České hry v roce 2009

Rekapitulace letošních her z českých luhů a hájů.

 

 

Tak už nám zbývá jen něco málo přes týden do konce roku,

a tak se tu podíváme co se nám urodilo za zajímavé tituly na domácí scéně.

 

ArmA 2


Nejočekávanější letošní hra domácí herní scény byla a je Arma 2 od Bohemia Interactive. Nebylo snad hráče který by nečekal jak dopadne souboj mezi touto domácí hrou a  Operation Flashpoint 2 Dragon Rising. Obě hry toho měly na první pohled mnoho společného a to nejen pomyslnou dvojku v názvu. Nyní už víme, že coby pořádná simulace vojenského života a boje je na tom o poznání lépe Arma 2.

 

       

 

Zahraniční pokračování české klasiky Operation Flashpoint, Operation Flashpoint 2 Dragon Rising 2 se nakonec přiklonila více k arkádě. Ano i tentokrát se Arma 2 neobešla bez bugů, u takovéto otevřené hry se to dalo čekat. Tvůrci ale nelenili a snažili se je brzy odstranit vydáním několika updatů. Přesto všechno Arma 2 patří ke špičkovým, komplexním a výborně hratelným vojenským simulátorům, a to nejen po své skvělé grafické stránce.

 

 

 

Navíc, patrně jako vánoční dárek, studio Bohemia Interactive oznámilo nový patch 1.05, který do hry přidá kampaň Eagle Wing. Což bude zajímavé střetnutí Spojené státy vs. Ruská federace. Tentokrát se vydáte hluboko do týlu nepřítele. Vedle toho patch bude obsahovat i nový mód nazvaný příznačně "Když selže diplomacie".

Poznámka: Dnes 23.12. je patch už je venku.

 

    


Hned následující rok se fanoušci hry už mohou těšit na datadisk Arma 2: Operation Arrowhead, který je již nějaký čas ve vývoji. Děj přídavku se z fiktivního státu Černarus, kde se odehrává Arma 2 přesune více na jih do Takistanu a Zagrabadu. Jde opět o fiktivní názvy suplujíci dnešní divoký Afghánistan. Takže dojde i na změnu prostředí válečného konfliktu.

 

ArmA 2 rozhodně své příznivce nezklamala a těší se veliké oblibě u početných domácích, ale i zahraničních hráčů.

 

Dreamkiller


Tato bezhlavá střílečka se urodila v pražském Mindware studios, která je nyní pod vedením Jindřicha Rohlíka. Ten vystřídal Karla Papíka, který se nyní věnuje vývoji casual her. Všichni už víme, že tahle akce alá Painkiller nedopadla zrovna moc slavně. No co se dá dělat. Pokaždé se vše nezdaří.

 

     

 

 

Ve hře hrajete za postavu psycholožky Alice Drake a ta s využitím různých, celkem originálních palných zbraní, bojuje proti nočním můrám svých pacientů. Ty zde jsou ve formě nepřátel, které na vás hrnou, jak to tak v podobných frenetických akcích bývá, ze všech stran.

 

 


Bohužel hra má pouze singleplayer, který nabídne dvanáct poměrně rozsáhlých levelů. Co level, to narušená mysl pacienta, což obnáší i na dvanáct různých prostředí, kde bojujete se zcela odlišnými nepřáteli. Tato hra očekávání českých hráčů bohužel nenaplnila. Škoda, snaha byla, a tak snad se povede ta příští.

 


Memento Mori


Tahle povedená česká plně trojrozměrná adventura vyšla v druhé polovině letošního roku. Odehrává se v současnosti a její devízou je temný, detektivní příběh. Jak se na pořádnou adventuru sluší a patří. Českým autorům ze studia Centauri Production se povedlo rozehrát mysteriózní detektivku s nepředvídatelným dějem a mnoha příběhovými zvraty. Navíc postavy jsou dabovány hlasy známých českých herců jako např.Vladimír Fišer, Jana Drbohlavová, Kateřina Seidlová, Miroslav Táborský, Libor Hruška, Jaromír Meduna,Václav Rašilov a další. Hra má i hodně povedený soundtrack.

