Fenomén Graffiti

...

Graffiti je dnes již dost častou věcí kterou denně vidíme na naších ulicích metrech i MHD (městské hromadné dopravy) Graffiti je styl kterým writeři píšou svoje jména(přezdívky) ruznými barvami na již zmiňované Ulice metra a různé dopravní prostředky.

 

Historie

Ve starých dobách (dějinách) je graffiti přítomno v Římském impériu a Egyptě. Bylo vyobrazeno anonymním škrábání do omítek v podobě nadávek, vyznání lásky nebo reklamy na nevěstinec.

                                     http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3b/Pompeii-graffiti.jpg

                                                            Jeskynní styl graffity 

Novodobé Graffiti

Vzniklo v.60 letech ve Filadelfii. Kde přezdívaný doručovatel pošty TAKY 183 (číslo 183) podle jeho čísla ulice. Začal tak reágovat na graffiti které viděl na ulici 204 (JULIO 204). Začátkém tímdle novodobým stylem informoval v New york times asi roku 1971. Todle inspirovalo nastávající Writery. Graffiti bylo v ulicích New Yorku velmí častým a hezkým doplňkem a nikomu to nevadilo. Najednou začali Writeři sprejovat po New Yorských dopravních prostředcích (METRO,VLAKY). Tímto se lidem graffiti začalo protivit a město New York dávalo miliardy dolarů na odčištění všech vlaků a meter.

 

Graffiti a součastnost

Všude se píše jestly chcete psát ilegálně graffiti nedělejte to na novou fasádu, nové domy, dělejte je prostě tak de to lidem nebude vadit. Tímto pravidlem se ale většina writerů neřídí. A ti co se tím neřídí jsou fakt s prominutím největší magoři co jen můžou existovat kteří na novou fasádu za 500.000kč nastříkaj ňákou nepěknou hovadinu.Graffiti se většinou sprejují na různá zapadlá místa kde většinou lidé nechodí a nikomu to ani moc nevadí (kromě majitelů objěktů).V dnešní době se graffiti trestá buďto finanční pokutou, podmínkou a nebo i "na tvrdo". Existují i akce kde město dovolí na jejich zdí udělat graffiti. Existují i legální plochy které se vyskytují na hodně místech ČR. Existují i firmy které vám graffiti z vašich fasád dokážou sundat.

              http://radushka5.txt.cz/obrazky/hoakser_graffiti.jpg

                                                   Většinou u kvalitních tágu jsou i obrázky

Jak na Graffiti

Jestly si chcete třeba vysprejovat svůj pokojíček něčím fakt bezva dobrým Graffitem začněte první s Graffiti abecedou kterou najdete na různých blogech. První než si fak chcete něco nasprejovat pořádně to promyslete a načrtněte si to na papírek. 

 

 

Tipy

Jestly ste se fakt rozmysleli udělat Gráfko tak rozhodně nepřereslujte jiným Writerům nebo Kingům jejich Graffiti!!!!.. Většinou to dopadá že vám autor gráfka dá nakládačku a nebo mu budete muset zaplatit všechny spreje které do toho investoval !!!

 

Jestly chcete psát graffiti musíte vědět fakt,že na každej METR ČTVEREČNÍ potřebujete jeden sprej.

 

Shlédněte film o graffiti GYMPL který sklidil dost velký uspěch :)

 

(Writer osoba která sprejuje graffiti,King osoba která dokáže dost šíleně graffitovat,tág graffiti) Graffiti ??? ....:D

 

Komentáře(13)