lze zakoupit za pouhou stokorunu v různých chutích a dím lze měnit samozřejmě i chutě tabáku. Nakhla ovšem spíše preferuje úsloví „V pyramidě to schováme a pak to prodáme.“ Takto alespoň na mě působí jejich sušší tabáky, které mají i menší procento čistého tabáku než Al – Fakhir. Tyto tabáky doporučuji vždy zlhčit, pokud používáte standardně koupenou melasu která je k dostaní všude v ČR tak dávkujte zhruba na 50g jeden dílek nakreslený nalahvičce, na kotlík +-3-6 kapek s dávkovače. Nakhla má ovšem řadu tvz. Mizo, která je dostatečně vlhká a ideální pro kouření. Na těchto faktorech závisí dýmivost vaší dýmky, kdyby jste nepochopili samotné slovo, proč se to vůbec hodnotí, doporučuji se zamyslet nad jak zadýmit svůj pokoj :-)

  1. Značná dýmivost

  2. Střední dýmivost

  3. Slabá dýmivost

 

Dým, kouř, je neodmyslitelná vodničení. Hodnocení dýmu je v celku složitá věc, jelikož člověk musí mít prokuřeno své aby poznal moment nejvyšší dýmivosti a nejnižší. Já osobně používám tato hodnotící kritéria:

  1. Opar – Cosi co zdánlivě připomíná dým s chutí při roztávání dýmky

  2. Slabý náznak dýmu – Už už se to žhaví v kotlíku

  3. Slabý dým – Menší dým průsvitný, nesoudržící

  4. Střední dým – Střední koule valící se s obličeje, slušně drží tvar

  5. Vyšší dým – Dostatečně dýmavé (pozná se strátou motirou z dohledu), tvar drží skvěle

  6. Uhelný dým – Zvýšená chut' uhlí, způsobená spotřebou či spálením tabáku

  7. Spálený dým – Dým který je nechutný a nutí k dušení

  8. Dým jak z žigulu – Přímé pálení tabáku a melasy obrovské koulé dýmu a kašel, není co dodat

 

Výdrž u tabáku je otázka sama pro sebe, jelikož správnou manipulací s uhlíky při dostatečně slabém tahu a tlouštky alobalu na korunce, kotlíku, lze s tabáku vyškvařit i dvě dlouhé hodiny utopie. Co se týče manipulace s uhlíky, nejdůležitější je aby se tabák nezapálil musí mít vždy příjemnou chut'. Samozřemě uhlíky musíte stále otáček do kolečka aby se každé místo rovnoměrně spotřebovalo. Tloušťka alobalu musí být přímo úměrná výhřevnosti uhlíků tak aby se nemohly uhlíky přímo zahřívat tabák nýbrž jen horkým vzduchem skrze dírky. Je to složitý postup jelikož každý mnou zkoumaný kotlík byl zcela jiného charakteru, tady jde o zkušenosti z kouření. Množství tabáku je také rozhodující ovšem i v tomto případě záleží na zkušenostech majitele dýmky. Osobně používám střední dýmku od firmy Aladin kotlík jsem pro ní hledal dlouho a neumorně, jekoliž klasický kotlík od Aladinu je příliš velký a špatně konstruován kvůli prohlubni. Ideální pro dlouhotrvající dým jsou plytké a široké korunky. Mé časové kriteria jsou následující:

  1. Krátká doba kouření (do 15 minut)

  2. Střední doba kouření (do 1 hodiny)

  3. Klasická doba kouření (do 1 a 1/2 hodiny)

  4. Dlouhá doba kouření (do 2 hodiny)

  5. Extrémní doba kouření (nad 2 hodiny)

 

 

Závěrem bych tuto fámu tedy vyvrátil, tím že každý tabák je jiný a to vzhledem k denní době, chuti, výrobce, zvětralosti atd. Proto každý vodník musí zkusit všechny tabáky!

 

 

Fáma: Vodnice na vyhození!

 

 

Toto téma je opravdu ale směšné, vodní dýmka je nepoužitelná tehdy, když chybí váza či praskne sfár, bohužel mnoho lidí se o své dýmivé miláčky mnohdy moc nestará. Jak tedy na to aby vodnice byla vždy chutná a bez zatuchlosti? Je to v podstatě jednoduché po kouření vždy propláchnout aby se nic neusazovalo v těle vodní dýmky ani v srdci. Dále vylít vodu s vázy, jelikož ta má skoro vždy ve zvyku udělat si tam akvárium z řas, což tedy ovlivňuje samozřejmě i chut', proplachovaní šlauchu ovšem není moc chytré. Jelikož, šlauch je tvořen s drátu a napodobeniny kůže může protékat, také je uvnitř jemný papírek, který má za úkol usnadnit tak (zmenšit odpor) a částečně zachytit prach, který uniká v dýmu. Ideální řešení jsou silikonové šlauchy se kterýma není žádný problém stačí jen propláchnout. Problém nastane například u značky Aladin, kde se srdce bohužel proplachuje špatně a nedá se vykartáčovat, tady nastupuje na řadu chemie! C6H8O7 - kyselina citronová k dostání krystalická v potravinách a drogériích. Perfektně odstraňuje vodní kámen a další usazeniny. Varování: Při vyšších koncentracích může leptat i neošetřené plochy kovů, zvláště pak odřené závity, které taky snáze povolí. Po pořádném koncentrátu této kyseliny je vodnice jako nová, žádná chut' prostě nic. Úžasná tahle chemie vid'te?

