Naučte se tisknout lépe

Většina lidí nemá ponětí co je to tiskárna většinou hrajou na PC hry nebo něco užitečného pro sebe.Tady vám napišu jak z tiskárny tisknout lépe

1 Aby mohla vaše tiskárna podávat uspokojivé výsledky,alespon jednou týdně spustte plný tisk,který pročistí trysky všech tiskových kazet.

 

2 Myslete na to,že tisk vypadá jinak na lesklém a jinak na matném fotopapíře.Pro nejvyšší kvalitu jsou jednoznačně vhodnější leské papíry  matné slouží spíše pro prezentační učely.

 

3 Je vhodné,abyste používali jen jeden druch papíru na fotografický tisk.Každý papír má totiž jiné vlastnosti,a tak se vyhneme nepříjemnostem v podobě neustálého sežizování parametru tisku.Zapamatujte si proto typ papíru,u kterého se vám odsvědčí výsledky.

 

4 Používate-li refilly,postupujte podobně jako u papíru:budte věrní jedné značce.

 

5 Většina tiskáren je vybavena automatickým čištěním hlav,navíc jej lze spustit softwarově v ovladači tiskárny.Čištění hlav je však dobré provádět až tehdy,kdyý se viditelně zhorší kvalita tisku.V praxi totiž toto čištění znamená,že přístroj nechá jemnými tryskami tiskové hlavy protéct velké množství inkoustu,o který tak příjdete.

 

6 Ke standardum některých tiskáren patří automatické vyčištění hlav ihned po zapnutí zařízení.Tímto zpusobem však muže uživatel denně přichýzet o značně množství inkoustu.Pokud chcete tomuto nežádoucímuodstřikování barvy předejít,nechávejte tiskárnu stále zapnutou.Odběr proudu v režimu pohotovostije minimální,v žádném případě se nemusíte bát větších učtu za elektřinu.

 

7 Pokud vám i přes veškerou péči tisková hlava zaschne,lze se pokusit o nápravu pomocí speciální čistící sady,která je běžně dostupná v prodejnách s počítači.U tiskáren,kde vyměnujetecelé hlavy,je ale lepší rovnou koupit novou tiskovou kazetu.

 

8 Nenutte tiskárně zbytečně mnoho dat.I když má dnes většina tiskáren rozlišení minimálně 1 200 dpi,často bohatě dostačují vstupní data s hodnotami 150-200 dpi.

 

9 Obrazová data pro tisk si chystejte v barevném prostoru RGB.Přestože tiskárny tisknou převázně barvami CMYK,vycházejí výsledky z prostoru RGB lépe.Navíc ušetříte jednu třetinu datového objemu.

 

10 Černobílé fotografie vycházejí nejlépe na tiskárnách vybavených odstupnovanou šedou (např. tiskárny firmy HP).Není to ale pravidlem.výjimkou tvoří například tiskárna Canon Pixma iP4000,jejimž výstupem jsou vynikající černobílé fotografie,přestože nenabízí šedé odstíny.

 

 

11 Používate-li často bezokrajový tisk,musíte počítat s tím,že se vám zvednou náklady na udržbu tiskárny.Časem totiž budete muset koupit nové molinatové odkapávače,protože ty puvodní budou prosáknuty inkoustem.

 

12 Některé tiskárny umožnují potiskovat CD nebo DVD,pro kteréžto učely si samozřejmě musite pořizovat médiase speciální povrchovou upravouoznočovanou coated.Levnější variantou je použití samolepek s předseknutým kolečkem na rozměry CD,kterých je dnes na trhu široká nabídka.

 

13 Používate-li digitální fotoaparát,bude pro vás optimální tiskárna vybavena integrovanou čtečkou pamětových karet.Ale pozor-čtečky v tiskárnách jsou zpravidla pomalé,jejich přenosová rychlost je nesrovnatelně nižší než u klasických čteček připojených přes  USB 2.0 nebo FireWire.Pro pohodlnější práci je proto lepší využít jinou,než je v tiskárně zabudovanou čtečku.

 

 

Rada

Dávejte si pozor na nejlevnější tiskárny:výrobce vás muže nalákat extremně nízkou pořizovací cenou,nemusí to však být dobrý vubec dobrý nákup-nemalou částku vás poté muže stát spotřební materiál.Někteří výrobci jdou jěště dále a za pakatel pak v akcích nabízejí tiskárny,jejichžbalení neobsahují žádnétiskové kazety.Když je potom dokoupíte,zhozíte se,že jste vlastně mohli levněji koupit podobnou tiskárnu přímo s tiskovými kazetami.

 

Komentáře(16)