NIKOTIN A VSE OKOLO 3 DIL O KOURENI

a je tu dalsi dil o koureni

VŠE O NIKOTINU

 

Co je to nikotin ??:Nikotin je jedna ze základních složek cigarety a jsou celkem 4. Je to hlavní součást tabáku. Nikotin zásadně ovlivňuje mozkové pochody.Jedná se o jednu z nejagresivnějších a  nejnávykovějších látek na světě. Ačkoli je na krabičce cigaret například napsáno že jedna cigareta obsahuje 12 miligramů nikotinu tak se nedostane kuřákovi do mozku závratné množství této látky většinou 1-2 miligramy. Nikotin má chemický vzorec C10H14N2, protože jde vytvořit chemickou cestou. Chemicky vytvořený Nikotin je jedna z nejsilnějších jedů dokonce silnější než arzen nebo kyanid pár miligramů a člověk po minutě umírá na zástavu dechu a srdce co je horší, tento jed se moc nedá v těle vystopovat.

 

Nikotin v organismu:Nikotin se do těla dostává pomocí spalovaného a vdechovaného tabáku do plic. Svou hustotou se pomocí našich cév dostane do krevního oběhu a nakonec do mozku kde na nás působí jako uklidňující látka. 3íření nikotinu tělem je extrémně rychlá již po 10 vteřinách po prvním vdechnutí se dostává krví až do mozku a do dalších částí těla. Lidské plíce se skládají z milionů a milionů plícních sklípků kde dochází k proměně cigaretového dýmu. Nikotin se v těle neudrží moc dlouho jeho poločas rozpadu je 60 minut. Poločas rozpadu je čas za  jak dlouho se rozpadne jedna polovina určité látky. To znamená že při rozpadu v těle zůstane pouze 0.031 gramů. Tělo se nikotinu zbaví čtyřmi způsoby:             1)Asi 80% se tělo zbavuje nikotinu pomocí enzymu KOTININ,který se vytváří v játrech

                                       2)Co neodstraní KOTININ to dokončí ledviny při filtraci. Nikotin odchází s močí.

                                        A další 2   nevím.

 

Účinky nikotinu v našem těle:Nikotin v našem těle způsobuje změnu pochodů mozku a dalších tělesných funkcí. Nikotin kuřákova způsobuje uvolněnost a osvěžení. Nikotin ze začátku v našem těle uvolňuje velké množství hormonu ADRENALIN. Mezi první příznaky ADRENALINU v krvi je zrychlený tep, zvýšený krevní tlak a mělké dýchání. ADRENALIN také působí na uvolňování glukózy do krve. Kromě toho nikotin také způsobuje zablokování tvorby hormonu inzulín, poznamená že v těle koluje více cukru než obvykle.

 

Tvorba závislosti na nikotin a jeho síla:Závislost na nikotinu jak sem psal výše je silnější než by jste si mysleli. Přestat kouřit není jednoduché. Kouření není zlozvyk ale je to závislost jak psychická tak fyzická. Nikotin je sice měkká droga ale na náš organismus působí velmi agresivně dokonce i tvrději než některé tvrdé drogy.  Závislost na kouření tedy NIKOTINU vzniká obrovskou rychlostí . Závislost psychická se projevuje převážně tím  že kuřák má potřebu v ruce držet cigaretu, hrát si s ní a manipulovat. Po asi dvou letech kouření možná i dříve se dostavuje závislost fyzická, která se projevuje asi u 80% kuřáků. Tím se zvyšuje i počet vykouřených cigaret denně. Člověk který vykouřil 10 cigaret denně nyní vykouří celou krabičku. Při odvykání závislosti bývají nejhorší první tři týdny. Odvykání je nepříjemné a agresivní je ale třeba mít pořád na paměti že po určité době příznaky ustanou.

Komentáře(7)