Oceánie, větrná krása ...

Větrnou nejjižnější část země ovládá Antarktida. Tato pevnina má tak chladné a mrazivé podnebí, že není trvale osídlena. V jižní části Tichého a Indického oceánu leží Oceánie. Skládá se z Austrálie, velkých ostrovů Nové Guineje a Nového Zélandu a z nesčetných malých ostrovů rozptýlených v Tichomoří.

Prvními obyvateli Austrálie byli Austrálci. Přišli sem pravděpodobně z jihovýchodní Asie asi před 50 000 lety. Evropské lodě obepluly australské pobřeží v 17. století, britské osídlování začalo v roce 1788. Většinou vnitrozemí Austrálie tvoří pouště a buš, takže velká města vyrostla převážně podél pobřeží. Obyvatelé tichomořských ostrovů - Melanésané, Mikronésané a Polynésané - pocházejí rovněž z jihovýchodní Asie. Na svých kánoích přepluli oceán někdy v letech 3500 - 1200 př. n. l. Nový Zéland byl britskou kolonií od roku 1840 a celou tichomořskou oblast začaly ovládat evropské mocnosti. Většina států na tichomořských ostrovech se osamotnila až po roce 1970. 

 

Wairakei

Na dně Tichého oceánu lze podél pevnin a ostrovů nalézt mnoho míst s aktivní seismickou činností. Novozélanďané využívají téměř stejné množství geotermální energie, jaké vzniká vulkanickou činností a s ní souvisejícími zemětřeseními, k výrobě elektrické energie. Ve Wairakei hledají podzemní vody, které se hluboko uvnitř Země přeměnily v páru, cestou na povrch. Používají se k pohonu turbín a k výrobě elektřiny. 

 

Stříhání ovcí

Evropané, kteří se v 19. století usadili v Austrálii a na Novém Zélandu, si se sebou přivezli hospodářská zvířata. Ukázalo se, že mírné klima a pastviny na novozélandském Jižním ostrově a v australských státech Nový Jížní Wales a Viktorie poskytují vhodné podmínky pro chov ovcí. Moderní farmy zabírají rozsáhlé oblasti na venkově. Vlna a jehněčí maso jsou důležitým vývožním zbožím

 

Nové druhy vín

V australských státech Queensland, Nový Jížní Wales, Viktorie a Západní Austrálie se rozkládá mnoho vinic. Nejznámější vína pocházejí ze slunných svahů jihoaustralského Barossa Valley poblíž Adelaide. V posledních letech získala australská vína velkou oblibu na celém světě a úspěšně konkurují kvalitě vín z Evropy a Ameriky. 

 

Sydney

Největším městem v Oceánii je hlavní město státu Nový Jížní Wales - Sydney. Žije zde více než 3,6 milionu obyvatel. Moderní budova Opery poblíž přístavu byla navržena tak, aby její střecha připomínala vzduté plachty nebo mušle. Okolí města lemují krásné pláže. Sydney je uměleckým, průmyslovým a obchodním střediskem. V roce 2000 se zde konaly letní olympijské hry. 

 

Fidži

Souostroví Fidži tvoří více než 250 ostrovů, z nichž největší jsou Viti Levu a Vanua Levu. Domorodí obyvatelé jsou potomky Polynésanů a Mikronésanů a převzali jejich tradiční dovednosti při tvorbě dřevěných plastik a dalších dřevořezeb. Na Fidži žije i mnoho Indů, potomků dělníků, kteří sem přišli v době britské nadvlády v letech 1874-1970. Fidžijci se živí rybolovem, pěstováním kokosových palem, cukrové třtiny a rýže. Cukr tvoří asi jednu třetinu fidžijského exportu.

 

Fa a Samoa

Tato fráze znamená samojský životní styl. Obyvatelé samostatného státu Západní Samoa a Americké Samoy, zámořského území USA, jej stále přísně dodržují. Samojci jsou polynéský národ. Žijí ve velkých rodinných skupinách vedených náčelníkem. Mnozí z nich se živí rybolovem, jiní zemědělstvím nebo těžbou dřeva. Další našli své živobytí v USA nebo na Novém Zélandu.

 



 

Komentáře(1)