Windows Vista - Zabezpečení

Microsoft s velkou slávou uvedl nový operační systém. Ona to ale ve skutečnosti taková sláva není...

Popíšu tu několik základních problémů, které vás možná odradí od instalace tohoto "průlomového" systému.

security Ochrana DRM (Digital Right Management)

Pokud se do dnešní doby řídily firmy vyrábějící hardware heslem "SVMP", tedy Stabilní Výkonný a Malý Produkt, u kterých se také snažili dosáhnout přijatelné ceny, tak věřte, že tomuto je konec a nastupuje nové heslo "VPMH", neboli Všechno Podle Microsoftu a Hollywodu.

Ptáte se proč? Microsoft totiž do svého nového operačního systému zabudoval ochranu DRM (ochrana autorských práv), která vám může způsobit pořádné problémy.

Uvedu tu malý příklad. O Vánocích jste si do svého PC přidali novou grafickou kartu, které vás nějaký ten tisíc stála. O tři měsíce později přicházejí Visty, a snaží se vás donutit, aby jste si koupili kartu novou. Důvod? DRM. Tato ochrana totiž při spouštění jakéhokoli audio nebo video (dále jen A&V) kontroluje všechen hardware instalovaný v počítači včetně výstupního zařízení, tedy i monitor, televizi či dataprojektor. Pokud DRM zjistí nějakou chybu, jsou 2 možnosti: buď se A&V vůbec nepřehraje nebo se přehraje ve snížené kvalitě, která je mnohdy velmi snížená.

DRM kontroluje téměř všechno, co je schopen zjistit. Pokud tedy není nějaká část vašeho hardwaru "správně" zabezpečená (může se jednat i o výstupový či vstupový konektor), stane se jedna ze dvou výše uvedených variant.

Vezmeme další příklad. Pracovní počítače ve firmách, nemocnicích atd. jsou brány tak, že se na nich přehrává nelegální A&V. Představme si tedy jednu situaci z nemocnice. Pacient má těžké zdravotní problémy. Lékař tedy provede vyšetření a vše uloží do pracovního počítače. Následně si chce zobrazit video záznam vyšetření. Co udělá DRM? Kvalitu sníží, jelikož někde v PC najde problém. Co udělá lékař? Stanoví špatnou diagnózu a následky mohou být tragické.

Shrnutí ochrany DRM. Vzhledem k tomu, že DRM neustále kontroluje hardware, zaměstnává tím celý systém. V praxi to vypadá tak, že se DRM každých 30ms ptá, zda-li něco není v nepořádku i když na počítači vůbec nic neděláte. Z 11 komponentů potřebných pro přehrání jsou jen dva, které plní funkci přehrávání. Zbylých 9 je tu jen pro kontrolu. A co víc, DRM bez vašeho vědomí může smazat soubory, které se mu zdají nelegální.

osobni_data_obrazek Co je trestuhodné: ochrana osobních dat

Zatímco DRM kontroluje každou skulinku v případě A&V a zatěžuje tim celý počítač, tak Visty vám neposkytnou zrovna ideální ochranu osobních dat. Pokud používáte například internetové bankovnictví, tak věřte, že dostat se k vašim datům není zas tak těžké. Na webu sice dojde k zašifrování, ale do počítače se vám uloží například rodné číslo, hesla nebo PIN karty v prostém textu! Pro hackera je tedy dostat se k vašim osobním údajům asi stejně těžké, jako používat cheaty v Call Of Duty 1 na verzi 1.5.

Ceny Windows Vista (včetně DPH)

Bussines 32bit: 3689,- Kč

Bussines 64bit: 3736,- Kč

Home Basic 32bit: 2320,- Kč

Home Basic 64bit: 2331,- Kč

Home Premium 32bit: 2918,- Kč

Home Premium 64bit: 2956,- Kč

Ultimate 32bit: 4914,- Kč

Ultimate 64bit: 4918,- Kč

Uvedené ceny jsou z tohoto e-shopu.

Podpora Windows XP

Podpora Windows XP Home a Media Center by měla skončit v roce 2010. Podpora XP Professional pak v roce 2012.

Můj názor: do dvou let bude ochrana DRM zrušena nebo omezena. Není totiž pro 90% uživatelů přijatelná už jen z toho důvodu, že i když nebudete používat Win Vista, ceny hardwaru vzrostou. Pokud Visty budou pokračovat tak jak začali, vidím špatnou "Windowsáckou" buducnost.

Závěrem...

Přechod na Windows Vista je čistě váše záležitost. Nikomu nechci říkat přejdi nebo nepřejdi. Chtěl jsme tu jen poukázat na několik věcí, které nejsou...řekněme úplně ideální.

S pozdravem GPro*D@ve

win_lol

Komentáře(24)