Alexander Ovečkin

Malý profil Alexandra Ovečkina.

Alexander Ovečkin se narodil 17. září roku 1985 v Moskvě. Klubem v kterém začal hrát velký hokej, bylo Dynamo Moskva. za tento tým hrál až do roku 2005.

 

Už v roce 2004 byl draftován z první pozice Washingtonem, tedy týmem, který v té době patřil až na samotné dno celé NHL. Ale na svůj debut si musel počkat celý rok, protože v NHL právě probíhala výluka.

 

Ovšem hned jak do NHL naskočil, ukázal, že patří mezi největší talenty nejen za poslední dobu, ale i v celé historii hokeje. A samozřejmě, že Caps moc dobře věděli koho si vybírají a věřili, že právě Ovečkin je vytáhne do vyšších pater soutěže a později snad i ke Stanley Cupu. A Alexander rozhodně nezklamal. Už v první sezoně dokázal nastřílet 52 branek a k tomu přidal 54 asistencí. To mu vyneslo cenu pro nejlepšího nováčka. Druhá sezóna byla o něco slabší, přesto dokázal nastřádat 46 gólů a stejný počet asistencí. A poté přišel ten neuvěřitelný ročník 2007/08, v kterém dokázal Ovečkin nastřádat úžasných 65 gólů a k tomu ještě 47 asistencí. Díky tomu získal Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hráče, Maurice Richard Trophy pro nejlepšího střelce, Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče sezóny a Lester B. Person Award, což je prakticky stejná trofej jako Hartova, ale udělují ji sami hráči. V průběhu této sezóny také podepsal s Caps novou neuvěřitelnou smlouvu, která mu během 13 let vynese 124 milionů dolarů. Po vyřazení v play off s Philadelphií navíc přijel pomoci národnímu týmu na MS v Kanadě a výrazně tak dopomohl k zisku zlatých medailí, které sborná získala po 15 letech.

 

Sezóna 2008/09 sice nebyla tak neuvěřitelná, ovšem 56 branek a 54 asistencí mu vynesly znovu všechny již uvedené trofeje vyjma Art Ross Trophy, kterou mu sebral krajan Jevgenij Malkin, který zářil v Pittsburghu. Právě Pittsburh, pozdější vítěz, zastavil Caps v sedmém zápase semifinále Východní konference, kde Washington skončil podruhé v řadě. Mnoho odborníků si myslelo, že právě Malkin bude králem této sezony, ovšem skutečnost byla někde jinde.

 

 

Alexander tedy zatím Washington k vytouženému Stanley Cupu nepřivedl, ovšem rozhodně za očekáváním nezaostal. Navíc času na něj má ještě dost, vždyť zanedlouho mu bude teprve 24 let a jak sám říkal, chce na něj zaútočit už v následující sezoně. Tak uvidíme jak se mu to podaří a doufejme, že přitom nezapomene na své úžasné kousky.

 

 

 

 

Komentáře(17)