Jak postavit iglú...

Tak jak jsem slíbil, tak vám přináším návod na to, jak postavit iglů. Znám tři způsoby a pokusím se vám popsat všechny tři, aby se dali pochopit. První a druhý způsob bude z vlastní zkušenosti, kdy jsem iglú jako malý stavěl každou zimu a ten třetí je inspirován dokumentem, který jsem shlédnul v televizi a přidám pár obrázků z netu, aby to bylo lépe pochopitelné:)

Co na stavbu budeme potřebovat:

 

- hlavně hodně kvalitního sněhu, né žadný prašan, ten je k ničemu

- boby, kolečko, kýble, lopaty na sníh, zednickou lžíci atd. podle toho, co doma máme

- formy na sněhové cihly(2x prkno délky 20cm, šířky 15cm, tl. 2cm, 2x prkno délky 30 cm, šířky 15cm, tl. 2cm, hřebíky

  kladivo, pro ty co ještě netloukli hřebíky kleště:)  

- sněhovou pilu(její délka je okolo 50cm, šířka 5cm,tl. 3mm, pilu si může doma každy vyrobit sám nejlepší materiál   

  na výrobu je z tvrdého leteckého duralu, je pevný a lehký)

 

1. způsob(rychlý):

 

    

     Na tenhle způsob budeme potřebovat hodně sněhu. Nejprve si na zemi vyryjeme kruh, tím si určíme jaký bude mít iglú průměr. Potom pomocí bob, koleček kýblů atd. nanosíme na vyznačené místo dostatečné množství sněhu. Jak se nám pomalu navršují vrstvy proléváme je vodou. Výšku iglú si můžeme určit každý sám. Když už máme dostatečně velkou hromadu začneme sníh udusávat pomocí lopat do tvaru kopule. Když už máme kopuly udusanou pokropíme jí vodou a necháme přes noc zmrznout.

     Druhý den si určíme kde chceme mít do iglú vchod, a pomocí zednické lžíce si vyznačíme obrys vchodu. Potom můžeme začit vyhrabávat sníh zevnitř. Nejprve si v iglú udělám tunel stejné velikosti jako obrys vchodu,následně začnem hrabat do všech stran až nám uvnitř vznikne prostor.

     Dávejte pozor aby ste se neprokopaly skrz stěnu a aby ste nevyhrabali moc sněhu a stěny nebly tenké. Pokud ste si udělali iglú dostatečně vysoké můžete si uvnitř udělat ze sněhu např. sedačky nebo stolek co vás prostě napadne.Tím je iglú prvním způsobem hotové.

 

2. způsob(pomalý):

 

    

     Začátek je stejný jako u prvního způsobu, tzn. že budete muset sehnat hodně sněhu a záčnete tím že si opět vyznačíte jak bude iglú velké. Potom si musíte vyrobit formy na cihly, ty vyrobíme s prken(viz. co na stavbu budeme potřebovat). Když máme formy hotové začneme je plnit sněhem, je dobré když je sníh trochu mokrý. Nesmíme zapomenout pořádně udusávat sníh, aby výsledné cihly byly dostatečně pevné.

     Když máme dostatek cihel na stavbu začneme je sklád po obvodu vyznačeneho kruhu jednu vedle druhé. Až doděláme první řadu začneme stvět další, spáry mezi cihlami zaděláváme mokrým sněhem. S každou přibívající řadou podřezáváme cihly ze spodu pod úhelm asi 30 stupnů pomocí zednické lžice tak aby se nám obvod kruhu pomalu zmenšoval.

     Nakonec nám vznikne kopule, tu z vnější části oházíme sněhem a uhladíme pomocí lžíce aby nebyli vidět cihly. Ještě nám zbývá vyrobit vchod. Ten zhotovíme tak že pomocí zednické lžíce proříznem díru ve stěně, touto operací je iglú dokončené.

 

takhle může vaše iglú vypadat

 

3. způsob(docela rychlý):

 

    

     Tímto způsobem si staví iglů například eskymáci nebo polárníci na výpravě. Nejprve se musí vybrat místo kde je kvalitní udusaný sníh a kde je ho pořádná vrstva. Iglú musí být postavené na rovině, když najdeme místo pro stavbu začneme s rozvržením. Nejprve si nakreslíme kruh průměru okolo 2m, poté si rozvrhneme vstupní část. Vstup by měl ležet v parvém úhlu s převládajícím větrem aby do iglú nezanášel sníh.

 

Staveniště

 

 

 

 

 

 

 

     Potom vykopeme v místě budoucího vchodu do tunelu jámu asi 1m hlubokou. Pak začeneme pomocí sněžné pily prořezávat cestu ke kruhu iglů. Vzniká tak základ tunelu. Odřezané bloky dáváme stranou, budou se nám v budoucnu ještě hodit.

 

 

 

Řezání

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

      Stavět začneme tak že si stoupneme dovnitř kruhu iglú. Začneme největším blokem, který použijeme k překlenutí příkopu vstupního tunelu. Blok nakloníme k sobě a použijte další jako prozatímní oporu.

 

Usazení

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

 

    

 

 

 

 

 

      Pak postavíme blok svisle, základnou na správné místo. Strčíme pilu do spáry u základny a tu uprostřed trochu odřízneme. Potom nakláníme blok k sobě a odřezáváme svislou hranu, až nakonec blok zapadne na místo. Následně zatlačíme na horní hranu bloku aby se zpevnilo usazení.

 

      

 

 

 

 

   

Spirála

 Postup stavby

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tunel dokončíme tak že jej zastřešíme dvojicí bloků vzájemně zapřenými do tvaru písmene A. Tam kde nám mezi spáramprosvíta slunce je utěsníme sněhem. Celý povrh iglů zevnitř i z venku uhladíme.  A je hotovo:)

 

Možná že když se budu  zase nudit tak vám napíšu návod jak postavit sněhuláka v podmínkách

České Republiky, tedy z bahna:)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře(33)