 

 

                  


Děj hry začíná v ruském městě Petrohrad, kde dojde ke krádeži ve světoznámé Ermitáži. Do vyšetřování se pouští členka Interpolu Larisa Světlovovová a Maxim Durand. Při pátrání po uloupených obrazech Lara a Max cestují po Evropě, hledají a vyslýchají svědky, prostě se snaží dopadnout zloděje za každou cenu. Horká stopa je přivede až do tajemného finského kláštera. Dohrání hry zabere zhruba 12 hodin.

 

 

 

 


Pat & Mat!


Tuhle českou dobrodružnou adventurku ocení hlavně ti nejmladší hráči. Však v ní si konečně můžou zahrát za dvě velice oblíbené postavičky Pata a Mata, nám všem dobře známé z velice populárního večerníčku

„A je to".Odpovídá tomu i poměrně jednoduché ovládání myší, které vychází z podobných „point-and-click" adventur, poměrně krátká délka hry a pod. Hodně potěší, že hra má kvalitní český dabing.

 

                  


Součástí hry je i několik logických miniher jako puzzle, minigolf, či v poslední době tolik oblíbené hledání předmětů. Po grafické a zvukové stránce jde o povedený herní počin. Vývojářské studio Centauri Production chystá snad už v příštím roce k vydání další herní epizodu.

Hra vyšla u vydavatele IDEA games.


  

 

 

Machinarium


Obrovského nejen domácího, ale i mezinárodního úspěchu a to jak z řad hráčů, tak odborné veřejnosti se dostalo české adventurce Machinarium. Malý, pouze čtyřčlenný vývojářský tým Amanita Desain, pod vedením Jakuba Dvorského se při její tvorbě řádně zapotil. Vývoj trval tři dlouhé roky, ale precizně odvedená práce se vyplatila.

 

          

 

Tým čerpal ze zkušeností ze své předchozí hry Samorost 2. Hra je o robotovi „žijícím" v zcela originálním světě, nechybí v ní množství poměrně těžkých hádanek. Není to rozhodně hra pro každého, ale milovníci adventur a řešení náročných puzzlů si jistě přijdou na své. Svou originalitou je hra naprostý unikát. Pro příznivce adventur jasná volba.

 


 

Inquisitor


Tak u tohoto RPG jsem asi jako každý už ani nedoufal že někdy vyjde. Předlouhý vývoj hry trvající bezmála deset let se u her tak často nevidí. Problém je, že hra nám časem, a ten letí neúprosně v před, hodně zestárne. U Inquisitora tomu nebylo jinak. Na obranu práce týmu Wodem Dragon tu musím poznamenat, že vím jak těžce a bolestně se hra rodila. Tým si při práci na této hře prošel doslova a do písmene očistcem, klobouk dolů.

 

Obrovské české, gigantické RPG, v klasické 2D grafice je tu a pokud se má hra hodnotit jako poklona celému žánru (nejen Baldur's Gate), tak se podařila na výbornou. Má tři hratelné postavy kněz, paladin a zloděj. Děj jak název vypovídá se točí kolem inquisičního vyšetřování. Rozsah a záběr hry je skutečně monstrózní, herní doba je neskutečných 150-200 hodin.

 

       

 

Dokonce je vydavatelem, je jím Cinemax, vypsána i odměna za první (doložené savy) dohrání hry, platící do konce roku. Přiznám se, že tolik času vážně na jednu hru nemám. Jinak autoři hry se o své dítko pečlivě starají. Vyšly už, tuším-li správně, tři patche odstraňující drobné nedostatky.

 



Už od letmého pohledu se  jedná o poměrně těžké, oldschool RPG. Určené je tak spíše starším hráčům, kteří se jeho zahráním propadnou v čase až na konec devadesátých let. Do doby nadvlády Baldur's Gate. Staromódní grafika, staromilská hratelnost, kvanta byť i skvěle napsaného textu v našem rodném jazyce to i potvrzuje. Pokud patříte k starším hráčům klasických RPGéček, není jiné volby a jděte klidně do toho. Pro ostatní je tu obrovský výběr „novějších" moderních RPG. Staří hráči, ke kterým patřím i já, hru jistě ocení.


