♥♥♥ Příprava fotbalistů ♥♥♥

Je mnoho metod k revoluční přípravě mladých fotbalistů a průzkum je pořád dál a dál, a profesionalita žáčků se zdokonaluje.


 

 Příprava fotbalistů dnes probíhá revoluční změnou. Všude ve světe se hledají nejúčinnější metody fotbalové přípravy. Zkoumá se, jak je možno v co nejkratší době vychovat co nejlepší fotbalisty na světě.

Tuto otázku už si kladou různí trenéři nejméně třicet let. V současné době největší pozornost je věnována výběru a přípravě mládeže již od 4-5 let a směrům techicko-taktického zdokonalování dospělých fotbalistů.

 

Tvrdí se, že zaostávání je -údajně- největší v technicko-taktické oblasti, neboť již několik desetiletí, téměř na celém světě, se používají stejné metody základního nácviku fotbalové techniky i herních forem cvičení...

Vysvětelní je v tom, že je podstatně snazší zvýšit tělesnou připravenost hráčů a dosahovat přijatelných výsledků vybudováním mechanićky organizované hry mužstva, než zvýšit technicko-taktickou úroveň hry.

 

                                              

 

Tento nedostatek se kompenzuje u hráčů seniorské věkové kategorie průpravnými hrami, jejichž kyticí dnes předkládáme i našim trenérům.

Ve fotbalu je zjištěno, že dostat se s míčem na polovinu hrací polchy soupeře, nebo dokonce až před pokutové území, je realitivně snadnou záležitostí. Postačí pojetí -kopni a běž- a míč je 20 metrů před soupeřovou brankou. Avšak dostat se s míčem za těsný obranný val soupeře a připravit si čistou brankovou příležitost je záležitost dlouhodobě trénované technicko-taktické dovednosti hráčů probíhající zpravidla na malém prostoru hrací plochy a ve velmi krátkém časovém úseku. I tento požadavek splňují průpravné hry, které mají trenéři k dispozici.

Dosažení branky je nejtěžším momentem hry, který zpravidla nepřichází sám od sebe. Proto vytváření brankových příležitostí a jejich proměňování věnuje většina trenérů největší čas svého trénování.

V nejrozmanitějších podmínkách a podle možnosti v situacích, které se v utkání vyskytují. Tento záměr je vyjádřen v převážně většině průpravných her uvedených v různých taktických návodech a technických brožurách.

Navíc, pozorný trenér v nich nalezne i řadu citových, volních i intelektuálních požadavků.

Žádná odborná prácce tohoto druhu nemůže být dokonalá, bezchybná. Ani expert nevylučuje možnost, že přísnější posuzování charakteru uvedených průpravných her v různých brožurách, nemusí být vždy dokonalé jak to z počátku vypadá. Záleží na jednotlivci jak si tréninkovou jednotku v určeném tréninku povede sám.

Většinou ze začátku trénuje nižší počet hráčů součastně. Z praktického hlediska se trenérům doporučuje: výhoda početní převahy útočících hráčů nad bránícími uplatňovat především u mužstev hrajících nižší soutěže, kdežto u 1.ligových hráčů monitorovat průběh průpravných her tak, aby počet útočících hráčů proti bránícím byl vyrovnaný, případně mírně převažovali hráči bránící.

Ve světě trenérského řemesla je hodně metod a taktických prvků, které se snaží trenéři naučit i ty nejmenší žáčky na celém světe...

 

                                              

 

 


Zdroj:osobní trenérské zkušenosti u mladých žáčků

 

 

 

 

                                                       

                                                                     Messi nejlepší fotbalista na světe!

Komentáře(10)