 

Fáma: RZU je nejlepší!

 

 

Absurdní omyl, směs použita na RYCHLO ZÁPALNÝCH UHLÍCÍH je opravdu zdraví nebezpečná, jelikož je vysoce toxická a nikdo vám nezaručí, že váš uhlík je úplně v pořádku a všechna směs je odpálená. Zároveň některé RZU určená primárně pro kadidla se občas oběvují na i na trhu s vodními dýmkami, v čem že je ten zakopaný pes? Je v tom, že takovéto uhlíky i po vypálení jsou mírně toxické a po delším užívání mohou způsobit respirační i kardiovaskulární onemocnění, nemluvě o raku! Proto všichni zkušení vodníci doporučují tradiční uhlíky bez směsi rozdělávané například na plynu (chut' plnu z počátku), v ohni či jinak. Na českém trhu jsou dvoje základních tradičních uhlíku a to sice kokosáky a bambusáky, jak jim všichni s oblibou říkají. O kokosácích se můžete dočíst v minulém článku ovšem bambusáky jsou v podstatě novinkou. Jsou vyrobeny s bambusu a mají pozoruhodné vlastnosti, rozdíl je například ve žhavení, nepotřebují dlouho aby byly krásně rudé. Zároveň se dají zapálit jen o druhého pokud mají dostatečnou výhřevnost. Také se dá říct, že dým je v porovnání s kokosáky hustší, to především proto, že bambusáky jsou placky s větší základnou než krychlové kokosáky. Všeobecně apeluji na rozum nerozumných aby zanechali RZU a raději si koupili ruční žhavič, jelikož ten rožhaví bambusák a jen ten vám dá pocit svobody! :-)

 

 

Fáma: Vodní dýmky nemají modní trendy!

 

 

Ano, móda zasáhla i nás, obyčejné vodníky. Co se týče dýmek, jsou modně upravovány, esteticky laděny a zcela změněny, ovšem slouží svému učelu. Nechci říct, že je to špatně a snad nejsem ani natolik konzervativní, že bych nepřijal tuto módu ale je tomu tak. V ledech dávno minulých (komunismus) se o vodních dýmkách téměř nevědělo, což má za následek xenofobii starší generace, tenkrát byly dýmky, co se dostaly za naší pevně střeženou socialistickou hranici, plechové či dokonce i lité. Takovéto dýmky byly nevýhodné v tom ohledu že byly těší a neskladnější ovšem zase velice zajímavé na oko, také bylo těžké odělit dýmku od bonga to mělo za následek to, že mnoho lidí je natolik primitivních, že si neuvědomují jak co pracuje (dočtete se v mých článcích o bongu). To se ovšem prolomilo pádem Železné opony a díky tomu se nám naskytlo ponořit se do světa dýmu dýmkařů. Do ČR byly prvně dováženy dýmky především s Egyptu, později díky emigrantům s islámských zemí se k nám dostaly Turecké a Íránské vodní dýmky. Díky cestovnímu ruchu se dostaly i dýmky s mnoha dalším oblastí především Tunisu. Širší veřejnost se s dýmkami mohla seznámit v nově otevřených čajovnách. Jak ovšem si uvědomujete vodárny jsou trošku dražší a proto čajovny nemohou sledovat trendy samotné konstrukce. Ani bambusáky, ač jsou nové a užitečné, v čajovnách nezaujímají takové místo jako kokosáky. Takto vypadá fashion ve světě dýmek. Viz obrázky:

 

 

 

Další články z této sekce...

ANKETA

Jak často kouříte vodní dýmku?

Celkem: 286 hlasů

V této anketě jste již hlasovali.

Buď jste v této anketě již hlasovali, nebo hlasoval někdo se stejnou IP adresou. Pokud chcete hlasovat, zaregistrujte se prosím.

SDÍLET

Hodnocení

OHODNOŤTE ČLÁNEK

Kliknutím na hvězdičku vložíte své hodnocení
Hodnotit mohou pouze přihlášení uživatelé. Děkujeme za Váš hlas.

BlogyProfil blogu
Můj blog tady na GameParku. Kíííp smajl! Novinka nový korektor!
* Založen: 15.2.2006 20:25:57
* BlogRank: 1,58
* Přístupů: 173 325
* RSS: RSS zdroj
Redakce blogu

REDAKCE BLOGU

Celkem redaktorů: 2
Toplist