Numen: Contest of Heroes


U žánru RPG tu ještě chvíli zůstaneme. Dalším ryze českým RPGéčkem je Numen: Contest of Heroes. Za jejím vývojem a vydáním jsou čeští Cinemax.Tohle  plně trojrozměrné akční RPG nás zavede do starověkého Řecka, plného mýtických příšer a četných dalších nepřátel. Budeme v něm ovládat hrdinu, podléhajícímu  jednomu z devíti bohů, a čeká na nás antický, bájný svět, plný dobrodružství.

 

        

 

Atraktivní souboje s monstry a bossy, v docela pěkné grafice, nás čas od času zavedou do gladiátorských arén. Navíc nám příběh nabídne i nečekané dějové zvraty, velké množství lokací k detailnímu prozkoumávání. Budete hledat předměty, které a to je dost zajímavé budete vyhrabávat poklady na mnoha ukrytých místech pomocí lopaty. Ta vás bude v inventáři provázet celou hrou.

 

 

 

Chybět tu nemůžou, jak se na pořádné RPG sluší a patří, klasické questy a dungeony, navíc ve hře najdete 12 různých řeckých ostrovů. Samozřejmostí je, že k boji budete používat rozličné zbraně a účinná kouzla (80 druhů), často navíc spojená do různých komb. Hra vyšla před pár dny (14.12) a samozřejmě je v češtině, a tak teprve uvidíme jak se jí u hráčů povede. Má našlápnuto velmi dobře. Tak hodně štěstí Numene!


18 Wheels of Steel: Extreme Trucker


Každý máme nějaký ten sen a snem téměř každého kluka je alespoň jednou sedět za volantem pořádného náklaďáku, silného tahače, či podobného stroje. A právě to, sice jen virtuálně se vám snaží splnit tvůrci, tentokrát ryze budgetové hry 18 Wheels of Steel: Extreme Trucker.


               

 

Jde o další hru z nekonečné série 18 Wheels of Steel od českého týmu SCS Software. Nasednete do zhruba desítky těžkotonážních obrů a vaším úkolem nebude nic jiného, než dopravit náklad rozličného druhu a to zkrátka od někud někam. Na výběr je na 25 různých kamionů s 30 různými návěsy. A aby to nebylo zas tak jednoduché ježdění, jste po celou dobu jízdy pod tlakem časového limitu.

 



Ke všemu vám v cestě bude stát mnoho překážek. Sníh, led, cesta přes prudké horské srázy a pod. Hlavní je dovést náklad i auto v pořádku. Je to samé ježdění, občas i docela hodně nudné. Hra je primárně určená pro fandy náklaďáků. Těmto a příležitostným virtuálním řidičům nabídne zkrátka, docela povedenou, ale hodně budgetovou zábavu.


Samurai: Way of the Warrior
V letošním topíku 30 nejlepších her, které se objevili na iTunes se dostala i česká hra Samurai: Way of the Warrior od vývojářů ze studia Mad Finger Games. Potvrdilo se tak, že naše celkem malá zem má velmi dobré a kvalitní vývojáře. To nejen na PC, ale i na menší hrací platformy.

 




A co nás čeká v roce 2010?

 

Mafia 2
Těžko by mi to zde mnozí odpustili kdybych se tu na konec několika větami nezmínil o nejočekávanější české hře Mafia 2. Nikdo snad nepochybuje, že vývojáři největší důraz kladou na filmový příběh, navíc výborně zpracovaný, skvělé přestřelky, honičky v dobových autech a vše doplněné i patřičně dobovým soudtrackem.

 


 

To vše samozřejmě pro našince v českém dabingu. Jenže vývoj takové hry není nic jednoduchého, a tak se vydání hry (už po kolikáté ?) přesunulo na léto příštího roku.Tak to snad konečně klapne a všichni se už dočkáme. Jedno je ale jasné, Mafia 2 bude patřit k absolutní špičce žánru. Však o tom nikdo nepochybuje. Nebo snad ano ?

 

Chtěl bych zde za všechny české hráče, všem našim vývojářům poděkovat za jejich práci. Dokazují, že Češi mají zlaté ručičky i v takovém odvětví, jako je herní vývojářství.


Přeji jim hodně úspěchů v příštím roce a ještě hodně povedených českých her.

Komentáře(133)