Vánoční pěstitelství kaprů!

Dobrý den, a štastné vánoce, dnes si povíme něco o tom, jak se o kapry správně starat.

Dobrý den přátelé,

 

Dnes bych vám chtěl povyprávět něco o tom jak můj blízký přítel, jistě ho již někteří z vás znají, v poslední době je to hodně známý hráč Call of duty 2, nedávno s ním byl totiž veden rozhovor, kujon stará o kapry a jak je chová.

 

Podle kujona za správným chovem kaprů jsou leta odříkání a dřiny. Nejde prý jen o to, že si kapra koupíte, zajistíte mu stálí přísun jeho oblíbeného jídla a pití, jde i o to, že se musíte vžít do role kapra samotného. A to jistě není nic jednoduchého. Né každý z nás se dokáže do této role dostat. 

 

Pokud plánujete si jednoho či více takových kapříků pořídit, je důležité, aby jste mu připravili prostředí v kterém bude spokojen a nebude v něm nešťastný. Sám kujon podotýká, že vana není vhodné místo, kapr se tam cítí stísněně a mnohdy trpí strašlivými depresemi, které se mění v neustálí pláč. Ale kdo z nás obyčejných lidí, nezasvěcených do chování kaprů pozná, zdali kapr pláče? Kapr by měl mít vyhrazený prostor minimálně 5x5 metrů krychlových, kde si může radostně rejdit a skotačit nejlépe s přáteli. Ano, čtete správně s přáteli, kapr není samotářský živočich. potřebuje mít přátele, s kterými může "spáchat" různé skotačiny. Ale přítel není jediné, co kapr musí mít. Měl by mít také zodpovědného majitele, který si s ním a jeho přáteli občas zahraje nějakou tu kapří hru. Samozdřejmě, pokud by Vás kapr zlobil, nesmíte to nechat jenom tak. Zamysleme se sami nad sebou...každý z nás někdy udělá kapřovinu, ale trest prostě přijít musí. Vždyť potom by Váš kapr nedělal nic jiného než by neustále zlobil. A to my nechceme.

 

Po vybrání správného místa, kam kapra vložíme by jsme si měli udělat přesný denní plán, aby jsme věděli, kdy na kapra budeme mít čas. Kapr si musí zvyknout na to, že jídlo bude dostávat 3x denně vždy ve stejnou hodinu a musí vědět, že po obědě a rychlém šlofíku kapra vemete a půjdete ho vyvenčit, ať již do louže před domem či do rybníku, kde si s ním zarejdíte.

 

Dovolím si citovat kujona: "Já sám chovám kaprů stádo, každý den s nimi rejdím u nás v rybníku a je hrozná zábava, každému z vás bych to přál zažít. kapři jsou moje druhá rodina, citím k nim zvláštní pouto, miluji zvuk jejich mrštných ploutví, když si takhle rejdíme. Je to naprostá bomba. není lepšího pocitu, než když víte, že se máte za kým vrátit. Na kaprech je skvělá věc, že nikdy Vás neodmítnou a se vším si ví rady. mám je moc rád, jsou můj život."

 

Děkuji Vám za přečtení článku a doufám, že kapry nebudete chovat pouze na vánoce ve vanách, ale, že pochopíte, že kapr je taky člověk a na talíř nepatří.

 

 

Přikládám obrázek kujona a jeho rejdění s kapry:

 

 

 

Komentáře(9)